abaza isyanı

entry2 galeri0
    1.
  1. 17. Yüzyılda başgösteren Celali isyanlarının bastırılması için kayseri ovasında karasu (boğazköprü) civarında yapılan savaştır. Sultan 4. Murad'ın saltanatı sırasında, Osmanlı imparatorluğu'nun ve özellikle Anadolu'nun ekonomik, sosyal ve siyasi gücünü zaafa uğratan ve cahil bir zümrenin tahrikleriyle başgösteren isyanın başında Abaza Mehmet paşa bulunuyordu.

    Erzurum'Dan Kayseri, konya ve Bursa'ya kadar ele geçirdiği yerleri yakıp yıkan abaza'nın def edilmesi için sadrazam Çerkez mehmet Paşa, büyük bir ordu ile konya üzerinden Sivas'a doğru yola çıkmıştı.

    Durumu haber alan Abaza Mehmet Paşa da Sivas'tan Kayseri'ye doğru ilerledi.

    5 eylül 1624'te karasu köprüsü civarında başlayan çatışma sonunda bozguna uğrayan celalilerle beraber, abaza'nın bütün çadırları, yiyeceği ve ordugahı, sadrazam Mehmet paşanın eline geçti. Ancak ordusunun dağılması üzerine Erzurum'a kaçan Abaza Paşa sonradan af dilediği için erzurum beylerbeyliğine tayin edildi.

    Tarihte "karasu savaşı" Olarak da bilinen isyan olayında, Anadolu'nun birçok kasaba ve köyleri harabolmuş, binlerce müslüman-türk şehit düşmüştür.
    0 ...
  2. 2.
  3. sözlüğümüzde sık sık yaşanan isyandır...
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük