hayvansal besin maddelerinde ( süt, yumurta sarısı, tereyağı), yeşil ve sarı yapraklı yiyeceklerde karoten halinde ( havuç, ıspanak, maydanoz, bal kabağı, hindibağ ) bulunur. ısıya dayanıklı bir vitamindir. havayla temas halinde okside olur.
Göz problemlerini ve körlüğü önler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek cilt sorunlarını engeller. Ayrıca sindirim sisteminde oluşan ülserleri tedavi eder; soğuk algınlığına ve böbreklerde, mesanede, akciğerlerde ve mukus zarlarında enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
A vitamini dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin gelişmesi, kemiklerin ve dişlerin oluşumu için de önemlidir. Antioksidan olarak faaliyet yaparak hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına yardımcı olur. A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi, proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır.
A vitamini eksikliğinde derinin pullanması, akne gibi cilt sorunları, iskelet gelişiminin duraklamasını içeren büyüme eksikliği, kornea ile ilgili sorunlar ve körlük görülebilir. Ayrıca A vitamini eksikliğinde vücut enfeksiyona daha açık hale gelir.
a vitamini yağda eriyen bir vitamindir ve çok fazla alınırsa vücutta birikip toksik olabilir. kansere karşı koruyucu ekiye sahiptir. mukus maddesinin salgılanmasını artırarak epitel dokunun korunmasına dolaylı olarak yardımcı olur.
Çocukların büyümesine yardımcı olur. Yangılara karşı bedenin direncini sağlar. Gözü korur, besler ve iyi çalışmasını güvence altına alır. Şu besinlerde bulunur: Süt, koyun eti, yumurta, balık, dana eti, tavuk eti ve av hayvanlarının eti, kuşkonmaz, patlıcan, tereyağı, havuç, kereviz, lahana, karnıbahar, hurma, ıspanak, ekmek, hamurişleri, çilek, taze fasulye, mercimek, kavun, şalgam, portakal, greyfurt, maydanoz, armut, elma, patates ve domates.
görme pigmentlerinin yapısına katılır. eksikliğinde gece körlüğü ve iltihaplanma gibi gözde önemli hastalıklar ortaya çıkar.
besinlerle birlikte hazır alınabilir. bir de provitamin a (karoten)halinde alınıp ince bağıırsak ve karaciğerde a vitaminine dönüştürülebilir. fazlası karaciğerde depolandığından çok alınması zararlı olabilr.
balık yağı, yumurta sarısı, süt, peynir, karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur.
büyüme gelişmeyi sağlar. enfeksiyonlara karşı vücudu korur. gece körlüğünü önler.
Vücudunuzda birikip birikmediğini ten renginizden anlayabilirsiniz. Elleriniz, ayak içleriniz, göz çevreniz havucumsu garip bir sarıya bürünüyorsa karaciğerinizde aşırı a vitamini birikimi vardır, şimdi artık stop zamanıdır. Yoksa zehirlenirsiniz.
hipervitaminozis durumunda en tehlikeli vitamindir. gereksiz tüketimi tehlikelidir. Balık yağı kapsüllerinde varsa o balık yağının tercih edilmemesi gerektiğini oldukça ciddi bir dergide okumuştum.
gibi gıdalarda bulunan vitamin. ayrıca bu vitamin, Cildin sağlıklı olmasını sağlar derinin iyi durumda kalması için gereklidir. Yine A vitamini gözlerin iyi görmesine yardımcıdır. Gözlerin karanlığa alışması için gerekli olan maddenin yapımında da A gereklidir. Bu vitamin solunum sisteminin üst dokularını korur. Vücuttaki dokuların onarımına kemiklerin büyümesine yardımcı olur.
camı olmayan gözlük çerçevesi'dir.
daha etkin bir şekilde faydalanabilmek için b, c, d ve e vitaminleri ve çinko, kalsiyum, fosfor mineralleri ile birlikte alınması gerekir.