16 yıllık eşcinsel bir birlikteliğin ardından hayat arkadaşını kaybeden george'un yaşadığı bir günü konu alan film.
sansasyonel cinsellik içermeyen, kalite kokan, zarif insanların diyaloglarının olduğu başarılı bir filmdi.
bu tarz filmlerde hayal ürünü değil de hayatını eşcinsel evlilikle devam ettiren tom ford'un olması filme daha bi anlam katmış.
2009 yapımı, ımdb 7,6.
çok mu iyi film dersen değil bence ama bazı yönleriyle çok başarılı bir film diyebilirim. misal colin firth çok iyi oynamış, sanat yönetmenliği de mükemmeldi. konu, senaryo çok özgün, harika diyemem ama izlenmeye değer bir film.
colin firth'ün tabiri caizse "yardırdığı" film. Charlotte karakterinin histerik hallerini, George'a olan hafiften yanık hallerini ise Julianne Moore'dan başkası kaldıramazdı. Filmin görüntü yönetimi çok başarılı. Ayrıca kitapla paralellik hususunda kitaptan uyarlama film nasıl yapılır sorusunun cevabı. Filmmüzikleri ise ayrıca kusursuz, (bkz: abel korzeniowski) imzalı.
özellikle filmin sonuna doğru George'un ölüm sahnesi ve and just like that parçasının mükemmel uyumu göz pınarlarında ani sele sebep olur. tek ağlaklı sahne bu da değildir. George'un Jim'in ölüm haberini aldığı telefon sahnesi, Jim'in ailesi tarafından reddedilişi, George'un içinin parçalanmasına rağmen tek söz edemeyeşi ve ardından esasında kalan tek dayanağı olan Charlotte'a gidişi yüreğimizi dağlar, ciğerimizi paralar.
aynı zamanda Jon Kortajerena da filmde ufak bir role sahiptir, aslen madrid'li olup amerikan rüyasının ucundan kıyısından tutunmak üzere kalkıp califonia'ya gelmiş bir jigolo.
isherwood'un kitaptaki çıkarımları, üslubu okuyana çok şey kazandırıyor. 'izleyiniz izlettiriniz, okuyunuz okutturunuz' mottosu bir kitap ve filme bu kadar yakışırdı herhalde.
görsel bir şölen. bir modacının, bir mükemmeliyetçinin yani tom ford'un elinden çıktığı o kadar belli ki. film sonrası gazeteciler ford'a "mükemmel yapamadığınız bir şey var mı" diye sormuşlar.
bu film kahramanın iki üç gününü anlatıyor. ama film öyle bir etki bırakıyor ki, sanki bu adamı yıllardır tanıyorsunuz; her türlü sevincine, acısına, mutluluğuna zamanında ortak olmuşsunuz.
filmde bir de julian moore var. filmin baş kahramanıyla içip sohbet ettikten sonra tartıştıkları sahne görülmeye değerdir.
film kitaptan uyarlama. ama birebir uyarlanmamış, olaylarda küçük farklılıklar var. mesela filmde ölen sevgilisinin cenazesine iştirak edilmesi kabul edilmeyen kahraman, kitap da katılıyormuş.
colin firth ün, 50'li yaşlarda gay ve ingiliz bir edebiyat profesörünü canlandırdığı, ve oyunculuğuna hayran bıraktığı 2009 yapımı tom ford filmi.
filmde 16 yıllık hayat arkadaşını, trafik kazası sonucu kaybetmiş bir üniversite hocasının, depresif, intihara meyilli, herkese ve herşeye yabancılaşmış kişiliği anlatılıyor.
filmin renklerinin ana karakter george'un ruh haline göre değişmesi, filmdeki bütün erkeklerin inanılmaz yakışıklı olması (ki bu ayrıntı gay temalı bir filmi büyük ölçüde estetize etmiş), yine george'un biriyle konuşurken, konuştuğu kişinin vücudunda gözüne takılan yerlerin yakın çekim gösterilmesi, müzik, kostüm, dekor... estetik bir görsel şölen sunuyor izleyiciye.
filmden çok moda gösterisini andıran film, sırf muhteşem finali için bile izlenmeye değer.
--spoiler--
"şimdi", yalnızca "şimdi" değildir. düne bir gün ekleyen soğuk bir hatırlatıcı...
--spoiler--
film Christopher Isherwood'un aynı isimli romanından uyarlanmış, 29. uluslararası istanbul film festivali kapsamında dün son gösterimi yapılmış film.*
filmin almış olduğu ödüller:
2009 Venedik Eşcinsel Aslan, Volpi Kupası (En iyi Erkek Oyuncu: C. Firth)
2009 Satellite Ödülleri En iyi Sanat Yönetimi, En iyi Yapım
2009 Santa Barbara En iyi Performans Ödülü (C. Firth)
2009 San Francisco Film Eleştirmenleri Birliği: En iyi Erkek Oyuncu (C. Firth)
2010 BAFTA En iyi Erkek Oyuncu (C. Firth)
moda dünyasının son dönem devlerinden tom ford'un ilk sinema denemesi. kadro iyi (colin firth, julianne moore, matthew goode), konu ilginç, merakla bekliyoruz.