Türkçe adı akıl oyunlarıdır. Russel crow başrolünde oynamıştır. Oyunculuğuyla ayakta alkışladığım bi rol sergilemiştir. Ayrıca hayatımda dönüm noktası oluşturmuştur bu film.
russel crowe 'un nash'in o hasta o aciz hallerini oynarken en iyi performansını gösterdiği , izlerken gözyaşlarınıza hakim olamayacağınız mükemmel film.
jennifer connelly ve russell crowe nin oyunculuk dersi verdiği, biyografik film. bir de şöyle bir özelliği var ki, gönüllerin sultanı jennifer connely, şu anki kocası ve bir çocuğunun babası olan paul bettany* ile bu filmde tanışıyor. *
Yönetmen: Ron Howard
Senaryo: Akiva Goldsman, Sylvia Nasar
Oyuncular: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly, Christopher Plummer, Paul Bettany
Tür: Biyoğrafi/Dram
maliyeti 60 milyon dolar civarında olan, ünlü matematikçi john forbes nash ın hayatını anlatan film. Aldığı ödüller;
En iyi Yönetmen Oscar Ödülü, 2002
En iyi Film Oscar Ödülü, 2002
En iyi Uyarlama Senaryo Oscar Ödülü, 2002
En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar Ödülü, 2002
En iyi Kurgu Oscar Ödülü Adaylığı, 2002
En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar Ödülü, 2002
En iyi Orijinal Müzik Oscar Ödülü Adaylığı, 2002
En iyi Erkek Oyuncu ingiliz Akademi Ödülü, BAFTA, 2002
En iyi Film ingiliz Akademi Ödülü Adaylığı, BAFTA, 2002
En iyi Film Altın Küre Ödülü, 2002
En iyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü, 2002
En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü, 2002
En iyi Uyarlama Senaryo Altın Küre Ödülü, 2002
- onlardan kurtuldun mu?
+ hayır. hala duruyorlar. belkide asla kurtulamıycam ama onlara aldırmamayı ögrendim. sanırım bu yüzden onlarda eskisi kadar rahatsız etmiyorlar. rüyalarımız ve kabuslarımızda aynen onlar gibi degilmi martin? onları beslersek canlı kalırlar.
- ama john onlar seni rahatsız ediyor öyle degil mi?
+ onlar geçmişimin parçası, geçmiş herkesi rahatsız eder...
sannesiyle insanı derinden etkileyen, russel crowe' un devleştiği şaheser film. izlenesidir.
ilk izlediğim zaman gerçekten içimin burkulmasına neden olan, ve her seferinde tekrar izleyip aynı keyfi aldığımda içimi bir huzurla kaplayan izlenesi, izlenesi ve izlenesidir.
john nash in bebeği yıkama sahnesindeki çaresizliği ve eşinin o'na karşı hassasiyeti. nash'in de nobel ödül töreninde elini kalbine koyup da eşinin gözlerine bakarak: "ne yalan ne gerçek bilmem ama işte bu gerçek" diyerek eşini ima etme sahnesi şaheserdir.
kolay bir filmdir, izleyeni hic yormaz. tahmin etmesi basit oldugundan ve gercek bir hikaye oldugu ustune basa basa soylendigi icin insanlar bu filmi cok sevmistir. sanıyorum ki hem gercekci buluyorlar filmi hem de kendilerini zeki bulmalarına sebep veriyor.
jennifer connely'e 2001 oscarlarında en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü kazandıran film. insanın inanç,sevgi, hırs ve başarma arusuyla herşeyin üstesinden gelebileceğinin mesajını veren russell crowe'un inanılmaz bir oyunculuk sergilediği bir hollywood kültü
based on a true story şeklinde herkese yedirilen filmdir. gerçekte john nash 'in sorunu şizofreni ile sınırlı değildir. alien gibi sanrıları da vardır. uzaylıların kendisine çözmesi için şifreler gönderdiklerini ya da dünyayı istila etmek için insan kılığına girdiklerini düşünür ve paranoya yaparak gördüğü her insana potansiyel uzaylı muamelesi yapması ile tanınır. gerçekte kendisi umumi bir tuvalette erkek fahişe ile basılmıştır. türlü rezilliğe alet olmuş bir matematikçidir. nobel ödülünü almadan önce de karısından boşanmış, ödülü aldıktan sonra tekrar evlenmişlerdir. dolayısı ile sen olmasaydın ben bunu başaramazdım tarzı o duygusal konuşma, sinema seyircisini perde karardığında güzel duygular ile uğurlamak içindir.
film olarak güzeldir. fakat tamamını gerçek ve yaşanmış olarak algılamak saflıktan ibarettir.
matematik ile tek alakalı olduğuna inandığım sahnesi de havanın sıcak olduğu bir günde dışarıdaki yol çalışması nedeniyle ses geldiği için john nash 'in dersi işleyebilmek adına camı kapatması fakat matematikçilerin düşünme tarzı ile kafa bulan alternatif bir yöntemle kız öğrencinin kalkıp dışarıda çalışma yapan işçilere rica etmesi ile gürültünün durdurulması akabinde de gürültü gelmediği için camın açılarak sınıfın ferahlamasıdır.
30 yıl şizofrenin pençesinde kıvranan nash mucizevi bir şekilde iyileşir,ve nobel ödülü'yle onurlandırılır.diğer matematikçilerin "olanaksız" diye nitelendirdikleri bir dizi bugüne kadar çözülmemiş problemleri çözerek matematik dünyasını genişletir.john forbes nash'ın öyküsünü anlatan harika bir kitap.film de kitap kadar güzel olmasa da iyidir.
en iç burkan, bu kadar da olmaz/olmasın dedirten filmlerden biridir. russel crowe hayatının oyununu sergilemiştir herkese nasip olmaz.
--spoiler--
barda hepimiz sarışına gidersek biri kazanır digerleri kaybeder(ya da hepimiz kaybederiz) sonra yanındaki arkadaşlarına gidersek kimse ikinci tercih olmak istemez üzerine geliştirdigi teori hayran bırakmış, sevgiliyle yıldızları işaretlemek suretiye yapılanlar, evlenme teklifi ve daha bir dolu sey filmin başucu filmleri arasına girmesine neden olmuştur
--spoiler--