kampanyanın desteklenmemesi sebeplerinden biri olarak çok garip nedenler belirten yazarlara büyük bir şaşkınlık ve hayretle bakıyorum. özellikle de "saçmalık! madem öyle 90 sonrası olan hiç bir şeye de 90 öncesi doğanlar yorum yapmasın.." tarzında ki cümleler beni gülme krizine tutuyor. 90 sonrasında ne olmuş ne bitmiş biz gördük bildik, siz daha benliğinizi kazanmaya çalışırken biz olan biteni hafızalarımıza kazıdık, daha da çok göreceğizde. ancak bu kampanyada altı çizilen şey; 90 öncesini bu yaş grubu tarafından iyi bilinmemesidir. 90 öncesi olanlara şahit olmamalardır. yoksa 90 sonrası olanlara hepimiz şahitiz! *
sözlüğe takılan 90 lıların hepsinin ne kadar kültürlü, okumuş, siyasi bilgi birikimi yüksek olduğunu gördüğümüz başlıktır. tüm 90 lılar çoğu büyüklerine göre kat ve kat bilgi birikimine sahip olduklarının altını iyice çizmişler. hani ülkenin halini görmesem bu yazılara bakarak ne kadar çağdaş bir milletmişiz de haberimiz yokmuş diyeceğim! bir sözlüğe takılan 90 sonrası yazarların hepsi mi siyasetten çok iyi anlar yaa sorarım size? biri de evet ya ben şu şu kitapları okuyayım biraz daha bilgileneyim öyle konuşayım demedi. biz biliyoruz da biz biliyoruz. biz zaten bu bilmelerin yüzünden bir adım ilerleyemiyoruz.
1989 doğumluların 1. sırada katılacağı hatta bayrak sallayacağı kampanya.
1990 yılından sonra doğan çocuklarda bir androitlik durum mu var hayır bilakis bizim* gibi siyasetten uzak değiller ki bizim babalarımız "aman yevrım anarşiklere uyma" ile yetişmiş, devlet tarafından korkutulmuş bir nesil olarak bize de leman okuduğumuz dönemlerde "lan anarşist mi olacan başımıza" temalı laflar söylenmekteydi.
90 kuşağının güzel yanı onların ebeveynleri belki 80 kuşağı gibi sindirilmiş olmaması ve eve siyasi materyal getirebilmeleri ve ye bu tarzda kitap okuyabilmeleridir.
edit:
şimdi düşündüm de bir de bu baskıdan dolayı siyaset bize güzel gelmiş olabilir. yasak olanın çekiciliği kuramı.
saçmalığın bu kadarı da olmaz dedirten kampanya. mademöyle doksan sonrası hiç bir olay hakkında eskiler konuşmasın, doksan sonrası doğanlara tecrübelerinin anlatmasınlar.
madem öyle;
doksan öncesi herşeyden soyutlasın kendisini doksanlılar, geçmişlerini hiçe sayıp, geçmişi hakkında yorum yapmadan geleceğini yaşayıp doksan öncekilerin emanet ettiği bu geleceği eleştirel bakmayı bilmeyen sadece yarınını düşüne gençler olarak yaşasınlar.
hem madem öyle;
şu doksan öncesi siyaset yapan topluluk doksan sonrası topluluğu siyaset yapan topluluk hakkında böyle saçma sapan kampanyalar açmasın. hiç kimse hiç kimseyi eleştirmesin, herkes taksın at gözlüklerini çıksın dışarıya. saldım çayıra mevlam kayıra günü olsun ortalık, dingil denyo dolsun...
bırakın doksanlılar siyaset yapmasın ne anlar emo nesli değil mi?
bırakın doksan öncekiler batırdılar batıracakları kadar afedersiniz şeettiklerini bir güzel sıvasınlar.
90'dan sonra doğan çocuklar bir şekilde siyasi çekişmelerden uzak kalmışlardır. dolayısıyla siyasi renkleri yoktur. bu onların suçu değildir. bu kampanya da bu gerçeğe vurgu yapan bir girişimdir. ancak desteklenecek bir girişim değildir.
desteklemediğim kampanyadır. 90 sonrası doğumlu değilim, ama 90'dan önce doğupta politika yapanların/konuşanların çoğunun ne boka yaradıklarını da göremedik daha, neyse...
beşinci nesil bir doksanlı yazar olarak - hem de sanılanın aksine 18 değil 19 yaşındayım - silinmesini talep etmek bir yana, ömür boyu kalsın dediğim başlıktır.
kalsın ki, insanları yaşlarına göre kategorize eden zihniyet gördükçe içi inlesin - hele bir de çaylak oldularsa daha bir inlesin-...
ben anlamıyorum, bu 90' lı kompleksini.
bir insan sırf 1990 doğumlu diye ne konuşacağına başkalarımı karar verecek?
ne olmuş 90 doğumluysak?
emin ol bu kampanyayı açan arkadaş kadar okuduk, hatta daha fazla.
emin ol bu kampanyayı açan arkadaş kadar biliyoruz, hatta daha fazla.
insanlar unutuyor bir atasözünü " akıl yaşta değil baştadır."
bir insanın yanlış yapa yapa doğru yolu bulma olasılığı yüksektir. hayat sürekli bir değişim geçiriyorsa yapılan yanlışların farkına varan bireyin değişmeyeceğini kim iddaa edebiliyor ki?. bir insanı dışlamak bu kadar basit bir öneri olmasa gerek. 70'leri 80'leri yaşamış kişiler çoğu zaman yeni nesil diye şikayette bulunurlar peki ''bre zındık sen o vatandaşın gelişmesi için ne yaptında onu keskin bir dille eleştirebiliyorsun?'' diyesi gelmez mi insanın?. hayat bir sanattır o sanatın içerisinde insanı kazanmak vardır kaybetmek değil!.
80'lerde koca bir neslini sözde siyaset uğruna kaybetmiş bir ülkenin vatandaşı mı bunu söyleyen? açıkçası saçma sapan şeydir, zira bilginin her daim yaşla doğru orantılı olduğunu söylemek pek mantıklı değil sanki. evet 90 sonrası doğumluyum, evet en azından 80'lerde birbirlerine ne için saldırdıklarını, birbirlerini ne için öldürdüklerini bilmeyen nesil kadar bilgiliyim, evet konuşmaya başlarsam susmam.
siyaset sevmem dostum. siyaset yüzünden bütün çocuklugum heba oldu olacak o kadar'ı sırf yaşlı amcalar siyaset programı izlesinler diye izleyememiştim ve o gün nefret ettim bu siyasetten.
konuşuyoruz ve izliyoruz da noluyor?
siz bu ülkeyi demokratik bir ülke mi sanıyorsunuz? senin konuşmanın siyasete etki edeceğini mi düşünüyorsun?
dostum demokrasi olan bir ülkede yaşasan konuş aç kampanyanı ancak sen konuşmanın bir boka yaramadığı bir ülkedesin.
şimdi biri çıksa deseki deniz baykal galatasay teknik direktörü bunun nasıl bir etkisi olabilir düşün. bilsede bilmesede anasının babasının tuttugu partiye oy eriyor. bunu gorüyoruz. ona gore icraatlar onemli değil. onemli olan parti. takım tutar gibi.
akp li yahut chp lisindir bu bu kadar keskindir hiç bir güc bu cizgiyi asamaz.
antalya'ya büyük emekleri olan belediye baskanı bütün halk tarafından sevilen adam sırf akpli diye secilmediyse bu ülke adam olmaz.
aynısı chp mhp dtp vsvsvs içinde gereklidir.
şistem elbetteki gençlerle değişecek diyorsanda o zaman bu kampanya sacma
sen gençlere konuşma fırsatı vermez ve onları yaftalarsan bu sistem değişmez ve senin konuşman bir boka yaramaz.
Genelleme ve saçmalamayla oluşturulmuş bir kampanyadır.Kimin hangi konuda fikir beyan edeceği nesli ile doğum tarihi ile sınıflandırılamaz.
Anlamadığım 6 nesil diye 90 doğumlu kanısına nerden vardın? içine mi dogdu bu durum..Alla alla...Neden nesil veya yaş tartışması acıyorsun...
Gelgelelim ki üst nesil olman sana hiçbir avantaj ya da üstünlük sağlamaz...Sadece düşüncelerin kadar varsın...Yazdıkların kadar kalitelisin..Fazlası yok...Dede oldun diye toruna saygısızlık edemezsin...Herkes istediği konu da bilgisi dahilinde yorum yapma hakkına sahip..Yanlış yada doğru..Bireylerin fikirlerini beğenmedin diye saçmalama kampanyası başlatıp onları aşağılamaktansa oylama sistemini tercih etmelisin.
Bence kampanyanı al da git...
peşin edit:90 doğumlu filan değilim..
oldukça mantıklı bir kampanyadır. neden ben daha önce bunu düşünemedim dediğim oluşumdur! kampanyayı destekleme sebebim kişilerin siyasi konularda konuşma özgürlüklerinin yaşları ile ortanlı olarak ellerinden alınması değildir. 90 sonrası yazarlar henüz gençtir toydur. bu nedenle hala ergendirler. türk halkı olarak bir kavga gördük mü dönüp bakarız, kavgaya baktığında baş rollerde hep küçük tıfıllar vardır. niye? çünkü o yaşta ki insanların karşıt fikirlere dayanabilirliği az oluyor. şiddetle kendi fikirlerini empoze etmeye çalışıyorlar. oysa yaş büyüdükçe karşıt fikre saygı gösterilmesi gerektiğini öğreniyor insan. ve karşındakinin fikrine saygı göstermeden asla kendi fikrinin daha iyi olduğu konusunda onu ikna edemezsin. sırf bu nedenle bile desteklenmesi gereken kampanyadır.
ayrıca abidik gubidik genellemeri bir kenara bırakırsak, bazen yazmak okumaktan iyidir. çok daha fazla şey öğrenirsin. bu gençlerimizin önce okuması bol bol okuması gerekmektedir. ayrıca siyasetle ilgili başlıklara ait entryleri okurken, ağzında akide şekeri varmış gibi konuşam mehmet ali birand'ın* fikirlerinin birebir sözlüğe kendi fikri gibi taşıyan yeni yetme yazarların varlığı göz önüne alınırsa bu kişilerin elinden bu haklarının alınması gayet mantıklıdır.
filhakika -burada bu kelimeyi kullanarak yaşımdan daha büyük göstermeye çalışıyorum- haklı nedenleri olan kampanyadır. bu adamların aklının bişeylere ermeye başladığı yaş 14 diyelim, en iyi ihtimalle 2004 e tekabül ediyor. lan 2004 - 2009 arasında dişe dokunur bi olay yaşanmadı ki. ne gördüler de ne yazacaklar? evet, konuşmasınlar. çok mantıklı. lakin 70li yıllarda doğanlar da çıkıp "80 sonrası doğanlar siyaset konuşmasın" derse o zaman karşı gelemeyiz. eden bulur netekim. (netekim diyorum bak)
genelleme barındırdığı için yanlış bir kampanya olmakla beraber, haklılık payı da olan kampanyadır, hele ilk entry bir okunsun, yazarın derdi bir anlaşılsın dostlar !
sağdan soldan duyduğunu, gördüğünü, gelip sözlüğe yazan ve siyaset yaptığını sanan küçükler için başlatılmış bir kampanya gibi geldi bana ve gayet mantıklı, elbette ki bütün doksan sonrası nesil için geçerli bir şey olamaz.
eğer biz geleceğimizi böyle konularda susturursak bu çocuklar tabikide saçma sapan işlere yönelecekler. ülkenin durumu hakkında konuşmaktansa bu yaz hangi renkler moda onları konuşacaklar. aslında biz onları susturduğumuzu zannederken onlar susumuyor saçmalamaya başlıyor. hem kendimiz saçmalıyoruz hem de onların saçmalamasına neden oluyoruz.**
neden konuşmasın olduğunu anlayamadığım kampanyadır. mustafa kemal atatürk, cumhuriyet'i türk gençliğine armağan etmiştir. aralarında yanlış görüşe sahip 90 doğumlular olabilir. onlarda zamanla neyin ne olduğunu öğreneceklerdir.
am göt konuşmaları daha mı güzel ? ya da polise taş atmaları ? türkiye'nin genç beyinlere ihtiyacı var. 65 yaşında göbek yapmış, amacı kendi çıkarları olan siyasetciler yüzünden bu ülke ilerleyememektedir. 90 doğumlular zamanı geldiğinde bu ülkeyi daha iyi yöneticeklerdir onlardan.
not: 90 doğumlu değilim, onları savunma gibi bir amacımda yok.
tam anlamıyla dayatılan ve istenen aciz bir tutumun ta kendisidir. şöyle ki; 80'lerden ağzı yanmış olan türk toplumu, doğan ve ortalama 90lara denk gelen çocuklarına "aman evladım ne sağ ne sol hiç karışma" diyerek onları apolitik yetiştirmiştir. böylece ülkesinden bir haber olan gençler mtv, diziler, serdar ortaç gibi keyif ve uyuşturucu etkisi olan malzemelere yönelmiştir. bu sebepten dolayıdır ki bu ülkenin sağcıları kurtlar vadisi izleyerek, solcuları ise bir yere ait olma güdüsü dahilinde gidip fikir sahibi olduklarını sanmıştır. kendi annelerimiz, babalarımız ve 90 sonrası apolitik olsun yandaşları sayesinde popüler kültürün ülke geleceğini düzdüğü bir konuma gelmiş bulunmaktayız. oysa bu nesil içersinde geçmişi ve bugünü iyi bir şekilde harmanlayabilen azımsanamayacak derecede 90lı genç vardır ki ülkenin geleceğini apolitikleştirme çabası içersinde olan pek çok 90 öncesi şahsiyetten daha da ülkesine lazımdır. *