Dünya'daki kara parçalarının dinozorlar zamanında ve hatta dinozorlardan çok önceki zamanlarda nasıl göründüğünü gösteren etkileşimli bir harita oluşturuldu.
Çevrimiçi harita, kullanıcıların halihazırda yaşadıkları şehirlerin 20 ila 750 milyon yıl önceki Dünya'da hangi noktada olduğunu görüntülemesini sağlıyor.
"Eski Dünya Haritası" adı verilen bu interaktif harita, ABD'li jeolog C.R. Scotese'nin bir araya getirdiği levha tektoniği verilerinin yardımıyla oluşturuldu.
Kullanıcılar haritanın üst bölümünden istedikleri yılı seçebiliyor ve sol tarafındaki kutucuğa merak ettikleri herhangi bir şehrin ismini yazabiliyor.
Site Dünya'daki kara parçalarının Pangea adı altında tek bir kıta olduğu 240 milyon yıl önceye ayarlanmış durumda. Ancak bu dönemde birçok kent henüz oluşmamıştı. Bunlardan biri de istanbul'du.
Bu nedenle haritada 240 milyon yıl önceki istanbul'un yerini aratmak isteyen kullanıcılar, "istanbul için konum belirlenemedi. Tektonik plakası bu kadar geçmişe uzanmıyor. Daha yakın bir yıla geçmeyi deneyin!" uyarısıyla karşılaşıyor.
Haritada istanbul ancak 90 milyon yıl önce sularla çevrili bir parça olarak ortaya çıkıyor.
Haritaya göre istanbul'un bugünkü şekline yaklaşması büyük ölçüde 35 milyon yıl önce gerçekleşiyor.