Günümüzde oynanıyor olduğu gibi, 80'li yıllarda da oynanmış olmakla beraber 90'lı yıllarda altın çağını yaşamış oyunlardır.
bilye / cız / misket (çok çeşidi vardır, bir ara ekleyeceğim )
çivi (çivileri toprağa yan yana çakıp taş/kayrak atarak vurmaya çalışırsın. bilye kuralları geçerlidir)
gazoz kapağı (yan yana dizersin. yine bilye kuralları geçerlidir)
taso
pes(yağmur sonrasında toprağın yumuşak olduğu zamanlarda oynarsın. sivri bir şeyi(çivi, bız, bıçak..) bir noktadan başlarsın sıra ile çiviyi yere atarsın, saplandıkça da noktalar arasını çizersin, rakibinin önünü tıkamaya çalışırsın)
9 aylık/ aylık(futbol oyunu)
orospu (bir pota etrafında oynanırdı)
tek kale maç
birdir bir/birim birlik
toplu süvari
saklambaç (sobe/sobili)
Atari ayrı bir kategori olduğu içün eklemiyorum listeye.
tahtaya çivi çakılıp bozuk parayla oynanan futbol. adı neydi artık hatırlamıyorum ama çok yapardım lan kaç tahta eskidi öyle. ayrıca (bkz: gulle) adana dilinde bilye demektir.
Yerden yüksek
sek sek
9 taş (taşlarla oynanan)
5 taş (misketlerle oynanan)
Kartal(bir ebe tarafından kovalanırken kolları iki yana açarak dokunulmaz olma)
Simit (Simiiit diye bağırarak yakalananların Allah ne verdiyse dövülmesi)
gol atan kaleye. herkes tek başınadır. maç başlar golü atan kaleye geçer. bu oyun sayesinde bütün forvetler kaleciliğin ne demek olduğunu bilir.
simit. ebenin alanı * vardır bu oyunda. o alandan çıktığı an simit diye bağırırsın nefesin yetene kadar. o arada birine dokunduğun an o kişi ebenin alanına ulaşamazsa ebesinin amına ulaşır. * belden yukarıya vurmak yasaktır fakat bazı cani mahallelerde her bölge serbesttir.
yağlı kayış. okuldan döner dönmez oynanan bir oyundur. zira bu oyunda kemer şarttır. kemer saklanır ebe sıcak soğuk diyerek diğerlerine yer belli eder. kemeri bulan ebe dışındakilere allah ne verdiyse girişir. oyuncular ilgili alana * kaçtıkları an kemeri bulan yeni ebe olur.
bir sürü genç ziyan oldu tabii bu oyunlarda fakat o yenilen dayak bile zevkli gelirdi.