90'ların kötü yanı olarak sunulan donelerden hiçbiri kötü değil ki?
inceleyelim;
1) suların kesik olması:
ben sularımızın kesildiğini hiç hatırlamıyorum. köyde de yaşadım, bursa şehir merkezinde de. bugün nasıl sular birkaç saatliğine kesiliyorsa o gün de öyleydi.
2) elektriklerin gidip günlerce gelmemesi;
yukarıdaki madde ile aynı şekilde. ben bu yaşıma kadar elektriklerin değil günlerce, 24 saat bile kesik olduğunu hiç hatırlamıyorum.
3) yolların çöp ve çamur içinde olması;
gecekondu semtlerinde yollar çamurluydu evet, çöp de toplanmazdı. bu yüzden de bunun bir caydırıcılığı vardı, ipini koparan büyükşehirlere gelemezdi.
bunun dışında kent merkezlerinde çöp ve çamur yoktu.
4) internetin bu kadar yaygın olmaması ve yavaş olması;
internet hiç yoktu evet, 2000'lerden sonra yaygınlaştı. bunda 90'ların suçu nedir?
5) akıllı telefonların olmaması:
akıllı telefon yoktu, tuşlu telefon vardı, insanlar eğlence için değil, iletişim için telefon kullanırdı.
6) instagram, twitter olmaması:
internetin olmamasıyla alakalı. son derece olumlu bir şey.
7) kameralı cep telefonlarının olmaması:
teknoloji ile alakalı, olmaması daha iyiydi, fotoğraf makinesi ile fotoğraf çeker bastırır, albümde saklardık. şimdi telefon gitti mi anılarınız da gidiyor.
8) tüplü tv'lerden başka tv olmaması:
tüplü tv'ler daha iyiydi, daha sağlam ve dayanıklıydı, ayrıca tamiri de ucuzdu. şimdi led tv arıza yaparsa çöp. yaptırmaya kalksan astarı yüzünü geçiyor.
yani kusura bakmayın ama sunulan bu maddelerin hiçbiri olumsuz değil.
öğretmenler çocukları sürekli döverdi. kafayı tahtaya vurarak falan. bizim sınıfta müdür yardımcısının oğlu vardı hocalar bizi sürekli döverken ona kızmadı bile. ilk ayrımcılığı daha ilkokulda yaşadım.
askerlik o zaman çok zordu normal er olarak gidip acemiyken acemi birliğinde eğitim yok silah yok şehit düşerdi gencecik askerler. hem şehit düşerler hem habire dayak yerlerdi.
satanistler böbrekçiler çiviciler gibi psikopatlar yaygındı çocuk aklımızla çok korkardır.
hastaneler rezil ötesiydi..sağlam girsem yatalak çıkardın.
1 milyon liraya anca sakız ederdi.
Adam akıllı telefonların, Instagram ve Twitter'ın, kameralı telefonların olmamasını yazmış. Bunların olmaması zaten 90ları daha güzel, daha samimi yapan şeylerdi. Şimdiki çocuklar nereden bilsin tüf tüf borusunu, tasoları, atari oynamayı, mahalle maçlarını vs.
hastanelere güç bela girmeyi başarırsan içeride soru bile soramaman gerçeği. türlü tersleme ve hakaretlerle uğurlanırdın hemşire ve doktorlar tarafından.