90 larda bakkal raflarında bulunan gıdalar

entry52 galeri4
    2.
  1. 1.
  2. Sulugöz
    Çıktığı dönemin efsane sakızı sulugöz süper yoğun ekşi tadıyla gözleri sulandırması özelliğinden dolayı bu ismi almıştır. Fakat sulugöz gün be gün ekşilik yoğunluğunu, dolayısıyla gözü sulandırma özelliğini kaybetmiştir. Son dönemlerde alınanları hiçbir şekilde gözde sulanma yapamamaktadır.

    Big Babol
    Balon yapma konusunda en kalifiye sakız kesinlikle big baboldur. Zaten kendisinin de ilk çıkışı bu şekilde olmuştur. Big babol halen daha marketlerde bulunabilen bir sakızdır. Fantastik tatları olan oldukça şekerli bir sakızdı aynı zamanda insanın içini bayma noktasına gelirdi.

    Turbo
    Turbo çocukluğumdan yitip giden bir değerdir. Artık satılmayan turbo sakızlarını almak içerisinden çıkan arabaları biriktirmek çocukluğumuzun vazgeçilmez zevklerinden birisiydi. Sakız renkli güzel şekerliydi, ve sırf içinden çıkacak arabaları görebilmek için ağza 3 - 5 tane atılır boğulma tehlikesi geçirilirdi. içinden çıkan o araba kağıtlarını biriktirmenin ve onlarla oyun oynamanın yanında yer yer o kağıtları koklamak gibi de bir fetişi vardı bu sakızın.

    Tipitip
    Tat itibariyle turbo ile aynı olan ancak içinden dönemin sevimli karakteri tipitip amcamızın komik maceralarının anlatıldığı kağıtlar çıkan sakızdır.

    CenterFresh
    ilk çıktığında sakız dünyasındaki en teknolojik sakızdı. Normal bir naneli sakız olmasından öte ortasındaki boşluktan ferahlatıcı bir bal kıvamında tatlı sıvı çıkardı. ilk başlarda deli gibi tüketilmeye başlandı, daha sonra orbit falan sildi bunu da piyasadan. Çok çiğnendi mi ağrı yapardı çenede.

    Cicoz
    Küçük bir paket içerisinde 3 tane küçük renkli misket şeklinde sakızdı. Renkli olmasından kelli meyve aromalıydı ve oldukça tatlıydı. Ancak o dönemin cikletlerinin ortak özelliği olan tadının çabuk tükenmesi özelliklerinden dolayı çabuk çiğnenip çabuk tükürülüyordu. Ağza 3'ü birden atıldı mı yine büyücerek ama çiğnemesi zevkli voltran sakızı oluşturulurdu. Bu sakızın dişimizle pakedini kopartıp açtıktan sonra yine dişimizle 2 topun arasına girmek suretiyle bir tanesini açık taraftan ağzımıza düşürmek gibi bir çiğneme ritüeli vardı.

    Şıpsevdi
    Küçük renkli bol şekerli sakızın popülaritesi yine tadından değil içerisinden çıkan kağıtlardan gelmektedir. Aşk hakkında bilgilendirici yazılar çıkan şıpsevdi sevgililer tarafından sıklıkla tüketilirdi.

    Yumiyum
    Yumiyum ince ve ilk başta sert olup ağızda yumuşayarak sakız şeker haline dönüşen bir şekerlemeydi. Vişne, çilek ve portakal kombinasyonları olan yumiyum yerken dişlerimizin arasında kalır adamı deli ederdi. Son dönemlerinde bozuk para üstü niyetine verilmeye başlanmıştı.

    Düdüklü Şeker
    Topitop türevinde olan düdüklü şekerin özelliği adından da anlaşılacağı üzere çeşitli melodik sesler çıkarabilmesinden kellidir. Şekerin çubuğunda farklı notalarda ses çıkmasını sağlayan bir oynak parça vardı. Bu parçayı ileri geri ittirmek suretiyle yalandan notalar çıkarılırdı. Şekeri bittikten sonra geriye kalan çubuğu da düdük özelliğini devam ettirirdi.

    Patlayan Şeker
    Patlayan şekerler küçük paketler halinde satılan ağzı atılmasıyla birlikte tepkimeye girerek çatır patır efektleriyle patlayan zıplayan şeker parçalarıdır. Günümüzde halen aynı tad ve keyifte şekerler bulmak mümkün. Birkaç pakedi birden ağza boca edip eşe dota ağzımızdaki iğrençliği göstermek bu şekeri yeme raconuydu.

    Topi Top
    Topi top saplı şekerlere genel olarak isim babalığı yapan yerli üretim şekerdir. Muhakkak açtığınızda üzerinde ufak tefek kırıklıklar bulunduran, ancak vazgeilmez olan bir üründür. Hiçbir fonksiyonu olmayan çubukları şeker bittikten sonra illaki ağız yardımıyla eğilip bükülmeden atılmamıştır. Topitop halen günümüzde varlığını sürdürmektedir.

    Capri Sun
    Birdenbire büyük reklamlarla piyasaya giren, ve deli gibi tüketilmeye başlanan ve girişi gibi çıkışı da birdenbire olan meyve suyu. "Önce hüplet, sonra gümlet" sloganıyla kafamıza kazınmıştır. Sloganından da anlaşılacağı üzere önce içilip sonra patlatılması olmazsa olmazıdır

    Cino
    Portakal aromalı olağanüstü çikolataydı. Müthiş lezzetinin yanına ucuz fiyatı da eklendimi tadından yenmezdi.Cino candı canandı.

    Leblebi Tozu
    insan gibi yeme şekli olmayan bir üründü bu. Alınan paketler ağıza boca edilir ve ağzımızda leblebi tozu varken konuşmaya çalışılır, garip garip sesler çıkartılır ve etrafa ağzımızın içinden tozlar püskürürdü. Bir çoğumuz şimdi üstüne para verseler, kendimizi o hale sokmayacakken o zamanlar bu iğrençliği yapmak için birbirimizle yarışırdık.
    kaynak; http://www.zekirdek.com
    34 ...
© 2025 uludağ sözlük