Hazırbulunuşluk düzeyi sıfır olan öğrenciden, gavur türkçe öğrenmiyor biz niye ingilizce öğreniyoruz diyen öğrenciden, 9 yıl boyunca dilin %80'i kelimeyken kelime bilgisi go ve do'dan ibaret olan ve hiçbir şekilde kelime çalışması yapmayan öğrenciden bahsedilmez. Öğretmen ve sistem kötü çünkü hep.
Okulda çabalamaz neden? Öğretim bedava. Dil kursunda aynı öğretmenin aynı ödevlerini yapar, aynı konular anlatılır ama başarı vardır. neden? Para veriyor. Bizim millet para vermediği işi ciddiye almaz. illa sikilecek 3000 lira gömecek. Ondan sonra devlet okulu kötü yeaaa diyecek. Hadi canım başka kapıya. 1 aydır speaking yaptırmak için yırtınıyorum, adamlar grammar istiyor. Sınavda çıkmayacaksa yapmayalım diyor. Neyin sisteminden bahsediyorsunuz? Öğrencinin derdi not, öğrenmek değil.
Özel okullar, nitelikli öğretmenler, verimli kullanılan zaman ve kaliteli kaynaklar yardımıyla aşılabilecek problemdir. En önemli problemse öğrencilerin birçoğunun merak ve öğrenme iştahından nasibini almamış olmalarıdır.
eğitim sisteminde büyük tutarsızlıklar olduğunu gösteren bir delil. hayatımda çok az ingilizce öğretmeni gerçekten çok iyi öğretiyordu. bunlardan biri üniversitedeki mesleki ingilizce hocam kenan bozkurt. ama ne kadar iyi öğretirse öğretsin, sistem öğrendiklerimi de unutturuyor.
Okullarda(devlet okullarından bahsediyorum, zaten kolej görmedim) sadece dilbilgisi öğretiliyor, kelime yetersiz, aşırı derecede dilbilgisi bilen bir öğrenci de kelime yetersizliğinden konuşamıyor, basit cümle kuramıyor, sonucunda al sana özgüven eksikliği, oysaki Hindistan da dilbilgisini bizim kadar bilmeyen ama kelime bilen adamlar rahat rahat konuşuyor. Üstelik basit cümleler olduğu için anlaşılması da kolay, kimse de bizim gibi aksan kasmıyor dili nasıl dönüyorsa öyle konuşuyor.Konuşurken de geçmiş ,gelecek ve şimdiki zamanı kullanıyor, bu kadar basit aslında.
Kelime öğrenme olayına da bir pratik yöntem vermek isterdim ama ben de yazılışlarını,okunuşlarını ve anlamlarını on kere yazarak öğrendim.
9 sene öğretemeyen değil öğrenmek istemeyen sistem zaten çünkü bu zamandaki öğrermenler hangi zamanda yaşadı bi düşünmek gerek ama eminim yeni üniversite bitiren öğretmen olacak kişiler süper kpnuşuyodur.
Türkiye'de ingilizce öğrenilememesinin iki sebebi vardır. Birincisi ülkemiz ve milletimiz tarihi boyunca hiçbir zaman bir ingiliz sömürgesi olmamıştır. Bugün iyi derecede ingilizce konuşulan; Hindistan, Bangladeş, Ortadoğu ülkeleri, Çin vs uzun yıllar ingiliz valiler tarafından yönetilmiş ülkelerdir. Kültürel emperyalizm bu gibi topraklarda iliklere kadar işlenmiştir. Bugün UK'de yaşayan ve bu ülkelerden gelen ingiliz vatandaşları, en has British'ten bile Briton'dur. Meselenin ikinci sebebi ise Türkçenin Avrupa dillerinden ve tabi ingilizceden çok uzak bir dil ailesine mensup olmasıdır. Söz dizimi, kelime kadrosu, dil mantığı tamamen farklıdır. Aynı dil ailesine mensup olmaları hasebiyle bolca ortak noktaları olduğundan mütevellit, bir iranlı, Alman, Hindu, Fransız, italyan vs ingilizceyi çok daha kolay öğrenebilmektedir. Özetle bir ülkede ingilizce çok iyi konuşuluyorsa ve o ülke Avrupa'da değilse, ya ingilizler tarafından kurulmuş; yahut sömürülmüştür.
gidin bi belçikaya, hollandaya, iskandinavyaya. herkes anadili gibi ingilizce konuşur. hepsi ingilizceyi okullarda öğrenmişlerdir. bizde de okullarda ingilizce var. herkese sorsan az da olsa ingilizce bilir. ama adını söyler ancak zar zor.
system berbart haftalık ders sayısı yetersiz.haftada 2 saat dil dersi ile ne öğrenilir sonraki derse kadar gördüğünü bile unutursun. ve dil eğitimi sadece sınıfta 2-3 kelime yazıp ezberlemekten geçmiyor maalsef. anadaolu liselerimiz bu konuda daha iyidirler 3 sene aldığın eğitimi univ de bile bulamazsın.
geçmiş zaman, gazetede çıkmıştı haber; ingilizce öğretmenleri bir turla yurtdışına gidiyor geziye. çıkan bir anlaşmazlıkta "ingilizce-türkçe tercüman" bulup hallediyorlar mevzuyu.
kendini eğiten, işinin hakkını verenleri tenzih ederim ama bu memlekette, bir kez bile yurtdışına çıkmamış, tek bir yabancıyla diyaloğa geçmemiş insanları lisan öğretmeni yapıyorlar. sıkıntı buradan başlıyor. yetersiz müfredat, tembel öğrenci vs. daha sonra gelir.