levent özçelik bi bu maçta, bi de uefa finalinde kahkaha atmıştır. işte o derece önemli, o derece büyük bir maçtır bu. bazen kupa gerekli değil tanımlamak için bazı şeyleri*.
Türk futbolunun biz yapamayız düşünce zincirini kıran başlıca maçtır. bu gün bir isviçre takımın yenmek çok anlamlı değildir. ama o günlerde Türk futbolu dünyada bu günkü azerbaycan ve izlanda gibi algılanırdı. N.Xamax takımıda bir sene önce uefada yarı final oynamış o sezonu liginde şampiyon bitirmişti. Herman, Luti ve spaiç gibi iyi oyuncuları mevcuttu. Gerçi Galatasaray bir sene önce tarihindeki en iyi dönemi yaşayan PSV Eindoven a tek mağlubiyeti tattırarak o dönem için bayağı sükseli sayılan bir maç çıkararak ismini duyurmuştu. ilk turda o zamana kadar ilk turlarda elenme yüzü görmemiş hem avusturya hemde avrupanın en güçlüleri arasında olmasada bu günkünden daha iyi seviyede olan Rapid wien i eleyerek Neuchatelin karşısına çıksada tur için favori Neuchaeteldi. isviçredeki ilk maçta galatasaray maçın genelinde rakibinden iyi oynamış cüneyt tanman ve ilyas tüfekçinin kaçırdığı net fırsatlarla hepimize saç baş yoldurmuştu sonra atamayan atarlar kuralı işlemiş 1-0 geriye düşmüştük. Ardından sahaya bölücü örgüt yandaşları pankartlarla sahaya dalmış maç uzun süre durmuştu, bu arada çıkan olaylarda kalecimiz simoviçe bir polis köpeği saldırdı. maç tekrar başladığında 90. dakikaya 1-0 geride girdik, rövanşta bu futbol ile bunları geçeriz muhabbeti yaparken uzatmalarda 2 gol atan Neuchatel beklemediğimiz şekilde 3-0 kazanmıştı. Bu o zamanlarda türk takımlarının olağan hali gibiydi, ancak maçtan sonra Mustafa Denizli biz bunları 4-0 yenip tur atlayacağız dediğinde ertesi gün basında yer yerinden oynadı. Atma recep din kardeşiyiz der gibi ne zannediyorsun kendini gibi alaycı yorumlarla karşılaştı. hatta Turgay Şeren Mustafa denizlinin yüzüne karşı ağır hakaretlerde bulundu. ama o gün bu gün tüylerimi diken diken eden maçı yaşadığımızda Türk futbolunda bir milada şahit olduk ki o anki duygularımı ancak aya ilk ayak basan Neil Armstrong anlayabilirdi sanırım. Birde aklımda kalan Fenerbahçeli Rıdvan dilmenin Beşiktaşlı Feyyaz Uçar la Galatasaray bu turu geçecek ve Tanju en az 2 gol atacak diye ceketine iddiya girip kazanması vardı ki buda çok güzel bir hatıradır.
tüğleri diken diken yapan, boğaz düğümleyen, göz dolduran efsane maç.
işte biz bu yüzden galatasaray'lıyız, işte biz bu yüzden bu renklere aşığız. tanju'nun attığı 4. gol hala aynı etkide, hala insanı yerinden zıplatıp 'gooolll ulan gol' diye bağırtmaya yetiyor.
kocam 'galatasaray'ı bırak, yoksa seni boşarım' derse 'çocuklar kimde kalacak?' diye sorarım.
Futbol tarihimiz için dönüm noktası, herşeyde yekvücut bir milletin dönem noktasıdır. Bu tarihten sonra hazım sorunu bir futbol hastalığı olarak yerini almıştır.
(bkz: 11 aralık 2013 galatasaray juventus maçı) tam olarak hikayeleri benzemese de galatasaray'ın gündüz oynadığı ve zaferle sonuçlandığı için akıllara gelendir.
türk futbol tarihinin dönüm noktasıdır. şu an bir lüksemburg neyse o olduğumuz, klup bazında ise astana seviyesinde bile olmadığımız, 2-0 yenilmeyi başarı kabul ettiğimiz, rakip yarı alana bile girdiğimizde heyecanlandığımız dönem bitti.
Galatasaraylı futbolcular 9 Kasım 1988 günü beyaz formalarıyla Ali Sami Yen’de sahne aldılar. “5 atarız” dediler, sözlerini tuttular. Onlar tarihi, tarih de onları yazdı…