anayasa'nın geçici 15.maddesidir. 12 eylül 1980'de faşist bir cunta kuran generallerin yaptıklarından ötürü yargılanmasını engellemek adına 1982 anayasasına konulmuş bir geçici maddedir.ilk kısmı şöyledir: "2356 sayılı yasa ile kurulmuş olan Milli Güvenlik Konseyi, işlemlerinden, eylemlerinden dolayı yargılanamaz." bu maddeden ötürü yargıtay 4.hukuk dairesi'nin 1987 yılında aldığı "işkenceden işkenceciler olduğu kadar devletin de sorumlu olmasına karar vermiş, ancak kenan evren bu maddeden ötürü yargılanamamıştır.
Başlığın doğrusu Anyasanın Geçici 15. maddesi olmalıydı.
geçici 15. madde ile milli güvenlik konseyi ve bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerce çıkarılan 724 yasa, 130 KHK, MGK'nın 67 karar ve 28 bildirisi olmak üzere toplam 949 yasama işlemi Anayasal Denetimin dışında bırakan son fıkrası 03/10/2001 tarihinde mülga edilmiştir.
kürt sorunundan bu yolla kurtulacağını düşünürek, hizbullah belasını başımıza saran; günlerce evlerin bodrumlarından insan cesetleri toplanmasına neden olan, bu musibet örgüte; maddi ve manevi devlet katkılarını esirgemeyen,
bırakınız militanlarını; sol düşüne ilgili liseli sempatizan gençleri dahi işkence ve baskılara maruz bırakan,
kemalist düşüne;
gençlerin, sol düşüne yönelimini önlemek ve onları pasifize etmek uğruna, imam hatip okullarını cumhuriyet tarihinde görülmedik ölçülerde çoğaltarak,
en büyük ihaneti gerçekleştiren, bu insan;
marmaris'deki villasında nü tablolar yaparak vakit geçiriyor ve sırf bu madde onun yargılanmasını ve hüküm giymesini engelliyor.
12 Eylül askeri darbesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun öncülüğünde gerçekleştirildi.
Anayasa'nın geçici 15. Maddesinin kaldırılması halinde, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren hayatta bulunan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer yargılanacak. Yine Bülent Ulusu hükümetinde görev alan ve yaşayan bakanlar da hakim önüne çıkacak. Danışma Meclisi'nde görev alan 160 kişi de yargılanacaklar arasında yeralıyor. Buna göre, halen Tunceli Milletvekili olarak Meclis'te bulunan Kamer Genç de 12 Eylül darbesini gerçekleştiren sorumlularla birlikte aynı hakim önünde yerini alacak.
Yaşamını yitirmiş olanlarla ilgili dava açılamayacak. Anayasanın geçici 15. Maddesine göre, koruma altında bulunan isimler ve darbenin ardından Bülent Ulusu başkanlığında kurulan hükümette şu kişiler bakan olarak görev aldı:
"turgut özal, zeyyat baykara, befik pasin, mehmet özgüneş, nimet özdeş, ilhan öztrak, Vecdi Özgül, Recai Baturalp, Ali Bozer, Cafer Tayyar Sadıklar, ilhan Evliyaoğlu, Cevdet Menteş, Rıfat Beyazıt, Kazım Akdoğan, Haluk Bayülken, Selahattin Çetiner, ilter Türkmen, Kaya Erdem, A.Başer Kafaoğlu, Hasan Sağlam, Ahmet Samsunlu, Tahsil Önal, Necmi Ayanoğlu, Kaya Kılıçturgay, Cihat Baban, Mehmet Turgut, Kemal Cantürk, Serbülent Bingöl, Fahir ilkel, Sebahattin Özbek, Raif Güney, Turhan Esener, Sadık Şide, Şahap Kocatopçu, Necmi Özgür ve Mustafa Aysan"
Ayrıca 160 kişilik Danışma Meclisi de Geçici 15. kapsamında bulunuyor.
haksızlığa uğrasın uğramasın, haksızlığa uğrayan herkesi anlayan kişileri rahatsız eden maddedir. 600000 kişinin hapse atıldığı bir dönemde yapılan muameleler sonucunda bu muamelelerin emirlerini verenler yargılanamamaktadır. hoş değildir.