an itibari ile smile adslden aldığım bağlantı hızıdır.
Download Speed: 6003 kbps (750.4 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 491 kbps (61.4 KB/sec transfer rate)
Latency: 104 ms
"gösterir ama vermez" tabirinin türktelekom tarafından uygulanış biçimidir. gaza gelip bağlatırsınız ama 8 mbps hıza ulaşmadığınızı görüp telekomu aradığınızda biz size 8 mbps'a "kadar" hizmet vereceğimizi tahaattüt ediyoruz 8 mbps hız vermiyoruz derler.
ttnetin evi arayıp, 2 tl karşılığında 8mbps ye kadar internet isteyip istemediğimizi sorduğu ve onayladıktan 30 dakika sonra internetin gittiği, 2 hafta insanı bu konuyla uğraşmak zorunda bıraktığı servisidir. internet o günden beri gidip gelmektedir.
ttnet in en ideal internet tarifesidir. hızı oldukça iyi, fiyatı da çok pahalı değil, ayrıca kotasız. çakılı 8mb olmaması ve adil kullanım sınırı gibi sorunları vardır. internet hızı 2-3 mb da olabilir 6-7 mb da. adil kullanım uygulaması ise; yani 25 gb kota dolduktan sonra hızınız 1 mb a düşüyor. benim yalın internet olarak kullandığım tarifedir.
--spoiler--
yurtdışına yüksek hızlı(onlara göre normal hız) veri transferi için fiberoptik kablolar* gerekmekte ve bunların yatırım maliyeti oldukça yüksektir. bu maliyetten kaçınmak için ti ti net, yurtdışından herhangi bir siteye bağlanıdığımızda hızımızı kesen cihazlar kullanmaya başlamıştır. yutuptan video izlerken dona dona gitmesinin yegâne sebebidir.
--spoiler--
bu hızla ilk bağlanıldığında 1 mbps'den sonra göz yaşları içinde hızın 100 kb/s'lerden 300-500 derken 800'lere çıktığı görülmüştür. şimdilerde ise hakkaten aşmıştır, saniyede 1 megabyte veri alınabilmektedir. canınız bi dizinin bi bölümünü mü izlemek istedi? indirin izleyin sonra silin anasını satıyim. tüketim toplumuna döndüğümüzün de göstergesidir ayrıca. bunların hepsi amerikanın oyunudur.*
hic bir sekilde o 8 mbps'e ulasilamayan hizdir. bunun nedeni de baglanti merkezine uzaklik, o anki yogunluk bla bla bla oluyor. Muhtemelen baglanti kurdugumuz santralde kimse internete girmez ve o anda tum merkezin sistemini biz kullanirsak o 8 mbps'e ulasacaz.
Bakın burada hız testi yapan bir sitenin ekran görüntüsü, hemen sol üstte bulgarisitanda 13 tane server bulunurken yaklaşık 5 katı büyüklüğündeki Türkiye'de 7 tane server bulunmaktadır. Yani cem yılmazın televizyonda kabloları birleştirdiğine bakmayın aslında türkiyeye internet alt yapısı konusunda herhangi bir yatırım ve çalışma yapılmamaktadır. Bu yüzden hiç bir zaman bu hız 8 mbps'ye ulaşmaz. Ayrıca adil kullanım hakkı diye çıkardıkları sikiklik yüzünden 25 gb'dan sonra internet hızı 1 mbps'ye düşüyor. Günümüz standartlarında tek kişi için 25 gb yeterli olabilir ama birden fazla bilgisayar olan ve indirme yapan kişiler için 25 gb bir hafalık kullanım demektir.
bu entry sahibinin bulunduğu yerde kota 25 gb'ı aşsa da hızının azalmadığı görülmüştür. entry sahibi ortalama her ay 80 gb download yapmaktadır. bu durum yaklaşık 1,5 yıldır sürmektedir.
buna göre düz mantıkta benim 8mb ile torrenten dosya indirmem lazım ama nerede??
1mb bile çok nadir görüyorum.
edit: bugün atılan mesajlar ile aydınlanmış bulunmaktayım.
8mb: 8 megabitmiş alında bunun megabit olduğunu biliyordum fakat ben bunu 8 megabayt indirme yapar olarak yer almış zihnimde nedense artık. neyse 8megabit ile 1megabayt indirme yapılırmış. öğrendiğim iyi oldu artık ttnete sövmeyeceğim.*
ttnet'in günün 24 saatinde kullanıcılara sunduğu fakat internet sahibinin 300 kb/s hızı görünce: "abi hani 8 megabitti bu?" tepkisini aldığı internet hızıdır.