dünya kadınlar günü ilk kez 8 Mart 1857 yılında amerika'nın new york kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek ve daha iyi çalışma koşullarına sahip olabilmek için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleriyle gündeme gelmiştir. dünya emekçi kadınlar günü ülkemiz için de kadın haklarının kazanılması ve iyileştirilmesi için konunun gündeme gelmesi açısından önemli bir gündür.
bu günün dünya emekçi kadınlar günü olmasını sağlayan tarihi olaylar
1857 New York: kadinlar 12 saatlik günlük çalışma saatine, düşük ücrete karşı yürüyüşler yaptılar. Polis tarafından dağıtıldılar.
1908 New York: 15.000 kadın daha kısa çalışma saati, daha iyi gelir ve oy hakkı için yürüdü. Doğum izni istediler. Kullandıkları slogan "Ekmek ve Gül " idi. Ekmek yaşama güvencesi, karın tokluğunu, gül ise daha kaliteli yaşamı simgeliyordu.
1909 ilk Kadın Günü 28 Şubat ta kutlandı. Avrupa'daki kadınlar da Şubat ayının son pazar gününü Kadın Günü olarak kutladı.
1910 Clara Zetkin isimli bir Amlan sosyalist kadın, kadın Sosyalist Enternasyonelinde Dünya Kadınlar Günü olmasını önerdi ve kabul edildi.
1911 Kophenag kararından sonra ilk kez 19 Mart ta Avusturya, Danimarka, Almanya ve isviçre de kutlandı. Yüz binlerce kadın ve erkek değişik aktiviteler yaptılar. Oy verme, seçme seçilme hakları yanısıra meslek edinme ve mesleki eğitim görme haklarını istediler.
Bu kutlamalardan 2 hafta sonra Triangel yangınında 140 kadın öldü. Bu olay Amerika çalışma kurallarını büyük ölçüde etkileyen bir yere sahiptir.
1917 Rus kadınlar " ekmek ve barış" için grev yaptılar. Yaşam koşullarının kötülüğünü protesto ettiler. Bu olay 8 Mart ta olmuştur ve daha sonra bütün Avrupa ülkeleri tarafından da kabul görmüştür.
Kimi der ki kadın
uzun kış gecelerinde
yatmak içindir.
Kimi der ki kadın yeşil bir harman yerinde dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir. Kimi der ki ayalimdir. Boynumda taşıdığım vebalimdir.
Kimi der ki hamur yoğuran.
Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal.
O benim kollarım, bacaklarım. Yavrum, annem, karım, kız kardeşim hayat arkadaşımdır.
Evet, hepimizin bildiği üzere dünya kadınlar günü’nün tarihi... başkasını bilmem de, benim bu gün hakkında bilmediğim şuydu:
Veda hutbesi’nin milâdî 8 Mart’ta okunduğu; içinde şu sözlerin de bulunduğu:
“Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah’ın emri ile helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır”
Batılı adamın en büyük hüneri, bizim malımızı bize satmasında galiba?
komünist önder Clara Zetkin in önerisiyle dünya emekçi kadınlarına armağan edilen gün... işçi kadınların çifte sömürüye boyun eğmemek için alanlarda olması gereken günümüz..
sene kaç olursa olsun başta uludağ sözlük kadın uuserların olmak üzere, dünyadaki tüm kadınların günü kutlu olsun.
kadın erkek her zaman eşittir ve bu eşitlik toplumda sürmelidir. eşitsizlik yaratan olaylar/konular ortadan kaldırılmalıdır. kadınlar toplumda her zaman yer almalıdır.