ne kadar mal var. ters yönlü parantezler birbirini yutar kuralını daha ortaokul 7de öğrendik. bu sonucla 15-8-3=4 eder. 4 işlem ögrenememş gençlik. neyse ki genç değilim âlimallah.
Ona soruyu çözememekten ziyade süre azlığı dolayısıyla alanı dışındaki hiçbir derse bakamamak desek daha doğru olur. insan matematik özürlü olsa tek bakışta çözer bu soruyu. Kendimden biliyorum. Bir kere de kendi ayarsızlıklarını, beceriksizliklerini çoluk çocuğun üstüne yüklemeseler dişimi kıracağım.
Ulan şaka gibi ülkeyiz yemin ediyorum sen gel 12 sene eğitim ver sonra eğitim verdiğin çocukların yüzde 75'i bu soruyu çözemesin.Ağlanacak haldeyiz de farkında değiliz.
zamanın ösym başkanı efsane hocamız ünal yarımağan'ın açıklmasıdır.
açıklamayı yapan yaşın yetiyorsa senin, yetmiyorsa babanın, annenin, amcanın, dayının, teyzenin, yaşın hiç yetmiyorsa büyükbabanın babannenin girdiği üniversite sınav sistemini 70 li yılların başında kuran efsane kadronun en önemli neferlerinden biri olan ünal hocadır.
bu efsane kadro annelerimizden babalarımızdan bile daha çok güvendiğimiz bir sistem yarattılar. nereleri hak etti isek oraları kazandık. gittik okuduk. daha henüz fetöcü çakallar ortalıkda fink atmıyordu.
kendisini ösym'nin başına getiren akp tayfası değil ahmet necdet sezer'in atadığı zamanın yök başkanıdır. ösym 'nin ne önemli bir yer olduğunu görüp burayı hedef alan aşağılık fetöcüler ve iş birlikcileri ösym'yi her bir yandan ele geçirmeye başladılar. ilk sınav sahtekarlığı ortaya atılınca ünal hoca bastı istifayı, 40 seneye yakın emek verdiği kurumu bıraktı. kuruma her ynden tam olarak çökme süreci başladı. yapılan her sınav sakata çıktı. yerine ali demir' i koydular. şimdi fetö'den yargılanıyor.
ulan gerizekalılar cevap ne 10 ne de 4 şimdi parantez bakın burada bir iş döndüğü belli direk ayık olacaksın buram buram şaşırtma kokuyor anadın. 15 in yanındaki - yi 8 e veriyoruz -8 . he şimdi -8 - - 3 ne ediyo - 11 bak şimdi allahın işine şimdi bu . 15 in yanındaki - çarpıya dönüşüyomu.. 15 i - 11 ile çarpıncada cevap - 300 her zaman burada olmam ha.
matematikte işlem önceliği diye bir olay vardır. parantez işareti toplama/çıkarma gibi işlemlerden önceliklidir ve bu yüzden önce parantezin içindeki işlem yapılır.
8-3=5
ardından geriye kalan tek işlem olarak çıkarma yapılır.
bilal'e anlatır gibi anlatacağım. 8'den 3'ü çıkardığımız zaman, 5 kalıyor. 15'ten de 5'i çıkardığımız zaman, 10 kalıyor. hala daha burada "sonuç 4" diyen andavallar var.