2012 ygs sınavıdır. iyimser olarak bakılırsa herkes matematik yapacak diye bir şey yoktur. ama ygs matematik sınavında sorular ilköğretim ve 9. sınıf konuları olduğu için en az bi 10 soru yapmak lazımdır. yani çüş oha hiç mi kafası basmıyor bu gençliğin diye sorulabilir. demek ki basmıyormuş.
deyip onun neden sabit olduğu mantığını öğrenciye vermeyen hocadan, sınava kadar olan zamanda eli sikinde zaman öldüren ergene kadar herkes suçlu hacılar.
matematik hayatidir bir defa. pisa olimpiyatları var, matematik olimpiyatıdır bu. 34 ülke arasında 33.'yüz. daha ne olsun.
matematiği kapın gençler, gerçekten hayati bir bilim.
aile elbette bu başarısızlıkta en büyük etken ama ben eğitim sistemininde o kadar olmasa da önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. ama herkes kendinde de suç aramalı. eğer sen bir sınavdan sıfır çekiyorsan ve bir başka öğrenci tam puan çıkartıyorsa bu olayda bir iş vardır. ben her zaman bir öğrencinin kendi yeteneğini geliştirmeye yönelik bir eğitim sistemini savunurum ki bu türkiye şartlarında olanaksızdır. bu bir karikatürde gördüğüm zürafa ve maymuna ağaca tırmanın eşit süreniz olacak gayet eşit bir sistem demek gibi olduğunu düşünüyorum. kimse matematikte başarılı olmak zorunda değil.
bu ne matematik dersinin, ne matematik hocasının suçudur. bu doğduğundan itibaren sürekli eleştiriler ile özgüvenini bir türlü sağlayamamış nesil yetiştiren annenin, babanın, bütün branş öğretmenlerinin suçudur.
çocuk kendine güvenmiyor ki, nasılsa yapamam diye matematiğe bakmıyor bile, oysa baksa bir köşeye 60, bir köşeye 30 koymuş, üçgende son açıyı soran sorular olduğunu görecek. ama bakmıyor ki, çünkü ona öyle dediler hep, "komşunun oğluna bak hasan, senden birşey olmaz, sen ders çalışmazsın, sen adam olmazsın, sen matematik yapamazsın". hasan'da yapamayacağına inandı. ne sandın sürekli eleştirerek gaz vereceğini mi? ben x spor taraftarıyım, takımımı sürekli yuhlayarak, başarı mı bekleyecem?
eleştiri mi? türk ailesinin, örf ve adetinin bulunmaz hint kumaşı. şurda bir kişi çıkıp beni komşunun oğlu, kızı, bilmem neyi ile hiç karşılaştırmadılar desin. kafamı kırarım.
sen tüm hayatını, çocuğa deplasmanda top oynatarak geçirt, sonra niye yapamıyor ya bu çocuk de.
matematik sevmeyen öğrencinin lisede fen bölümüne gitmesinin sonucudur. tabi bir de sosyal seven, ancak hedefindeki bölüme gitmek için eşit ağırlığa geçenler vardır. işte 4+4+4 bu yüzden gerekli.
eğitim sisteminin durumunu gösterir olgu. düşünün sınıfta kalma yok, zayıf not veren öğretmen öğrenciden ve velisinden dayak yiyor ve bu sistem içinde başarılı öğrenciler çıkmasını bekliyoruz. 90'larda da durum buymuş 80'lerde de daha öncesinde de. başarıyı öne çıkartan bir sistemimiz yok.
önemli değil bizim için. o amına koduğumun yamyamları yakında o puanla da girerler bir üniversiteye, bitirince de bir tanıdık vasıtasıyla da uzman memur olurlar. devletimiz sağolsun.
önemli değil bizim için. o amına koduğumun yamyamları yakında o puanla da girerler bir üniversiteye, bitirince de bir tanıdık vasıtasıyla da uzman memur olurlar. devletimiz sağolsun.