Ulan bir kere o kız kıçını yayıp kitap okuyor ya anası demiyor mu kalk kızım iki tabakta sen koy sofraya diye. Beyaz türk dönek abimizinde karısı ne lan öyle ananın evine mi geliyorsun sen kaynana evi orası gelir gelmez sofraya çökmek ne demek gelinsen gelinliğini bil. Anneciğim yardım edeyim falan de ama nerde. Küçük kardeş ise ne halt yediği belli değil ha bide ben bu küçük karedşin yerinde olsam dönek abimin suratına indirirdim bir tane. O ne biçim soru lan kiranı ödedin mi diye sorulur mu ananın babanın yanında çok meraklıysan aç telefon sor ulan babada acayip öyle soruya yoksa kiranı ödeyemiyor musun diye sormaz mı insan. Valla beni böyle derin düşüncelere sevk etmiş bir reklamdır bu.
Ha birde Türkiye Karnını aynı sofrada doyuran bir ülke ama bazıları o sofrada kuru ekmeğe talimken bazıları papermoonda yemek yiyor.
reklam panolarındaki afişleri dikkatimi çekmiştir. atatürkün çok güzel siyah beyaz bir fotoğrafı ve altında " (bkz: onu özlemeyenimiz var mı?)" sorusu.
neyazıkki bende oluşturmak istedikleri etkinin aksine "evet ya ne yazık ki var." dememi sağlamıştır. bu ülke de hala atatürk'ün yaptıklarının değerini bilmeyenler, onu özlemeyenler, hatta o afişte bile foğrafını görmeye dayanamayan insanlar var.
reklamda türkiyenin ne kadar büyük ve farklı kültürlerden gelen bir aile olduğu üzerinde durulmuş fakat sanırım reklamı fikredenler bile bu armoni içerisinde ortak paydalar bulmakta zorlanmışlar. bunun iyimi yoksa kötümü olduğu üzerine belki saatlerce tartışabilinir fakat atatürk'ün ortak bir payda olmasını gerçekten çok isterdim, sanırım reklamda da bu istenmiş. olmadığını onlar da biliyorlar. *
kafamı karıştıran reklam. anne-baba kim oluyor bu durumda? yani ortamı yumuşatan, sofraya davet eden? ya da sofra neyin simgesidir? "hepimiz açız", "açlık başlayınca kavga biter" mi denmek isteniyor? soru soru soru...