netice itibari ile bizim toplum dejenere bir toplumdur. herkes çalışmaktan ziyade yan gelip yatmak istemektedir. kısa yoldan zengin olma hayali kuranlardan müteşekkil bir toplumdur bizimkisi.
e şimdi ne bekliyoruz böyle bir toplumdan? mercedes, coca cola, ibm, microsoft, google gibi marka oluşturmalarını mı? hangi bilgi birikimi ile bunu sağlayacaksınız? bu siyasetçilerle mi üreten toplum olacaksınız?
yani 70 milyon değil 170 yetmiş milyon da olsak, bu toplum bu sistemde bi b.k üretemez.
sevgili öngörür başbakanımızın da işaret ettiği tam budur işte.
üretime önce çocuktan başlanmalı diye boşuna demiyor. her aile en az üç gerçi ağanın şeyi pardon eli tutulmazmış siz bunu 5 de yapabilirsiniz 8 de yani.
sonuçta üretim üretimdir.
üretim yapabilmek için, öncelikle birilerinin; yani hükümetin bunu istemesi gerekir. hükümetimiz ne yapıyor dersek;
- çiftçiyi annesiyle birlikte kovuyor.
- maliye bakanımızın oğlu ticaret yapacak diye, yurtiçi üretime kota konuyor.
- armatöre mazot indirimi yaparken, çiftçiye yüksek fiyattan satıyor.
- ayrıca tarımda kullanılan yeni tohumları kullandığınızda, o toprak üzerinde belirli bir zaman bir daha verim alamıyorsunuz.
- deniyor ki, tekstilde çok iyiyiz, sürekli ihraç ediyoruz. oysa ki, buradan hammadde yurtdışına cüzi rakamlarla gitmekte, avrupa'da işlenen ürün türkiye'de yüksek fiyattan satılmakta.
sonuç olarak, öncelikle birileri kendi çıkarlarından önce, milletin çıkarlarını düşünürse, bu ülkenin kendi kendine yetecek, hatta ithalatının da bir kısmını karşılayacak hacmi vardır. yeter ki bazı insanlar, sadece kendi banka hesaplarının hacimlerini düşünmesinler...
türkiye 70 milyonluk bir avrupa fabrikası olma yolunda ilerlemektedir. üstelik kazandığı parayla da avrupa malları tüketmektedir. avrupalı işveren daha ne istesindir.
10 yıl öncesine kadar kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriyken ne oldu da artık pirinçi, bulguru, şekeri, fındığı dışarıdan alıyoruz diye sormamıza neden olucak uzun zamandır gördüğüm en düşündürücü söylem.
edit:son kelime "başlık" iken "söylem" olarak değiştirilmiştir.
esasında öyle olmayan durum. pek ala bir çok şey üretmekte, hatta ihraç etmekteyiz. bunların en başında otomotiv sektörü gelmektedir. bunun yanında vestel ve casper firmalarının ürettiği bilgisayar da avrupa'ya ihraç edilmektedir.
bu geri kalmışlığımızı inkar etmek demek olmuyor ancak kendimizi küçümsememiz lazım. yoka günden güne geriye gidiyoruz.