70 li yılların gençliğiyle 2000 li yılların gençliğinin karşılaştırmasıdır. ozamanın gençleri ne ile uğraşırken şimdiki emo amerikan özentisi gençlik sentezi.
bilinçli gençlik ve bilinçsiz gençlik.
ilkeli gençlik ve ilkesiz gençlik.
hedefi olan gençlik ve hedefsiz gençlik.
bursa nutkunu bilen ve uygulayan gençlik ve bursa nutkunu ancak internette paylaşan gençlik.
toplumsal olayları internet profil fotoğrafına resim koyarak protesto eden gençlik ve evdekilerle helalleşip sokağa inen gençlik.
eleştirileri çıkıp çatır çatır meydanlarda söyleyen gençlik ve benim gibi ancak internette yazabilen gençlik.
68 kuşağı gençliğini örnek alıp, mücadeleye devam edenlerin varlığı devam ettiği gibi, 12 Eylül'ün getirdiği yaşam koşulları, eğitim sistemi içerisinde kaybolup yok olanlar elbet ayrıca vardır.
60 larda ve 70 lerde yaşayan gençlik, türkiye'nin bugünkü durumunun sorumlusudur. endüstride, siyasette, sanatta, en üst yönetimde bizzat yer alan kişilerdir bunlar. 2000 lerin gençliği ise ya üniversite öğrencisidir ya da iş hayatına henüz atılmıştır. siyasette en kıdemlisi gençlik kollarında görevlidir...
oysa dandik gazete başlıklarından gaza gelip bugünün gençliğine bok atmak ne kadar kolay değil mi? önce 80'lerde doğanlara bok atıldı, sonra 90'larda doğanlara. üstelik henüz bu gençlik yönetimde yer almazken. çapsızlık ve 3 kuruşluk köşe yazarlarından gaz alıp coşmak bu olsa gerek...
2000'lerdeki gençlik, ancak kendi işine gücüne bakabilecek kudrete sahiptir. ötesini, yaşadığı yerin durumuna bir katkı, bir eleştiri getiremez. onun görevi kafasını öne eğip ona gösterilen şeyleri yapması ve kendi halinde yaşayıp gitmesidir. biz buna apolitizm diyoruz. illa ki bir partide aktif rol almaya gerek yok politik olmak için, sivil toplum örgütü olur, yanlış gördüğü şeyleri dile getiren aktivitelere katılmak olur, ulan olmadı buralarda yazmak olur işte, yeter ki sesi çıksın. ama bizim nesillerin favori cümlesi "ay siyaset konuşmayın yaa" olduğu için bunlar yok. politik olmayı 70'li yıllardaki gibi sağ sol çatışması olarak görüyor herkes çünkü, öyle öğretilmiş öyle gösterilmiş. politika hayatta her zaman vardır ve olmalıdır, insanı ondan uzaklaştırmaya çalışmanın tek bir amacı vardır, onu da siz bulun.
2000 gençliğinin bugün apolitize olmasının sebebi de kendisiymiş. bu gençlik anasının karnından apolitik doğmuş, öyle büyümüş yetişmiş. onu büyüten, yetiştiren 70 gençliği ana babanın, eğitimini veren 70 gençliği öğretmenin, sosyal politikayı belirleyen 70 gençliği siyasetçinin, apolitizmi yüceltip semirten, sivil toplum örgütlerini öcü gibi gösterip mahkemelere düşüren 70 gençliği güruhun hiç suçu yokmuş.
insan dediğin bu meret saksı gibi bir ortamda bol su ve güneş ışığında yetişen bir bitki türüymüş meğerse. vay 70'ine vay gençliğine...
toplumları pasifize etmenin en iyi yolu onları bezdirmektir. türkiye de başarılı bir örneği bunun. 2000lerin gençliği bu bezdirme stratejisinin ürünü. 70lerde gençlik ikiye ayrılıyor, politik olanlar ve politik olmasının ötesinde son derece aktif ve eylemci olanlar. ikinci bölüm zaten hala söyleyecek sözü olan insanlar, bunlara da ya eski kafalı gominist diyorlar ya da liboş dönme. ama adam hala politik, hala bir sözü var söyleyecek öyle ya da böyle. birinci bölüm ise çoğunluk, olması gereken asgari seviyedir insanlar için. lakin;
benim çok yakın bir akrabam, o yıllarda arkadaşını saklayıp, yasak kitaplar saklayıp 10 gün önce bana "sakın 1 mayıs'ta taksim'e uğrama" diyorsa, burada suç onun değildir pek sanki.
1970'lerde her genç bir siyasi görüşü,sağa veya sola ait her hangi bir fraksiyonu desteklerdi,
2000'lerde ise sağ ve solu ancak yer-yön olarak biliyorlar.
1970'lerde devrim fikri çoğunlukla ciddiye alınırdı,
2000'lerde ise devrim denince muro'nun zamparalıkları akla geliyor.
1970'lerde her mahallede,her köyde,her ilçede sağ ve sola ait çeşitli fraksiyonlar vardı,
2000'lerde her çeşit apolitizm,çürümüşlük,yozlaşma var.
1970'lerde genellikle her gün en az 2-3 kişi öldürülürdü.fakat,bunlar daha çok siyasi meselelerden dolayı olurdu.yani,ciddi mevzulardı.
2000'lerde ise,''niye yan gözle baktın lan'' gibi osuruktan teyyare selam söyle o yare sebepleriyle kanlar aktı,akıyor.
1970'lerde sağ ve sola ait çeşitli fraksiyonlar vardı.sağ cenahta tabi sadece mhp ve msp taraftarları vardı.
2000'lerde ise fraksiyonlar gitti,çeteler geldi.
1970'lerde çok silik olan islamcılar,2000'lerde iktidara yerleştiler.
70'lerde ilkeleri , yoldaşları , ülküdaşları , ideolojileri ve amaçları uğruna kavga eden , ölen , işkence gören gençlik vardı.2000'lerde ise dedelerine hiç çekmemiş ösym , sbs , oks kavgalarını veren , karşı cins , menfaat , para gibi pis şeyler için kavga eden gençlik vardır.70'lerdeki gençlik torunlarını , onlardan sonra gelecek nesilleri kendi görüşleriyle rahat edeceğini düşündüler ancak sağ ve solda başarızsızlığa uğradı.2000'lerdeki gençlik ise kısa ömürlerini düşünüp kendileri için kavgaya tutuşyorlar birbirleriyle ancak onlarda başarızlığa uğramaktadır.
70 lerde gençliğin sorunu ülke meselesi iken 2000 li yıllarda gençliğin meselesi yeni çıkan cep telefonunu alabilmek, ipod sahibi olabilmek ya da hafta sonunu alışveriş merkezinde geçirebilmektir.