progressive rock acisindan otesine gecilememis bir 10 yildir 70 ler. jethro tull den king crimson a king crimsondan camel e ustune cikilamamis, bir nevi altin cag niteliginde bir on yildir 70ler.
(bkz: pink floyd)
(bkz: yes)
(bkz: rush)
(bkz: camel)
(bkz: jethro tull)
(bkz: king crimson)
6'lı saç ayağıyla döneminde çıta yükselmiş altın çağ yaşanmıştır. tabi konu sadece bu gruplarla sınırlı değildir daha birçok grup/ müzisyen 70'lerin farklılığında yer almıştır. dönemin inanılmaz ruhu şarkılara yansımış ortaya tadından yenmez eserler çıkmıştır. kimilerine göre crimson yüzde 51'dir her zaman. çünkü hala aşılamamış bir ilk albümleri vardır. kimisi genesis, uriah heep sever. bazıları da floydiandır tek kelimeyle. benim tercihim bu gruplar arasında jet olmuştur her daim. bilmem sevmişimdir jeti umarsızca. kaygısız halleri doğayla bütünleşmeleri... ilgimi üst seviyede tutmuştur hep. bir de beatles vardır progressive camiada ismini çok saymasam da.gerçi 67 albümü progressive nasıl yapılırın dersi gibidir, o ayrı.
sonuçta, uçsuz bucaksız sound 70'lerde zirve yapmıştır bunu bilir bunu söylerim.
edit:elp, mühim bir diğer gruptur.daha da var aslında bir sürü.fırsat bulup bir yazı daha patlatırız buraya.
şarkıyla öykünün birleştirildiği müzik akımıdır. her albüm bir hikaye anlatır. bu dönemde müziğin bir duruşu, tavrı vardır. rock müzik tarihinin en önemli ve en özlenen dönemidir.
Progressive rock; gelişimci, gelişen, yenilenen rock anlamında da kullanılabilen, o döneme kadar gelmiş rock müziğin caz veya klasik müzikle birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir tarz olarak açıklanabilir. Döneme damgasını vuran gelişim, sorgulama, deneme gibi kavramlar sanatın bir çok dalında kendini göstermiştir. Yukarıda sayılan baba isimler dışında benim ekleyebileceklerim; traffic, weather report, focus, renaissance, magna carta, liquid tension, procol horum.