7 nisan 2013'te türkiye'nin muhtelif yerlerinde pek çok kişinin gireceği sınavdır. ziyaretin kısası makbuldür derler ama ilk bilmem kaç dakika sınavdan çıkılmasına izin verilmemektedir.
bugün gerçekleşmiş sınavdır. hemen detaylara geçeyim,
kpds den çok daha zordu. bazı garip kelimeler seçilmiş...paragraflar öss deki paragraf soruları gibiydi. anlamaya çalıştım, bir bok anlamadım. ikinci kez okudum yine bir bok anlamadım. hadi bir kez de konsantre olarak okuyayım bu sefer olacak diye bir daha okudum. yine bir şey anlamadım. o kadar kasmışım ki kendimi bir ara bulanık görmeye başlayınca hırs yapıp soruları anlayacağım diye kendimi kasmayı bırakmak zorunda kaldım.
marshall planı , huntington hastalığı gibi genel kültür isteyen konular seçilmişti. ingilizce-ingilizce kısımları da paragraf kısımları da çok zordu. Kolay diyenlere laflar hazırladım. inanmayın siz onlara zordu işte artisliğin lüzumu yok.
Sınavla ilgili dikkatimi çeken bir önemli husus ise cevap şıklarının zor olmasıydı. Evet, yeri geldi soruyu anladım ama cevap şıklarını anlamadım. ( adete cevabı mantıklı atmamızı engellemek için yapılmış)
Kısacası, kpds'ye göre zorlaştırılmış bir sınav. Bu sınav stratejisinin altında ösym nin yds yi toefl tarzı gerçeliliği olan bir sınav yapma sevdası olduğu fikrindeyim. Zira gelecek sınavlarda yds de listening ve writing olacağı kulislerde söylenmekte. Sınava katılan kişi sayısı 300.000... O kadar writing i kim nerede, nasıl, ne kadar zamanda okuyacak merak ediyorum...
son kpds'ye göre sınav süresi 30 dk azaltılmasına rağmen sorularda bir kolaylık göremediğim gibi paragraf sorularının sayısı artmış gibi geldi. netice olarak süreyi yetiştiremedim. boş kalmasın diye epey salladım.
110 dakika dolar dolmaz çıktım. önümü açın artık, ekşiye transfer edin beni.
şaka maka, bildiğin diğer sınavların aynısıydı bu sınav da, üds ve kpds'nin günahı neydi lan o zaman? sırf ücretini arttırmak için mi tek bir oturuma çektiniz. yılda 4 olan sayısı 2ye indirdiniz.
ingilizce eğitim almamdan ve daha önce bir çok şirketin ingilizce testinden bşarıyla geçmemden dolayı hiç siklemeden girdiğim sınavdı. adamlar 80 kdps puanı istiyordu muafiyet için. sınavlarını geçmişsem aynı hesapa geliyordur diyordum. hatta 80 soru 150 dakikayı görünce, çok uzun amk 100 dakka verseler yeter bile demiştim. heh işte böyle artis bi havada girip şapa oturduğum sınav oldu. zor yetişti kodumun sorları. zorluğu kolaylığı geçtim bi bok anlaşılmıyordu sorulardan. o amber sorusunu 5 kere ard arda okumuşumdur. lan taş diyor, tuzak diyor, ölü diyor bütün bunlar bir arada ne alaka amına koyim diye hayretle okuyup durdum. o dialogları yazanları da saygıyla andım. paragraflar desen saçma sapan konular saçma sapar kelimeler. antibiyotüğünü de sikeyim placebo etkisini de. inglizceyi unutmuşum diye kendime sövüyordum sınavda. ama herkes zorlanmış. içim rahatladı ondan sonra.
bi de şu var:
(#19268042)
"ilk sınavlar hep kolaydır." ve " süre az o zaman daha kolay." önermelerinin kabul görmediği, o ney lan tepkisini verdirmiş olan ösym'nin birleştirmesidir.
evet, sınav kesinlikle ingilize bilgisini ölçmüyor. lakin çuvaldızı kendimize batırmak gerekirse şunları ifade etmeliyim dostlar:
... bu sınava giren insanların %40'ından fazlasının bu güne kadar türkçe bilmeyen bir şahısla ingilizce konuşma deneyimini edinmiş olduklarından şüpheliyim.
ve bu sınavı hazırlayanlar, en az bu sınav kadar saçma sınavlardan geçerek bulundukları yerde iş yapan insanlar. işte buna %100 eminim.
burada sınav hakkındaki saygın(!) görüşlerimi ilettim (bkz: #19268599)
tamam sınavı zor yapmalarının sebebini sorsanız sevgili soruları hazırlayanlara, akademik olarak yükselmek isteyenler veya uzman olmak isteyen doktorlar veya dil tazminatı almak isteyen memurlar bellibir seviyenin üzerinde ingilizce bilmek zorundalar, tamam.
uzman doktorlukta ve dil tazminatı konularında haklılar,
memlekette doktor sayısı yeterli sayıda, özellikle de son zamanlarda sağlık bakanlığının girişimleri ve özel hastanelerin çoğalmasıyla, skiye oranla doktor sayısında sıkıntı yok, o yüzden yeni aday doktorlar için ii bir eleme gerekiyor tamam o böyle sınavlarla yapılsın,
dil tazminatı olayında ise, tabi ki "What is your name", "My name is bıdı bıdı" seiyesindeki memurla, çok iyi ingilizcesi olan memur arasında bir fark olacak, o da tamam.
ancak akademik kariyere gelince, şimdi baba son 10 yılda bir ton üniversite açıldı memlekete, eeh tabi öğretim üyesi ihtiyacı da var, üniversite sayısı bu kadar artmasaydı, tamam dı, ama şimdi her ilde üniversite var ve bu üniversitelerin kadrolu öğretim üyesine ihtiyacı var, ülkemizde verilen yabancı dil eğitiminin hali ortada, şu anda üniversitelerdeki araştırma görevlilerinin ve öğretim görevlilerinin çoğunun temel ingilizcesi yok denecek kadar zayıf, bu kadar zor sorarak üniversiteleri zor durumda bırakıyorlar bu biirr, ikincisi bu sınav keşke ingilizce bilgisini ölçse amenna, ama ben bu sınavdan en az 70 aldığı halde ingilizcenin i sini bilmeyen, bir çeviri yapamayan akademisyenler biliyorum, asıl ingilizceyi sular seller gibi konuşan ama sınavın mantığını çözemediğinden iyi not alamayan ve bu yüzden de kadro bekleyen insanlar var,öbür yanda sırf bir iki soru taktiği ve şansının yardımıyla yüksek puan almış ve kadroyu da ele geçirmiş insanlar var bu eğitim kalitesini de düşürüyor bu da iikiii...
ya bu kadar üniversite açılmayacaktı yada artık açıldı madem ösym bu işi bırakacak, ösym yine sınavını yapsın ama doktorlar ve memurlar için, akademisyenler için sınavı her üniversite kendi yapmalı, odtü'nün sınavı ona göre olmalı, hakkari üniversitesi nin sınavı ona göre, böyle böyle yetişir akademik kadro, merkezi yapı ile zor.
yıllardır bildiğimiz, dil bilgisi kuralları gereği ki hangi dil olursa olsun bazı kavram ve terimler buna göre kullanılır ve böyle süregelir. sen kalkmış sınavdan sonra diyorsun ki biz bunu bilerek ezbere soru yapılmasın, taktik işe yaramasın diye kullanmadık. ulan pezevenkler bari haber verseydiniz, biz orda imla işareti yok diye tereddütte kaldık, ikilem yaşadık belki de paranoyak olduk, bunun üzerine de normal süresi 180 dakika olan sınavı hiçbir değişiklik yapmadan, ki bu bahsettiğiniz imla ve noktalama işaretleri ikilemini de yaşatarak 150ye çekmişsiniz, şimdi de kalkmış isterseniz dava açabilirsiniz diyorsunuz. tek kelimeyle sizin ben amk!
imla işaretlerinin kullanılmadığını şimdi öğrendiğim sınav. hiçbir soruda hatta paragraflarda bile hiç kullanılmamış ama hiç farketmedim. kurslarda öğrendikleri birkaç taktik ile bir şeyler yapmaya çalışanlar için kötü olmuş. gerçek ingilizce bilgisini ölçmek için iyi bir yöntem midir orasını bilemiyorum.
"Cevap kağıdında -aşağıdaki yerleri küçük harflerle doldurun- yazan kısımda doğum tarihini rakamla yazan adayların sınavları, yanlış cevap kağıdı işaretlemesi gerekçesiyle iptal edilecektir."
sizin yaptığınız sınavlar çok doğru, çok yanlışsız, mükemmel, siz çok doğrusunuz, biz doğum tarihimizi yazıyla değil rakamla yazdığımız için biz yanlışız.
265 diyorum size, (o ne? diyenlere cep telefonunuzu elinize alın, 265 e denk gelecek harfleri yazın, birşeyin kısaltması çıkacak, hatta bir ipucu daha bu kısaltma bir spor gazetesinin isminin de kısaltması, anladın onu sen)
ÖSYM'nin ne yaptığını bilmediği sınavdır. mesela adamlar örnek sorularda durum ifade sorularını koymayı unutacak ya da soruları sormadan önce kontrol edip 80/13 yanlış soruyu düzeltecek kadar bile ciddiyet göstermemiştir. la hiç bişey bilmiyorsan bile piyasada o kadar soru bankası var al birinden allahlama seç sor işte zaten yapacak adam her türlü yapar ama doğru düzgün sorular ile yapar. adam başı 50tl aldığınız sınav g*tünüze girsin.