Mısırlı gazeteci-yazar Fehmi Huveydi, Türkiye'deki seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Huveydi,
sonuçları ne olursa olsun Türkiye'de AK
Parti'nin "Demokrasiyi kazandığını" söyledi.
Siyasi araştırmacı kimliğiyle tanınan ve
Arap dünyasının önde gelen aydınları
arasında anılan Huveydi, AA'ya yaptığı
açıklamada, "AK Parti mecliste sandalye kaybetse de AK Parti, tarihi
ve demokrasiyi kazandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
ve ikitidar partisi, HDP'ye 80
sandalyeye sahip olma fırsatı tanıdı" dedi.
AK Parti'nin kaybetmediğini bilakis
demokrasiyi kazandığını ifade eden
Huveydi, "AK Parti yıllardır iktidarı elinde tutmak için değil, demokrasiyi
geliştirmek için çabalıyordu" diye konuştu.
Türkiye'nin dış politikasının seçim
sonuçlarının gölgesinde kalıp
kalmayacağın sorulması üzerine
Huveydi,"Buna ihtimal vermiyorum, Türkiye'nin dış politikasında değişiklik
olmaz ancak seçim sonuçlarının
Türkiye ekonomisini etkilemesi ve
hükümet kurulana kadar bazı
ekonomik kaygıların olması
muhtemeldir." ifadelerini kullandı.
YSK geçici seçim sonuçlarını açıkladı YSK'nın açıkladığı geçici sonuçlara
göre, AK Parti yüzde 40.87, CHP yüzde
24.95, MHP yüzde 16.29, HDP ise yüzde
13.12 oy aldı.
--spoiler--
SEÇMENiN YÜZDE 83'Ü OY KULLANDI, 1
MiLYON 346 BiN OY GEÇERSiZ SAYILDI YSK'nın sitesinden açıklanan geçici
sonuçlara göre kayıtlı 56 milyon 608 bin
817 kişiden 47 milyon 507 bin 389 kişi
oy kullandı. 46 milyon 161 bin 49
geçerli oy kullanılırken, 1 milyon 346
bin 340 geçersiz oy kullanıldı. Seçime katılım oranı yüzde 83, 92 olarak
açıklandı. 6 MiLYON SEÇMEN HDP DEDi, BARAJ
YIKILDI Geçici sonuçlara göre AK Parti 18 milyon
863 bin 832, CHP 11 milyon 518 bin
404, MHP 7 milyon 519 bin 103, HDP ise
6 milyon 58 bin 150 seçmenden oy aldı.
Buna göre, AK Parti yüzde 40.87,
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 24.95, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
16.29, Halkların Demokratik Partisi
(HDP) ise yüzde 13.12 ile Meclis'e girdi. KESiN SEÇiM SONUÇLARI 10 GÜN iÇiNDE
iLAN EDiLECEK Türkiye genelinde bağımsızlar ise 488
bin 187 oy aldı. YSK sandık sonuç
tutanaklarının yüzde 99'unu tarayarak
siyasi partilere ulaştırdı. YSK'nın ayrıca
belirtilen itiraz süreleri sonunda, kesin
seçim sonuçlarını 10 gün içinde ilân etmesi bekleniyor. Pay
--`spoil
Erdoğan’ın büyük Oyunu
Şimdi herkes orta derecede bir deprem yaşamakta.
Erdoğan haricinde herkes kazandı.
90 yıldır iktidar olamayan CHP birinci
iki kere baraj altında kalan vizyonsuz ve 13 yldır 80 Milletvekilinden fazla çıkaramayan MHP
Özünde ne olduğu belli ama demokrasi kuralları gereği seçılmelerını saygıyla karşılamamız gereken ve BARAJI yıktıklarını dillendiren bir HDP.
13 yıldır seçimlerin tamamını kazanan ve tekrar birinci parti olan bir AKPSizce Erdoğan bu seçimlerde mağlup mu oldu? Yani koskoca eErdoğğan öylemi?
Kısaca anlatayım:
Genelkurmay emrinde
Emniyet Emrinde
Bankalar Emrinde
Basın ve Yayın kuruluşları emrinde
Merkez bankası emrinde
Strateji uzmanları emrinde
Istihbarat Teşkilatı emrinde
Gizli teşkılatlar emrinde
800.000 seçim görevlisi emrinde
EN büyük seçmen kitlesi emrinde
13 yıllık deneyim emrinde
Dünya’daki ne kadar mazlum halklar varsa Emrinde
Ve siz gerçekten Erdoğan’ın kaybettiğini mi düşünüyorsunuz?
Yanılıyorsunuz.
Tayyip Erdoğan bir kez daha kazandı. Hem çok akıllıca bir hamle ile her şeyi istediği gibi düzenledi.
Elinin altında artık fazla zıplayamayan bir AKP,
Elinin altında “bakın demokrasi çalışıyor” mesajı verdiği ve ipleri eline aldığı bir HDP
Elinin altında “sen hiçbir işe yaramazsın “dediği ve yerinden kımıldatmadığı bir CHP
ve Elinin altında kendine GUVEN gelen bir MHP….
Erdoğan bir taş’la bırakın 2 kuş vurmayı, kuş sürüsünü yok etti. Ülke ekonomisi her zamankinden daha istikrarlı olacak. HDP’nin meclise girmesiyle sıkıntılar 5 yıllığına durağana geçecek. PKK denilen bir çetenin bundan sonra sesi çıkmayacak. HDP hiç bir gayri meşru/gayri Polıtik / ve gayri ahlaki işlere bulaşmayarak uslu ve AKILLI çocuğu oynayacak.
MHP zaten Muhalefet kimliğini baştan kabul etmiş durumda. Kendisine yönetecek birkaç bakanlık verildimi zaten boyyuk ortak olamaya hazır olacaktır. Ancak Devlet Bahçelinin en kısa zamanda bu partiyi terk etmesi kaçınılmazdır. Genç Ülkücülerin ayaklanması an meselesidir. Mevcut yapı ile bu işlerin olamayacağını artık 20 yıldır görmekteyiz. AĞIR ABI olmak başka, vizyon sahıbı olmak başka.
Bahçelının suresı dolmuş ve geçmektedir.
KEMAL’a gelince: Bızım kemal aynı Kemal. Yapı itibariyle tek hedefi CHP’yi yok etmektir. Aslına bakılırsa bir planıda yok. Plansız, boş konuşan, beceriksiz saçmalayan biri. CHP kitlesi tarafından da bilinmekte. Ancak alternatif sunulmadığı için ne yapacaklarını bilmeyen bir seçmen kıtlesi var.
CHP’nin başına kaşar peynırını getirseler o bile %25 alır. Yanı burda KEMAL’ın bır etkısı yok.
Kemal işte; pek cıddıye almamak gerekiyor.
Erdoğan’a gelince. Tahmin bile edemeyeceğiniz bir senaryo’yu uyguladı ve şu an sessiz.
Her şey istediği gibi son buldu. 4 yıl sonra kurulacak yeni bir AKP benzeri bir partinin alt yapısı RiZE’de 3 yıl önce kuruldu. Adına VAKIF koydukları bu yeni oluşum sayesinde Türkiye br kez daha
4 + 4 olmak şartıyla 2023’ü yakalayarak devrim yaratacak.
2023 yılını ister seversin ister sevmezsin istikrarlı bir şekilde yakalamak, gelecek nesillere sağlam, korkusuz, süper güçlü, zengin, projelerını tamamlamış ve eğitimli bir Türkiye bırakacaktır.
Herkesi BOYYUK orta doğu projesine ılımlı bakıyormuş gibi kandıran, Amerika’da International Foreign Relations kuruluşunun önunde sevgi ve saygı gösterisi yapan, kendisini zamanında beğendiren, Israil’den AFERIN belgesi alarak güç ve kuvvet desteği alan, 2002 yılından ıtıbaren alt yapısını oluşturduğu Türk dizilerle Turkıye’yı dunyaya beğendiren, ARAP dunyasını Turk Kulturune aşık ettiren bir Erdoğan’dan bahsediyoruz.
Şimdi siz ERDOĞAN’nın kaybettiğini mi düşünüyorusnuz? Yanılıyorsunuz.
Herkes kaybeder ama Erdogan kaybetmez.
Baraj kapaklarını açtık diye sevinç gösterileri yapan HDP’nin de nasıl o baraj sularının altında kalacaklarını hep birlikte şahit olacağız.
akp başkanlık sistemini getiremeyeceği için sevindiğim, hdp nin barajı geçmesini de başta istemediğim, öcalanın yiğeninin de mecliste olduğunu öğrendiğimde sinirimi bozan da seçim olmuştur.. akp kürtlere bu kadar müsamaha göstermekle iyi yapmadı.. orda bayrak indirdiler.. burda meclise giriyorlar.. evet, demokrasi temsiliyet.. ama gerçeği inkar edemem. allah bildiği gibi yapsın diyorum. akp kürtlerle olan alakasını gözden geçirecektir. akp ye uyarı olarak iyi oldu.. hdp de dışı demokrasi.. türkiye partisi laflarıyla kaplı, içi öyle değil..
--spoiler--
italyan gazete: Selahaddin Eyyubi durduruldu Türkiye'de dün gerçekleşen genel seçimin sonuçları, italyan basınında en önemli gündem maddelerinden biri oldu. 08 Haziran 2015 Pazartesi 18:05 Ana akım gazetelerin çoğunun baş sayfadan yayımladığı haber ve yorumlarda HDP'nin başarısı vurgulanırken, seçimden ilksırada çıkan AK Parti'nin aslında kayıp yaşadığı iddia edildi. En son haber'in haberine göre, La Repubblica gazetesi haberi baş sayfadan iki yorum yazısıyla verdi. 'SELAHADDiN EYYUBi DURDURULDU' Adriano Sofri imzasıyla yayınlanan yorumda "Yeni bin yılın Selahaddin Eyyubi'si son metroda durduruldu" başlığı kullanıldı. Erdoğan'ın bir mitinginde Kudüs'e islam bayrağı dikmekten söz ederek Selahaddin Eyyubi'nin adını andığı hatırlatıldı. 'SULTAN'A ŞAMAR' Aynı gazetede Marco Ansaldo imzalı yazıda ise "Sultan'a şamar. Türkiye'de heyelan ve dönüm noktası" başlığını kullanıldı. Yazıda "Beyaz gömlekli bir Kürt'ün temiz yüzü ilkkez Türkiye meclisine giriyor ve Sultan'ın kibrini yerle bir ediyor. Sakin bir konuşma tarzına sahip olan, azınlıkları, kadınları ve eşcinselleri savunan Selahattin Demirtaş, seçim kampanyasında reddettiği Erdoğan'a kafa tutuyor. Hilal ülkesi (Türkiye) için bir devrim" iddialarında bulunuldu.
--spoiler--
--spoiler--
7 Haziran 2015 Genel Seçim Sonuçları netleşti. Hiçbir parti tek başına hükümet kurma çoğunluğuna ulaşamadı. Peki şimdi ne olacak? işte, önümüzdeki süreçtegün gün yaşanacak gelişmeler..
--spoiler--
Haziran 2015 Genel Seçim süreci geride kaldı. Yasalara göre yeni hükümetin 45 gün içinde kurulması gerekiyor. Peki bu 45 gün içinde neler olacak? Hükümet kurulmazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan nasıl bir yol izleyecek? işte Meclis'i ve Türkiye'ye bekleyen zorlu sürecin detayları... MAZBATA ALACAKLAR 25. Dönem Parlamentosu, milletvekillerinin yemin etmesinin ardından, yeni hükümet kurulması sürecine sahne olacak. Meclis'i, bu haftadan itibaren uzun sürecek yoğun bir mesai takvimi bekliyor. Mazbatasını alan milletvekilleri bugünden itibaren Meclis'e gelerek kaydını yaptırabilecek. YEMiN TÖRENi TBMM Genel Kurulu, milletvekili seçim sonuçlarının YSK'ca TRT'de ilanını takip eden 5. gün saat 15.00'de toplanacak, bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin edecek. Bu birleşimin, geçmiş dönemler dikkate alındığında, 22 Haziran Pazartesi gününden önce yapılması mümkün görünmüyor. EN YAŞLI ÜYE TBMM'nin en yaşlı üyesinin başkanlığında toplanacak Genel Kurul'da milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek. Antiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecek. Genel Kurul'da, en genç milletvekilleri de geçici olarak Katip Üyelik yapacak. YEMiN METNi Anayasa'ya göre milletvekilleri şu yemini edecek: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim." TBMM BAŞKANI SEÇiLECEK Yemin töreninin ardından, TBMM'nin 26. Başkanı'nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek. Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek. TBMM Başkanı'nın seçildiği gün Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığının, Bakanlar Kurulunun istifasının kabul edildiğine ve yeni Hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulu'nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak. Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak. HÜKÜMETiN KURULMASI Seçimleri geride bırakan Türkiye'yi önümüzdeki süreçte, koalisyon, azınlık hükümetin veya erken genel seçim senaryoları bekliyor. GÖREV DAVUTOĞLU'NA VERiLECEK Seçimlerin ardından, Hükümet kurma çalışmaları da hız kazanacak. Başbakan AhmetDavutoğlu'nun Cumhurbaşkanı'na Bakanlar Kurulu istifasını sunması bekleniyor. Cumhurbaşkanı, yeni hükümet kuruluncaya kadar, mevcut hükümetin görevine devam etmesini isteyecek. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa gereği Meclis'te en fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanına ya da herhangi bir üyesine 63. hükümetin kurma yetkisi verecek. Görev verilen parti genel başkanı ya da herhangi bir üyenin, 63. hükümetin Anayasa'ya göre, görevlendirildikten itibaren 45 gün içinde kurması gerekiyor. Hükümetin istifası ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin takvim de böylece başlamış olacak. 276'YA ULAŞAMIYOR En çok oyu alan AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, partisinin seçimlerde, yeni hükümetin güvenoyu alması için gerekli olan 276 milletvekiline ulaşamaması nedeniyle, koalisyon senaryoları gündeme gelecek. Bu çerçevede Davutoğlu, yeni hükümeti kurmak için diğer 3 siyasi parti ile görüşmeler yapacak. Davutoğlu hükümeti kurumaz ise Cumhurbaşkanı yeni görevlendirme yapabilecek. ERKEN SEÇiM Bakanlar Kurulu'nun güvenoyu alamaması veya güvensizlik oyu ile düşürülmesi hallerinde 45 gün içinde, yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı ya da kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde, Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. GEÇiCi KABiNE Anayasa'ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet , içişleri ve Ulaştırma bakanlarının, TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından oranlarına göre alınması öngörülüyor. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışından bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyu aranmayacak. Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapacak. Yeni hükümetin programının okunması ve görüşülmesi Cumhurbaşkanı tarafından hükümetin kurmakla görevlendirilen milletvekili, 45 gün içinde yeni oluşturacağı kabine üyelerini Cumhurbaşkanı'na sunduktan sonra, belirlenecek bir günde TBMM Genel Kurulu'nda, oluşturulan hükümet için güvenoyu aranacak. Yeni hükümet, Genel Kurul'da güvenoyu alması durumunda da yeni programını açıklayacak ve güven oylaması yapılacak. Bakanlar Kurulu'nun programı, Bakanlar Kurulu listesinin Cumhurbaşkanı'nca onaylandığı günden itibaren en geç bir hafta içinde görüşülecek. Programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra Bakanlar Kurulu programı görüşülecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güvenoylaması yapılacak. Güvenoylaması yapıldıktan sonra, Meclis'in tatile girmesine ilişkin Danışma Kurulu önerisi okunacak ve Meclis tatile girecek.
öncelikle hayırlı olsun.
seçim sonuçları açıklandığından bu yana herkesin yorumlarını oturdum üşenmedim okudum(gazeteler, sözlükler, twitter, facebook).
her partiden hatta ülkeden çıkan haberleri de.
kısaca özetlemek gerekirse..
ak partililer moralsiz çünkü doğuda da kemikleşmiş bir oylarının olduğunu düşünüyordu. bu yüzden bu sonuçlar bu yanılgılarını gösterdi. ve muhtemelen politika değişikliğine gidecekler çünkü doğuda hizmet esaslı değil kimlik esaslı bi oy verme gerçeğinin olduğuyla yüzleştiler. havaalanı vs. yapmalarının halk tarafından çok da önemsenmediğini gördüler seçimlerde.
chplilerin bi kısmı mutlu çünkü akp tek başına bu sefer gelemedi iktidara. bu bir başarı onlar için. bi kısmı ise hdp ye oy verdiği için seçim sonuçlarının açıklandığı andan itibaren pişman zira selahattin demirtaşın abdullah öcalana gönderdiği selam ve teşekkür boğazlarına takıldı ve acıyla yutkundular. chpnin pek bi değişimi yok sonuç olarak. en büyük sevinçleri kılıçdaroğlunun da belirttiği gibi akp ye hükümeti tek başına kurdurtmamak ve koalisyon ihtimali. hatta ve hatta bi kısmı kılıçdaroğlunun başbakan olma ihtimalini davutoğlundan daha yüksek olduğunu düşünüyor.
mhp nin kafası rahat ve mutlular.oylarının artırdı çözüm süreci sayesinde.bu süreçden endişe duyanlar mhp ye kaydı.ve oylarını artırdı.kendilerini elbette başarılı olarak görüyorlar.kısacası hdp nin propagandası mhp ye de domino etkisi yapmış gibi gözüküyor.
hdp bu seçimde en çok kazanan.çünkü barajı iyi bi farkla geçti.baraj saçmalığından böylece kurtuldu. doğuda ne kadar örgütlü ve iyi çalıştıklarını böylece gösterdi.ayrıca batıda dahi sol kesimi ikna edip sadece doğu da değil batı da kısmen varlığını belli etti. ama tabi sonuçlar sonrasında yapılan açıklamalar yüzünden bu oylarıın ne kadarı kemikleşir muamma.
dünya geneline bakarsak eğer. bugünkü manşetlere göre;
BBC, "Türkiye'nin iktidar partisi, sürpriz bir sonuçla çoğunluğu kaybetti","AK Parti 13 yıllık tek parti iktidar sürecinde ilk defa parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti".
The Guardian,"Hemen hemen tüm oyların sayıldığı genel seçimde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasayı yeniden düzenleyerek planladığı en güçlü başkan olma hırsı suya düştü"
The New York Times,Seçmenler, Amerikan stili başkanlık sistemi getirmek isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı azarladı, AKP tek parti iktidarını yitirdi" ,‘Başbakanlıktan, Cumhurbaşkanlığına geçerek artırdığı gücünün bu seçimlerle karaya oturdu'
Telegraph,"Türkiye'nin iktidar partisi son 10 yıl içerisinde en kötü sonucu elde etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha fazla güç hayalleri ise paramparça oldu".
Die Welt, “Türkiye seçimini yaptı. iktidar partisi AKP çoğunluğu kaybetti. Kürt yanlısı parti HDP parlamentoya girmeyi başardı.”
Al Arab Al Alamiya,"Türkiye, Erdoğan'ın totaliter 'Sultanlık' hayalini bozdu"
Yediot Aharonot,"Bize, 'Düşmanın düşünce sevinme' dediler. Fakat bu dürtüyü bastırmak hayli zor. Bu kötü adam Recep Tayyip Erdoğan neredeyse 15 yıldır yükseliyor, güçleniyordu. Ve şimdi ise, gözlerimizin önünde bir dönüm noktası yaşanıyor. Sultan olmayacak. Bu, Türkiye ve Türkler için iyi haber çünkü deneyimler gösteriyor ki, siyasal islam ne zaman başını gösterse, önce tahrip sonra da yıkım geliyor. Seçimler, temkinli bir iyimserliğe hala yer olduğuna işaret ediyor. Erdoğan'ın beslediği anti Semitizm hızla yok olmayacak, ama belki de, yalnızca belki de gerilemeye başlayacak, tıpkı bunu başlatan gibi.
Khorasan,"Uzmanlar, zayıf ekonomik koşullar, ekonomik büyümedeki düşüş, Erdoğan'ın Suriye'ye müdahil olması ve iktidar partisinin mali skandallarının, Erdoğan'ın bu seçimlerdeki büyük yenilgisinin gerekçeleri olduğunu söylüyor."
bu şekilde devam ediyor, sırasıyla ingiltere, amerika, almanya, suud, israil, iran gazetelerinin yorumları böyle ve onlar da garip bi sevinç içinde, ayrıca buna italya da dahil. yaptığımız bir seçimin tüm dünya üzerinde etkisi olduğu ve ne kadar özenle bizi takip ettiklerini görmek güzel. geçenlerde finlandiya da seçimler oldu takip ettim, bi kaç yer haricinde hiç bi yerde bi şey çıkmadı. kimse ilgilenmedi bile nerdeyse. ama türkiyeyle ilgileniyorlar, bunun nedenini hepimiz biliyoruz.
şimdi sonuç olarak kim kimle koalisyon yapar, nasıl anlaşır nolur , erken seçim mi yapılır bilmem. oturdum izledim okudum ve bunları gördüm. ve nihayetinde anladım ki aslında kimse nolcağını bilmiyor. durgun bi belirsizlik var. en yüksek ihtimalin erken seçim olduğunda ise çoğunluk birleşiyor. akp - hdp ile birleşmek istemiyor, mhp-hdp ile istemiyor, hdp-akp ile istemiyor, chp-akp istemiyor, aslında kimse kimseyi istemiyor parlementoda, bunu hepimiz biliyoruz, yani hiç biri durup birbiriyle birleşecek partiler değiller aslında karakter olarak, birleşseler de uzun sürecek bir birliktelik için yeteri kadar ortak noktaları yok. bundan sonrasını kimse bilmiyor kısacası.
--spoiler--
Seçim sonrası S&P’den ’Türkiye’ açıklaması S&P, seçim sonuçları Türkiye’nin kredi notunu hemen etkilemeyeceğini söyledi. 08 Haziran 2015 Pazartesi 18:57 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor’s (S&P), Türkiye’deki genel seçimin kredi notuna etkisini değerlendirdi. S&P’tan yapılan açıklamada Türkiye’deki genel seçimin Türkiye’nin kredi notuna hemen bir etkisi olmayacağını değerlendirmesinde bulundu. S&P, Türkiye’nin kredi notu konusunda belirleyicilerin mevcut hükümetin kalkınma planı içinde açıkladığı yapısal reformları da içeren hedeflerin uygulanması olacağına inandığını ve bu uygulamaları yeni bakanlar kurulunun nasıl olacağı, AK Parti’nin azınlık veya koalisyon hükümeti kurup kuramayacağına bağlı olduğunu söyledi. Türkiye’nin kredi notu için ’negatif’ görünümün Türkiye’nin belirsiz büyüme beklentisinden doğan mali risklere ilişkin görüşlerden kaynaklandığını belirten S&P, ekonomik büyümenin yeniden dengelenmeye devam etmesi, dış borçlanmaya daha az bağımlı olunması ile görünümü ’durağan’a revize edebileceklerini belirtti.
--spoiler--
--spoiler--
Almanya’nın Krün kentinde düzenlenen G-7 toplantısı sonrasında bugün bir basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, dün düzenlenen genel seçimlerin ardından ilkkez Türkiye ile ilgili bir yorum yaptı. 08 Haziran 2015 Pazartesi 19:24 IŞiD'in Irak'taki Ramadi kentini ele geçirmesiyle ilgili olarak bu örgüte karşı daha neler yapılabileceğiyle alakalı bir soruya yanıt veren Obama Türkiye'yi de eleştirdi. Binlerce yabancı savaşçının Türkiye sınırından önce Suriye'ye daha sonra da Irak'a geçerek IŞiD'e güç sağladığını söyleyen Obama, "Tüm bu geçiş yapan savaşçıların hepsini engellemek mümkün değil fakat eğer daha iyi işbirliği, daha iyi koordinasyon, daha iyi istihbarat sahibi olursak büyük ölçüde önlenebilir. Eğer Türkiye-Suriye sınırında ne olduğunu daha etkili bir şekilde takip edebilirsek bu olabilir. Bu alan bizim Türk otoriteler ile daha derin bir işbirliği aradığımız bir alan. Onlar da bunu bir problem olarak görüyor. Fakat bunun için gerekli tüm kapasitelerini artırmadılar. Bu bizim daha fazla zaman harcamamız gereken bir alan. Eğer bu yabancı savaşçı akınını biraz kesebilirsek, Irak'ta IŞiD ile mücadele daha kolay olur. Aksi takdirde uzun vadede kendilerini yenilerler." dedi. DAVUTOĞLU'NU HALA ARAMADI ABD Başkanı Barack Obama adet olduğu üzere, Türkiye'de seçimlerde birinci parti olarak çıkan AK Parti lideri ve Başbakan AhmetDavutoğlu'nu halen aramazken, Türkiye'yi ilk kez Suriyeli savaşçılar konusunda eleştirerek beklenmedik bir adım atmış oldu. Türkiye'deki seçimlerle ilgili şu ana dek tek açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby'den geldi. Kirby, ABD'li Wall Street Journal gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye ile sıkı politik, ekonomik ve güvenlik işbirliğini devam ettireceklerini söyledi.
--spoiler--
--spoiler--
Fitch'den kritik Türkiye yorumu Fitch Ratings, genel seçim sonucunun Türkiye'de siyasi ve ekonomik politika belirsizliğini artırdığını bildirdi. 08 Haziran 2015 Pazartesi 19:52 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'den yapılan açıklamada, kesin bir sonuca işaret etmeyen genel seçim sonucunun Türkiye'nin yakın vadeli belirsizliklerini artırdığı vurgusu yapıldı. Fitch açıklamasında, "Seçimin sonucu ekonomik politikaya ilişkin gerilimi artırabilir. Bu durum politika oluşumunun nasıl etkileneceğine bağlı olarak kredi profiline ilişkin risklerin artmasına neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu. Kredi derecelendirme kuruluşu açıklamasında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 13 yıldan sonra ilkkez parlamentoda çoğunluğu elde edemediğini belirterek, olası koalisyon senaryolarını da değerlendirdi. Açıklamada, "Müzakereler başladıktan sonra değişebilecek olsa da HDP ve MHP, AK Parti önderliğinde bir koalisyona katılmayacaklarını açıkladı. AK Parti, dışarıdan HDP ya da MHP'nin desteği ile azınlık hükümeti oluşturmaya çalışabilir. CHP - MHP - HDP koalisyonu olasılığı ise MHP ve HDP arasındaki antipati sebebiyle olası görünmüyor. Eğer 45 gün içerisinde hükümet kurulamazsa, yeniden genel seçim çağrısı yapılabilir ve bu politik belirsizliğin devam edebileceği anlamına gelir" ifadelerine yer verildi. Genel seçim sonuçlarının Türkiye'nin ekonomi politikasına ve bu politikayı yürütecek isimlere ilişkin belirsizliği artırdığını kaydeden Fitch, Türkiye'nin aynı reyting notuna sahip olan ülkelerle kıyaslandığında daha zayıf durumda olduğunu belirtti. Fitch, "Koalisyon kurulması ılımlı bir etkinin oluşmasına neden olabilir. Fakat bu kesin olmaktan uzak. Tersine artan politik belirsizlik, yeniden genel seçim olma olasılığı, kur üzerinde artan piyasa baskısı, Merkez Bankası'nı teste tabi tutabilir. Bu durum var olan gerilimleri ve daha gevşek para politikası baskısını artırabilir. Sonuçta bütçe açığının artmasına neden olabilir" ifadelerini kullandı. Açıklamada, uzayabilecek bir politik belirsizliğin, ABD'nin para politikasını sıkılaştırmasına doğru yaklaşmasıyla, Türkiye'nin yatırımcı algısındaki kaymalardan kaynaklanabilecek hassasiyetlerini artırabileceğine işaret edildi. Kredi derecelendirme kuruluşu açıklamasında şöyle devam etti: "Türkiye'nin reyting değerlendirmesinde pozitif gelişmelerini, dış strese karşı gösterdiği direncini dikkate almamıza rağmen, cari açığın miktarı ve bununla ilişkili dış finansman ihtiyacı, Türkiye'nin ülke kredi profiline dair uzun vadeli zayıflıkları arasında." Fitch değerlendirmesinde Türkiye'nin cari açığının düşük petrol fiyatlarının etkisiyle bu yıl sonunda yüzde 4,6 oranına gerilemesinin beklendiğini belirtti. Seçim sonucunu bazı olumlu etkilerinin de olabileceğinin altını çizen Fitch, HDP'nin mecliste güçlü bir şekilde temsil edilmesiyle birlikte Türkiye'de yaşayan Kürtlerin marjinalleşmesinin önüne geçilebileceğini ileri sürdü. Fitch ayrıca uzun süreli tek parti yönetiminden sonra olası bir koalisyon hükümetinin yönetime ilişkin indikatörlerde "erozyon" görünümünü azaltabileceğini savundu. AA
--spoiler--
hdp milletvekili seçilen Burcu Çelik Özkan
"Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi size çevirmesini biz çok iyi biliyoruz." demiş.
bir de pkk bugün hakkari dağlıca'da askerimize ateş açarak seçimi kutlamış.
umut çok güzel gelsenize diyerek sonuçlanmış seçimlerdir.
Bu kadar güzel , rahat , stressiz , korkusuz , çok gülümsediğim bir gün geçirmemiştim yıllardır.
Oy kullanma hakkımın olduğu 3. seçim ve oy kullanamadığım 2. seçim. Yanlış anlamayın hilafet şeysi değil ikametimi aldıramadım bu sefer.* Neyse ki oy kullanacağım bölgede* oyuma muhtaç bir durum olmamıştır.
"7 haziran 2015 milletvekili genel seçimleri" sonucunda iki milliyetçi partinin aynı sayıda milletvekili çıkarması çarpıcıdır
MHP 80 milletvekili
HDP 80 milletvekili
ah ulan mirtiza ..
dinlemedin..
ben dedim bu kafayla bir bok olmaz, hirslarinin pesine kostun gittin.
tescillenmis olaylarin ustunu ortmek icin ulkeyi atese attin.
utanmadan zeytinyagi gibi tekrar uste cikmaya calisiyorsun.
koalisyon cagrisi yapan doneklerin gorev aldigi partinin kurmaylarindan olan
sandiklar acilmadan erken secime gidilsin diye dangalak kuzularin yonetici oldugu partiyi mi savunacaksin arsiz bir sekilde?
yoksa hala gunlerdir kriz donemlerinde vatandasin akli selim aciklama yapmasini bekledigi reisi cumhurun yerine fanatik bir partili sekilde devam eden erdoganin ulkenin tek alternatifi oldugu safsatasini mi dile getireceksin.
dur lan yoksa hasta yataginda abd ye mesaj yollamak icin utanmadan eline bushun kitabini alip kameralarin karsina gecen abdullahi mi isteyeceksin?
%10'luk barajı kaldırmayan ak partinin kendi ayağına sıktığı seçimlerdir.
evet bir çok oy bölündü, kimine göre sosyalist bir yapı kimine göre terörist bir yapı meclise girdi. koalisyon hükümeti veya erken seçimler tartışılıyor şimdi de.
--spoiler--
koalisyon veya erken seçim olacaktır.
--spoiler--
çünkü 276 millet vekilinin altında kalırsa ve oy oranı da %45'in altına düşerse, tek başına iktidar olamıyorsun. 2011 seçimlerinde 327 koltuk tutmuştu adamlar, barajı kaldırmadılar ki daha fazla başka koltuk kaptırmasınlar. sürekli %45 üzerinde olsunlar ve 276 koltuk barajına da kendileri takılmasınlar diye bir hesap yaptılar.
şimdi, hdp'nin bu baraj %5 olsaydı, kimse hdp'ye oy vermeyecekti nasıl olsa bajarı geçecekler diye, geriye kalan %8 oyun standart sapmasıyla beraber, %6'sı chp'ye gidecekti. (diğer partiler dahil). yeterli koltuk sayısı tutamadıkları için de ak parti 276 + %45 ile gene tek başına iktidar olabilecekti veya 276'yı aşacak (çünkü hdp'nin oyu %5 olacağını farz ediyoruz) gene tek başına iktidar olacaktı.
birçok kişi stratejik oy kullandı ve %13 ile hdp'yi meclise soktu. hdp ve mhp'nin oyları arttı. bu da ak partiden kaçan seçmenlerin, oylarını hdp'ye ve mhp'ye böldüklerini gösteriyor. çünkü katılım oranı ile eşitlendiği vakit, chp'nin geçen seçimlere oranla çok düşük bir farkla oy sayısını artırdığı görülebilir.
geçmiş dönemlere bakarsak, kabataslak bir hesapla ak parti seçmeni %6'sının hdp'ye, %3'ünün mhp'ye kaymış durumda.
hal böyle olunca, parlementoye 4 adet siyasi parti girdi.
-akp
-chp
-mhp
-hdp
hiç bir parti de tek başına iktidar olacak sayıda vekile ve oy oranına sahip olmadığına her şekilde ya erken seçime ya da koalisyona gidecektir.
hdp genel başkanı selahattin demirtaş akp ile koalisyon yapmayacaklarını bir çok kez dile getirmiş.
mhp genel başkanı devlet bahçeli de hiç bir parti ile koalisyon yapmayacaklarını ve erken seçime gidilirse de gidilsin kafasında olduklarını dün söyledi.
2011 seçimlerinde %49.95 oy alan akp, bu seçimlerde de %40.70 ile %9.25 oy kaybetmiş. kaba hesap, 44 milyon oy var. geçen seçimlerde de üç aşağı beş yukarı böyleydi. 3.7milyon seçmen kaybettiler anlamına geliyor. (kaba rakam)
erken seçim olmazsa, 2019 seçimlerinde senaryo çok daha farklı olacaktır. akp'yi alt sıralarda görürsek şaşırmayın.
seçimlerde çıkan olayları haberlerde izlerken insanı utandıran durumların gerçekleştiğini görmek trajikomiktir. Adamlar almış hanımlarının kimliğini gitmiş kendi oy haklarını kullanmış, diyorlar ki biz eşlerimizin adına da oy kullanacağız. Cahil insanlara anlatmaya çalışıyorsun diyorsun ki bak böyle olmaz oy kullanamazsınız bu şekilde siz başkalarının adına filan diye sonra bu cahil insanlar sandık başkanını dövüyorlar oy kullandırtmadığı için. Urfada insanlar taş sopa bıçak silah birbirine giriyor. Antepte benzer tablo. Yani hadi diyoruz ki bunlar cahil. kravatlı takım elbiseli amcalar ankarada bu oylar fazla diyerekten oyları yakıyor. Bu tablolardan bakarak diyebiliriz ki cahil-okumuş değil mesele. Okumak cahilliği alır eşeklik baki kalır demiş ya atalar asıl mesele hamurumuzdaki eşekliğin baki kalmış olması. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendi kendine yetebilecek kaynaklara sahip bir ülkedir, gizli kararlarla imkanlarını sağladıktan ve gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra amerika ve muadili ülkelere ambargo uygulayabilir, yada ithalatı yavaşlatabilir idealist vatansever milliyetçi bir liderle bu denilenler en geç 10 yıl içerisinde yapılabilir.