18 mart 1915 çanakkale deniz savaşlarının kaderine etki eden operasyondur...
müttefik donanması tarafından çanakkale savaşlarının ilk saldırısı 19 şubat 1915'te olmuş, bu ilk taarruzda anadolu'daki kumkale, orhaniye tabyası ile rumeli'deki ertuğrul ve seddülbahir tabyaları vurulmuştu.
ardından 25 şubat 1915 taarruzu, sonra 26 şubat taarruzu, 28 şubat taarruzu, 1 mart taarruzu, 2, 4, 5, 6 mart taarruzları gerçekleşmişti.
müttefik kuvvetler bu taarruzlarda boğaza yanaşıyor, boğaz girişi tabyalarımızı hedef alıyor, karaya asker çıkarıyor, taarruz yapıyor, geri çekiliyordu... https://galeri.uludagsozluk.com/r/2216496/+
bütün bu taarruzlar, yaklaşan büyük taarruzun ön hazırlıklarıydı.
çanakkale müstahkem mevkii komutanlığı, müttefik donanmasının büyük bir taarruz ile tek seferde çanakkale boğazını geçmek için hamle yapacağından artık şüphe duymuyordu.
karadaki bataryalarımız boğazı savunmak için hazırdı, ama müttefik donanması çok kuvvetliydi.
öncü taarruzlarda da çanakkale boğazı müttefik taarruzuna karşı mayınlanmış, lakin müttefiklerin mayın avlama gemileri tarafından bu mayınlar sürekli temizlenmişti.
büyük taarruz öncesi tüm yükü karadaki bataryalara bırakmak istemeyen müstahkem mevki komutanlığı, boğaza bir kez daha mayın döşeme kararı aldı.
7 mart'ı 8 mart'a bağlayan gece, tam da şu saatlerde kaptan yüzbaşı tophaneli ismail hakkı bey komutasındaki nusrat mayın gemisi, çanakkale müstahkem mevkii mayın grup komutanı yüzbaşı hafız nazmi bey'in komuta ettiği operasyon ile, çanakkale boğazı, karanlık liman mevkiine 26 adet mayın dökmüş, burnunun dibine kadar girdiği müttefik donanmasının devriye gemilerine yakalanmadan ve hemen sancak tarafında binlerce yıldır yatan truva savaşlarının yunan savaşçısı ajax'ın mezarını selamlaya selamlaya görevini başarıyla tamamlamış ve çanakkale limanına geri dönmüştür.
işte nusrat'ın karanlık liman boyunca döşediği bu mayınlar, 18 mart 1915'te ilk olarak fransız b filosundan bouvet'i boğazın sularına gömmüştü.
bouvet'in ardından britanya b filosundan hms ırresistible ve hms ocean da nusrat'ın mayınları tarafından avlanmış, bertaraf edilmişti.
işte küçücük bir gemi ve bir avuç kahraman sayesinde 107 sene önce tam da bu saatlerde yapılan bir operasyon, bir büyük harbin kaderini değiştirmişti...
son olarak;
"birinci dünya harbi'nde bu kadar insanın ölmesine, harbin ağır masraflara mal olmasına, denizlerde onca ticaret ve savaş gemisinin batmasına başlıca neden, türkler tarafından o gece atılan o incecik çelik halat ucunda sallanan yirmi altı demir kaptır..." (winston churchill-1930)