kesinlikle işlem önceliğini bilmemekten kaynaklanıyor, başka açıklaması yok. ya da ben yaşıma göre çok zekiyim.* soruyu görür görmez çözdüm*
parantez içini yaparsın, 80-(12+3+8)
80-(15+8)
80-(23)
parante içini eksi ile çarp. eksi*artı= eksi
80-23=57
ayrıca bunu da demek istedim:
(bkz: 40 yapar)
haber türk gazetesinde yapılan bir yorum şöyle: "biz bu soruları dogru yaptıkta neoldu yine açıktayız." insanlar bu kadar bıkkın olduktan sonra artık herşey beklenir. kim bilir belki 600 bin liseli nasıl olsa kazanamayacağız diyip o soruyu es geçmiştir.
öss' ye giren bazı elemanlar kendilerini matematik çözmeyeceklerine şartlandırdıkları için en basit soru da olsa bakmadan geçmişlerdir. ama en fazla 200 bin kişi bu şekilde geçer. diğer 400 binin nasıl bir mazereti var merak ettim.*
yanlış çözmeye çalışıp entry giriyim dedim beceremedim.
80-(12+3+8)=
*80'deki 0'ı sil. "8"
*12+3= "15"
*8+15= "23"
*Biz kaç yılındayız ? "2010"
*At iki 0'ı ne galıyo ? "21"
*Ters çevir "12"
*23+12=35
*Ösym'de kaç ünlü harf var ? "1"
*35+1=36 Ösym'nin 36. yılı gutlu olsun.
sistemin değil çözemeyenlerin hatası olan sorudur.
eğitim sistemimiz mükemmel demiyorum. eksiği, hatası çok.
Ama arkadaş 4 işlem bu yahu, 4 işlem. hani dikkatsizlik yapanlar vardır da eminim dikkatsizlik yapanların 2 katı kadar da bilmediği için yapamayan vardır.
kimse demesin "sözelci adamın ne işi var matematikle?", "hukuk okuyan adam niye matematik alsın?", "siyaset bilimi okuyan adam niye matematik çözsün?". mesele bu değildir. bu kadar basit bir soruyu çözemeyen adam ne hukuki bir süreçte başarı gösterir ne de siyaset biliminde.
lan böyle matematik işlemini bilmeyen adam uluslararası iktisattan ne anlar?
türk eğitim sisteminin ne hale geldiğinin göstergesi olan sorudur.
nitekim ilköğretimden mezun olmuş sıradan bir öğrencinin çözebileceği bir soruyu 4 yıllık lise öğrenimini tamamlamış 600 bin öğrenci çözemiyor. Olayın asıl acı tarafı ise bu öğrencilerin buralara kadar gelip o sınava girmiş olmasından kaynaklanıyor. Sonra da gençler bizim geleceğimizdir deniliyor. Lütfen geleceğimiz o 600 bin kişi olmasın.
Bir diğer husus da 600 bin kişinin ne kadarı o soruya baktı ? Öğrenciler matematikten o kadar korkuyor, korkutuluyor, soğutuluyor ki hayatlarının en önemli sınavında matematik bölümünün sayfalarına bile dokunmaktan çekiniyorlar.
Yazıklar olsun bu ülkeyi, sistemi, gençleri bu hale getirenlere.