efendim malumu aliniz ülkemnizde memur özellikle ögretmen maaşlari fevkalade geberik bir haldedir. tip bölümü ise malumu aliniz oldugu gibi gayet zorlu hatta kazik bölümdür. sidi bazi tip okuyan bunyeler heder olmakta , tarumar olmakta zebun olmakta ve 6 sene içersinde ögretmen maaşi gibi harabeye dönmektedirler. nitekim buna hala bir care bulunamamistir ve bulanamaz da.
öğretmenlerin maaşlarını küçümsemektir. O doktorları da küçümsenen öğretmenler yetiştirir. Kaldı ki devlet memurları içinde 4 yıl üniversite okuyup da o az maaşı alan sadece öğretmenlerdir. Öğretmenlerin ek dersleri varsa doktorların ameliyatları, bıçak paraları, döner sermayeleri ve nöbetleri vardır. Aynı zamanda doktorlar zorunlu hizmetlerini bitirince istekleri yere atamaları yapılır. ama öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgelerinden kurtulma şansları yok gibidir. Bırakın istedikleri yere atanmayı istedikleri ilin yakını bir il olsa bile razıdırlar.
öğretmenlere o parayı layık görenlerin utanması ve çeşitli "kötü" sıfatlarla yaftalalanması gerekir, 3 kuruş maaş için olmayan imkanları kullanmaya çalışan insanların değil. tabii benim öğretmen dediğim, alsancak'ın göbeğinde 4 katlı binayı kapatıp esnaflık yapan öss uzmanı insanlar değil, doğuda can tehlikesiyle çalışmaya çalışan insanlardır.
tam anlamıyla öğretmen maaşını küçümsemektir.çünkü devlet hakettiği maaşı kendi öğretmenine de ödememektedir.öğretmen arkadaşlardan farklı olarak 6 yıl tıp okumak öncelikle +2 yıl daha öğrenci olmak demektir. dahası 6 yıl boyunca hiçbir ücret almadan geceli gündüzlü hasta bakmak,nöbet tutmak demektir.dahasını isterseniz doktor olmak demek farklı bir hayat biçimi demektir...burda önemli olan öğretmen arkadaşların doktorlara karşı savunmaya geçmesi değil, doktoruyla öğretmeniyle hep birlikte hakkını savunabilmektir.ama doğru yerlerde, doğru mercilere...
çoğu doktorun devlet tarafından verilen maaş harici muayene ettiği hastalardan da para aldığını düşünürsek, sanıldığı gibi küçümsenicek derece maaş aldıkları doğru değildir. hatta öğretmenlerin aldığı maaşı küçümsemek ayrı bir aptallıktır.
6 sene tıbbı bitirdikten sonra pratisyen hekimlerin çalıştıkları hastaneden ya da sağlık ocaklarının bağlı oldukları hastaneden aldıkları döner sermaye paylarıyla birlikte gelirleri hemen hemen 6-7 bin ytl'yi bulabilmektedir. haliyle en vasıfsız hekim bile en vasıflı öğretmenden çok daha fazla gelir elde etmektedir. hekimler haklarını hemen hemen almaktadırlar. bunun uzmanlığı vs eklenince, aylık hekim geliri yüzbinlerce ytl'yi bulabilmekte, bir aileyi "zengin" denebilecek seviyede yaşatabilmektedir. istisnalar zaten kaideyi bozmamaktadır.
en düşük öğretmen maaşı (branş öğretmeni) : 1.380 küsür ytl + 200 küsür ytl (ekders) : 1.580 ytl
en düşük doktor maaşı: 1.780 küsür ytl + 4.000 küsür ytl (döner sermaye) : 5.780 ytl (pratisyeni kast etmiyorum)
şimdi bu başlığın bir anlamı kaldı mı acaba? yani bilmeden konuşmakta üstüne yok bazı yazarların. kaldı ki öğretmenin yaptığı işi küçümseyecek kadar küçülmek için insanlıktan çıkmış olmak gerekir. bu durumun tedaviside yoktur ha sayın doktor arkadaşlar.
"4 sene fen edebiyat fakültesi okuyup ales e girip kazanıp 1 senede formasyon alıp kpss ye girip kazanıp öğretmen olup bir doktor kadar maaş alamamak" tan kötü bir durum değildir kanımca.
yazın 3 ay tatil,kışın 15 gün yarıyıl tatili, kar tatili, bayram tatilini ve aklıma getiremediğim diğer tatilleri çıkardıktan sonra öğretmenin çalıştığı zaman dilimiyle doktorun çalıştığı zaman dilimini ölçersek doğru bir önermedir.
bir kere önerme değildir o. "maaşı almak..." fiildir efendim. zaten yanlış bir fiildirde. yukarıda da yazdığım gibi derecesi en düşük bir hekim (pratisyen demiyorum) 6.000 ytl civarı para almaktadır. hadi geçtim onu, pratisyen hekim diyelim, en az yine 3.000 ytl civarı para almaktadır. hangi öğretmen 3.000 ytl para almaktadır ki bu başlık açılmaktadır? rüyada mı yaşanmaktadır? tarafımdan anlaşılamamaktadır. ve de son olarak kabahat sizde değil, sizi yetiştiren öğretmenlerdedir.
sidik yarıştırılmaya devam edilen başlıktır. "başlıktır" minvalli tanım entryleri sözlüğümüzün güzide formatına uymuyor biliyorum. o zaman şöyle diyelim; bir tane çocuk yapmadan önce kırk yıl düşünen, bir çocuğun sorumluluğunu dahi alamayan bünyeler, onlarca çocuğun sorumluluğunu alan öğretmenler...!
efendim bu arada doktorlar latince isimleri ezberlemekten saçları döktülerse, ben de osmanlı türkçesi sözcükleri ezberlemekten saçlarımı döktüm. sabahlara kadar tarihi belgeleri çevirmekten anam ağladı. zaman oldu farsça kökenli kelimeler götüme girdi. zaman oldu hiçbir yerde bulunmayan kelimelerin anlamlarını tahmin etmek durumunda kaldım.
ne var bunda anlayamıyorum. hala daha her işin ayrı bir zorluğu olduğu idrakine de varamamışlar. bir de altı yıl okuyorlar. o altı yılda bu idraki almaları gerekirdi aslında. yazık. bir de her öğretmenin mesayi bitiminde evine gittiğini sanıyorlar.
edit: ayrıca burada "hangisini okumak daha zor" temalı bir sidik yarıştırmasına girmedik. eğer biraz türkçemiz varsa başlığın ne olduğunu gayet iyi anlayabiliriz. en düşük dereceli hekim öğretmenden en az bir kat daha fazla maaş alıyor mu? alıyor. o zaman bu başlıkta dünyada üretilen yanlış cümleler çöplüğüne gitmiş oluyor. kapiş?
keşke 6 sene ile kalsaydı bu tıpı öğrenmek. hatrı sayılır bir doktor olmak için(uzman) 6 sene boyunca gördüklerin tekrar gözden geçirilip tus sınavına giriyorsun ve üzerine en az 5 yıl da 1500 ytl maaşla asistanlık yapıyorsun. sonra öğretmen bir aileye sahip olduğun anne ve babanın meslektaşları(öğretmen) aldığın maaşa göz dikiyor ve diyorsin ki sen de haklısın!(mecburiyetten) *
3 ay şantiyede kaynakçının yanında takılıp kaynak yapmayı öğrenip 1.250-1800 net maaşla, mesailerle 2.500 lara çıkan iş bulan köyden gelmiş çocuklara bizzat gözlerinle şahit olunca kifayetsiz kalan önerme. Bu ülkede okuyanı mikerler
açık bir şekilde öğretmenliği ve öğretmen maaşını küçümsemektir. böyle bir düşünce hastalıklı insan ürünü olabilir. burda öğretmenliği aşağılayacağına, onların böyle maaş almasını eleştir. avrupa da öğretmenlerin ne kadar maaş aldığını bilenler var mı acaba?
oralardaki maaş ülkemizde olsa, götte patlayacak söylem olacaktı bu ya neyse!