Ericsson, Türkiye'de 5G testi gerçekleştirdi
--spoiler--
Ericsson, Türkiye’de mobil 5G testi gerçekleştirerek 22 Gbps’yi aşan aktarım hızına ulaştı.
Ericsson, 2020’de ticari olarak piyasaya sunulması beklenen 5G ’nin Türkiye’deki Türkiye demosunu basın ve sektör temsilcilerinin huzurunda gerçekleştirdi ve 22 Gbps hıza ulaştı. 17 Ocak 2017’de istanbul Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapılan 5G Konferansı, Ulaştırma Bakanlığı, BTK, telekom operatörleri ve sektör temsilcilerini ağırladı.
Ericsson’un mobil 5G testi, şirketin bu alandaki liderliğini bir kez daha ortaya koydu. Çığır açacak
5G teknolojisinin en kolay biçimde denenmesi için Ericsson, taşınabilir bir cihaz kiti oluşturdu.
Ericsson’un 5G ağlarını kurmaya ve bunu standartlaştırmaya yönelik bağlılığı, dünya çapındaki teknoloji lideri ülkelerle paralel olarak bu kit ile Türkiye’de de gözler önüne serildi.
Dünyanın dört bir yanında yaptığı 5G çalışmalarıyla bu alanda lider olan Ericsson, pek çok ülkedeki mobil operatörlerle işbirliği yapıyor ve operatörlerin test kapsamında farklı yapılar ve uygulamaları denemesine imkân tanıyor.
2022’DE DÜNYADA 500, BÖLGEDE 20 MiLYON 5G KULLANICISI OLACAK
Ericsson’un en son hazırlanan Mobilite Raporu’na göre 2022 yılında 5G kullanıcı sayısının; Türkiye’nin de içinde değerlendirildiği Ortadoğu Bölgesi’nde 20 milyona, tüm dünyada ise 500 milyona ulaşması bekleniyor. 5G, ‘nesnelerin interneti’ konseptini en yaygın şekilde kullanılmasının önünü açacak.
Mobilite Raporu’na göre 2022 yılında bağlantılı cihaz sayısı 29 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.
(Teknolojioku)
--spoiler--
ABD'li general: Çin’in 5G şebekelerine hükmetmesine izin vermemeliyiz
--spoiler--
Beşinci Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti olan 5G teknolojisine Çin'in hükmetme arsusu ABD yönetimi tarafından küresel bir tehdit olarak algılanıyor.
Emekli Orgeneral Robert Spalding konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'in milyarlarca aygıtı birbirine bağlayan, gelişmiş bir teknoloji şebekesi olan 5G'ye hükmetmesi kargaşa ve kitlesel gözetim kabiliyeti kazanması demek. Ve biz bu sisteme ne kadar çok bağlanırsak, bir o kadar savunmasız hele geleceğiz." açıklamasında bulundu.
5G ağı geliştirilmesinde küresel sahnede sert bir rekabet söz konusu. Bu rekabette 4 ülke öne çıkıyor, Çin, Güney Kore, Japonya ve ABD. Güney Kore geçtiğimiz yılın sonlarında 5G'yi 2019 yılında kullanıma sunacağının bilgisini vermiş, Çin ise 2020 yılına kadar 10 bin 5G baz istasyonunu 16 şehrine kuracağını söylemişti. Doğudan gelen bu hızlı gelişmeye ABD 5G ağını millileştirmeyle yanıt vermeyi planlıyor.
Başkan Donald Trump ve ABD'li telekomilikasyon şirketleri, asıl rakibi Çin olan bir "5G yarışı" benimsediler. Bunun sebebi de bu gücün tamamen Çin kontrolüne geçememesi olarak görülüyor. Trump, geçtiğimiz Ekim ayında ABD'nin gelişmiş kablosuz iletişimde liderliğini sürdürmesi için milli bir 5G iletişim ağı yaplanmasına girilmesini emretmişti. Ancak 20 yıldan uzun bir süredir ABD'nin iletişim teknolojisinin gelişimini hükümet yerine özel şirketler yönlendiriyor. Bu nedenle Donald Trump'ın, gelecek nesil hızlı mobil ağlara ağır federal müdahaleler yapılmasını isteyen taslak öneri, Trump karşıtları tarafından tepkiyle karşılandı. bu tepkilerin sebebi ise, federal hükümet doğrudan ticari kullanıma yönelik bir kablosuz ağ kurmaya doğrudan katılırsa, telekomünikasyon şirketlerine kendi ağlarını kurmak için yıllarca süren rekabet geleneğinden kopup tekelci bir iletişim politikasına geçme riski olduğuydu
Geçtiğimiz yıl Ulusal Güvenlik Konseyi'nden ayrılan Robert Spalding, "Bu tartışmaların sebebi olan asıl konuyu (Çin'in 5G Teknolojisiyle küresel bir tehdit olacağını) Trump karşıtlarının (Cumhuriyetçilerin) anlayamadığını, konuyu sadece özel şirketlerin rekabetini kısıtlamak yada iletişimin tekelleşmesi gibi algıladıklarını, bu konunun ulusal güvenlik konusu olguğunu ve tekrar gündeme geririlmesi derektiğini" sözlerine ekledi.
Uzmanlar akıllı telefon pazarına, ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşının arka planında 5G yarışının olduğunu ileri sürüyor. Çin ile gergin ticari görüşmelerde bulununan Trump yönetiminin, Çin'in önde gelen telekomünikasyon ekipmanı üreticisi Huawei'nin, bu 5G teknolojisindeki hıznı kısıtlamak için adımlar attığını da iddia ediyorlar. https://m.star.com.tr/tek...rmemeliyiz-haber-1423766/
--spoiler--
Benim bilgimin ötesinde bir konu. Ancak herkesin söylediği şey, telefon GSM teknolojisinin çok ötesinde şeyler getirdiği yönünde.
Çin'in Amerikadan önce bu teknolojiyi geliştirdiği aylar öncesinden beri konuşuluyordu. Hatta yanlış hatırlamıyorsam abd cephesinden bu konuya dair açıklamalar yapılmış, yaygara koparılmıştı.
Soner yalçın'ın yazısını içerir linki, entrynin sonuna iliştiriyorum.
inanalım mı? Deli saçması bir komplo teorisi midir? Böyle bir ihtimal olabilir mi?
Cevapları size kalmış ama bence düşünmeye değer.
5g ve korona virüsü üzerine bir yazı. Buyurun efendim ;
Bu teknolojiyi virüse salgına bağlayan insan harbi süzme gerizekalıdır. işin garibi ingiltere gibi eğitim seviyesi yüksek bir ülkede bile bu tip malllar azımsanmayacak seviyede. Yüzyılın başında ilk tv yayınları başladığında da benzer iddialar ortaya atılmıştı ve sonuç hiç bir bok çıkmadı sonra aynı şey cep telefonları için de söylendi. Sonuç yine sıfır.