Toplu sözleşme görüşmelerinde üzerinde çalışma yapılması konusunda karar alınan 4/C’li ve sözleşmeli personel ile kamu işçilerinin kadroya geçirilmesine ilişkin olarak yaşanan gelişmeler hakkında kamuoyunun yeterince bilgi sahibi olamadığı görülmektedir. Bu çerçevede, taşeron çalışanları da kapsama dâhil edilerek tüm konfederasyonların içinde yer aldığı bir komisyon oluşturulmalı ve çalışmalar ivedilikle tamamlanarak söz konusu personelin kadroya geçirilmesi sağlanmalıdır.
Kamu istihdamının daha güvenli bir yapıya kavuşturulması ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi amacıyla aşağıdaki talepler dikkate alınmalıdır:
1. 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin “B” ve “C” fıkraları kapsamında istihdam edilen personel ile 5393 sayılı Kanun gibi diğer mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli, geçici, vekil adları altında çalışan personelin ve usta öğreticilerin tamamı ilgili kanunun 4. maddesinin “A” fıkrasında çalışan kadrolu memur olarak değerlendirilmelidir.
2. Bununla birlikte geçici işçiler ile 4. maddenin “D” fıkrası kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan üniversite ve yüksekokul mezunu kamu işçileri de talepleri halinde bir defaya mahsus olarak memur kadrolarına atanmak üzere ilgili maddenin “A” fıkrası kapsamında değerlendirilmelidir. Böylelikle kamuda personel statüleri memurlar ve kamu işçileri olarak belirlenmeli, güvencesiz ve esnek istihdam modelleri Kanundan çıkarılmalıdır.
3. idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilen personelin tabi olduğu kanuna ait karmaşaya son verilmeli, hukuki statüleri belirlenmeli, sözleşme metninin 101. Maddesinde, sözleşmeli personelin işten çıkarılmasını tamamen idarenin keyfine bırakarak iş güvencesini yok eden hüküm çıkarılmalıdır.
4. TCDD Genel Müdürlüğü makinist, tren teşkil memuru, mühendis gibi ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların bünyesinde devletin asli ve sürekli görevlerini ifa eden personelin Anayasaya aykırı bir şekilde işçi unvanı ile istihdam edilmesi uygulamasına son verilmeli, söz konusu personel memur kadrosuna geçirilmelidir.
5. 657 sayılı Kanunun 5. madde metni Kanunun 4. maddesinde yapılacak değişikliğe paralel olarak “Bu Kanuna tabi kurumlar, dördüncü maddede yazılı iki istihdam şekli dışında personel çalıştıramazlar.” şeklinde değiştirilmelidir.
6. Kamuda, iş güvencesiz vekil memur çalıştırılmasına imkân sağlayan 657 sayılı Kanunun 86. maddesinin 1. paragrafındaki “veya açıktan” ibaresi ile 3. ve 4. paragrafları madde metninden çıkartılmalı, vekil imam ve benzeri çalışanlar kadroya geçirilerek kamuda iş güvencesi olmayan vekil personel çalıştırılması uygulaması son bulmalıdır.
7. Devletin asli ve sürekli görevlerinin yalnızca kadrolu memurlar eliyle gördürülmesi sağlanmalı, taşeronlaşma ve hizmet alımı uygulamasına son verilmelidir.
8. Aynı konu hakkında farklı kurumlar için çıkarılan yönetmeliklerdeki uyumsuzluklar kaldırılarak aynı konudaki bütün yönetmeliklerin aynı şartları taşıması sağlanmalıdır.
(Kaynak: Maliye Bakanlığı' na iletilen Rapor)
Yok efendim bunlar torpilli yok efendim bunlar hak yiyiyor geyiklerine girmeyin lütfen. Torpilsiz tırnakları ile kazıya kazıya gelen ben ve kpss ile atanmış diğer arkadaşların emeklerine asıl böyle abuk subuk konuşup siz hırsızlık yapmayın ayıptır yazıktır.
Başbakan Cumhurbaşkanı özellikle taşeron olayından sonra adaletsizlik içinde adalet arayışını sağlamalı ve 5393 ve 4B li sözleşmelilerde kadrolu olmalıdır.
25 MArt Perşembe günü yapılacak olan KPDK toplantısında mutlaka dile getirilmelidir. Sendikalar tükürdüklerini yalamamalıdır.
Omurgasız duruş zamanı değildir.
KONCUK: DARISI KADRO DIŞI ÇALIŞTIRILAN TÜM SÖZLEŞMELiLERE
22.03.2016 - 15:40 295 0
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı ismail Koncuk, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Taşeron çalışanlarının tümüne kadro” açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Genel Başkanımız ismail Koncuk, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı değerlendirmede;
“Taşerona kadro açıklamasının yanında Sayın Başbakan’dan 4-C, 4-B ve tüm sözleşmelilerle, üniversiteli işçilere memur kadrosu sözünü de duymak isterdik.
4-C, 4-B, 5393, iHS'ye kadro, üniversiteli işçilere memur kadrosu verilmeli, vekil ebe, hemşire, vekil imam vb. tüm güvencesiz çalışmaya son verilmelidir.
Seçim beyannamesi, kanun gereği yapılan toplu sözleşmeden daha mı önemlidir ki, 4-C ve üniversiteli işçilere verilen sözler hala tutulmadı” dedi.
Kişisel Facebook hesabından da konuyu değerlendiren Genel Başkan ismail Koncuk; “Samsun ve Karadeniz illerimizde yaptığım konuşmalarda, taşeronların kadroya alınmasında sadece asıl iş tanımına uyanlara kadro verilmesine itiraz etmiştim. Sayın Başbakan bugün yaptığı açıklamada tüm taşeronlara kadro demiştir.
Ne demiştik, hatırlayalım, "Üstelik seçim beyannamesinde taşeron çalışanları kadroya alacağını ifade edenler, şimdi çıkmışlar, asıl iş tanımına uyanları kadroya alacaklarını söylüyor. Asıl iş tanımına uyan taşeron sayısı ise 120 bin ile 150 bin arasındadır. Yani geriye kalan 570 bin kişi taşeron çalışan olarak kalmaya devam edecektir.
Diğer seçimlerde yedek akçe olarak saklanıyorlar. Sadece taşeron çalışanlar da değil, 4/C’li, 4/B’li çalışanlar var. Bugün Türkiye Kamu-Sen’in gayretleri neticesinde 4/C’lilerin kadroya alınması konuşuluyor. Yine Belediyelerde 50 bin kişi 5393 sayılı yasaya göre çalışıyor. PTT’de idari hizmet sözleşmesi olanlar var.
Çalışanların kaderini idarecilerin iki dudağı arasına terk ettiler. Vekil ebe, vekil imam, vekil hemşire var. Tüm bunlar son 14 yılda icat edildi. Şimdi de esnek istihdam, part-time çalışma, kiralık işçi dönemi, özel istihdam büroları getiriliyor. Tüm bunlar eğer sendikalardan ciddi bir tepki oluşmazsa kanunlaşacak.
Özel istihdam büroları; eski amele pazarlarının modern şeklidir. ihtiyaç sahipleri özel istihdam bürolarından eleman seçecekler. Bu çalışanların hiçbir hakkı olmayacak. Kıdem tazminatı da alamayacaklar, emekli dahi olmayacaklar. Diyorlar ki, biz kayıt dışı istihdamı önlemek için böyle bir yöntem bulduk. Peki siz kayıt dışı istihdamı bu milletin evlatlarını kiralık vererek mi önleyeceksiniz? Bunu bu millet nasıl kabul edecek?”
Ne diyelim darısı kadro dışı çalıştırılan tüm sözleşmelilere…” ifadelerini kullandı. (Kaynak: sgkrehberi.com)
En son 2013 haziranda verilen ve 2014 Yerel Seçimleri için yatırım olan bu konu, sanırım 2019 seçimleri içinde bir yatırım konusu olacak. 2018 Haziran ideal gibi duruyor.
torpilin olmadığı yer yokki. havayolu şirketlerinden tutunda, güzelsanatlar fakültesine kadar torpil var.
hoç holding şirketinde bile kaliteli hak yiyorlar. müdürü işten çıkarmak için başına müdür ataması yapıyorlar onu yap bunu yap emir veriyorlar mobbing uyguluyorlar. müdür ne yapsın onur gurur meselesi yapıyor işten ayrılıyor. çalışanlarına mühendisinden tutta işçisine kadar mobbing uyguluyor. işten çıkarmak için mecazi anlamda bir kulp buluyor. eninde sonunda çıkarıyor.
bunlar yine bir boklar karıştırıyorlar. adam bağıra bağıra istediğim gibi hareket ederim diyor. indir indirebilirsen.