Bu diyet aralıklı sürelerle açlık oluşturma prensibine dayanmaktadır. 5 gün boyunca normal beslenirken 2 gün boyunca açlık yaşanır. Kilo vermenin ötesinde, 5/2 diyetinin yaşam döngüsünü ve beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini, demans ve alzheimer'a karşı da koruyucu etkisi olduğunu savunan görüşler de vardır.
Ancak, 5/2 diyetinin diyetinin etkinliği ile ilgili kanıtlar diğer diyet çeşitleriyle kıyaslandığında ilgi çekici sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin, konuyla ilgili yapılmış çalışmaların sonuçları , 5/2 diyet planı uygulayan kadınların kilo verme durumuyla, kalorisi (enerji düzeyi) kısıtlanmış kontrollü diyetle kilo kaybı yaşayan kadınların oranları benzerlik göstermiştir. Ancak tip-2 diyabet gibi kronik hastalıkların gelişme durumu ise 5/2 diyeti uygulayan grupta daha az görülmüştür. 5/2 modelinin obeziteyle ilişkili olan kanser çeşitlerinde de risk düşürücü etkisinin olduğu gözlenmiştir.
iki günlük bir rejimin 7 günlük sürekli rejime göre daha dayanılabilir olduğu ve bu nedenle de kurallara uymanın daha kolay olduğu düünülüyor. 2 günlük kıstlayıcı bir diyet, kalan 5 günde de ipin ucunu kaçırmamak şartıyla vücut yağ oranının, insülin direncinin ve diğer kronik hastalık risklerinin azalmasına katkı sağlayabilir.
Bu diyetle kısıtlamanın olmadığı günler limitsiz ziyafetleri yapılabileceği anlamına gelmez. Kalori tüketimi bakımından kısıtlı olmasanız da, sağlıklı seçimler ve fiziksel aktiviteyle bütünleşik olmalıdır.
Öğün atlamak, aç durmak baş ağrısına, huzursuz hissetmeye, baş dönmelerine ve odaklanmada bozukluklara sebep olabilir ve bu durum hayatınızın günlük rutinini olumsuz etkileyebilir. Rapor edilmiş diğer yan etkileri ise uyumakta zorluk, gün içinde uyku hali, kötü nefes kokusu ve dehidrasyon yani sıvı kaybı olarak belirlenmiştir.
Aslında 5/2 diyet sistemi kalori alımını kısıtlamanın en basit yollarından bir tanesidir. Bu diyetin pek çok versiyonu da bulunmaktadır. Eğer bu diyeti uygulamayı seçerseniz, mutlaka bir beslenme uzmanı tarafından kanıta dayalı olarak hazırlanmış dengeli yemeyi de teşvik edecek bir plan olmasına dikkat etmelisiniz. Sağlığınız için, beslenmeye bağlı eksikliklerin ortadan kaldırılması, dehidrasyon olmaması ve aç olunmadığı günlerde gereğinden fazla besin tüketilmemesi oldukça önemlidir. Eğer hamileyseniz, geçmişte veya şimdiki zamanda yeme bozukluğu veya diyebetiniz varsa, asla öğünlerinizi diyet gereği ertelemeyin veya atlamayın.