ürkiye'den 50 milyon yurttaşın kimlik bilgileri internete sızdırıldı. Kimlik bilgilerinin açık açık yayınlanmasıyla başlayan tehlike, "Kimlik bilgilerim sızdı mı" siteleriyle farklı bir boyuta taşınıyor.
Türkiye'den yaklaşık 50 milyon kişinin kimlik bilgileri internete sızdırıldı. ilk olarak 'Mernis' isimli bir dosya halinde sızdırılan bilgiler arasında, yurttaşların, TC kimlik numaralarından, adres bilgilerine kadar gizli kalması gereken çok sayıda bilgi yer alıyor.
'Torrent' yoluyla bilgisayara indirilen ve içerisinde kimlik bilgilerinin yer aldığı dosya dün akşam saatlerinden itibaren yerini, ad-soyad ve TC kimlik numaralarının sorgulandığı internet sitelerine bıraktı. Ancak bu siteler büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.
Sosyal medyada 'Kimlik bilgileriniz çalınmış mı?' şeklinde dolaşıma sokulan internet siteleri, TC kimlik numarası ile sorgulama yapılması isteniyor. Bu siteler, TC kimlik numarası ile sorgulama yapıldığında kimlik bilgilerinin sızıp sızmadığına doğru yanıt veriliyor ancak yeni bir 'kimlik avcılığı' tuzağı olma ihtimali çok yüksek.
Paylaşılan kimlik bilgilerinden sonra Türkiye’de yaşayanların bundan sonraki dönemde dikkat etmesi gereken bazı noktalar var.
Dijital kimlik koruması konusunda çalışmalar gerçekleştiren CSID Avrupa takımı, Türkiye’de ana iş ortaklarından ACP sigorta ve Reasurans brokerlığı, dikkat edilmesi ve uygulanması gereken öneriler listesini yayınladı.
Buna göre dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde:
- Nüfus kâğıdınızı değiştirin: 2010 ‘dan bu yana nüfus kâğıdınızı değiştirmediyseniz, en kısa sürede yenileyin. Yeni bir fotoğraf ile yeni bir kimlik çıkarmanız halinde kimlik değişime uğramış olacak, kimlik seri numarası ve veriliş bilgileri değişecektir.
-Kayıtlarınızı güncelleyin: Değiştirdiğiniz nüfus cüzdanınızı banka, telekom operatörleri, resmi kurumlar gibi tüm kayıtlı olduğu yerlerde güncelleyin. Yeni kimlik bilgilerinizin sistemlere işlendiğinden emin olun.
-Polis ya da savcılığa başvurun: Önlem amaçlı olarak polis ya da savcılığa başvurup kişisel verilerinizin sızmış olabileceği, olabilecek olay ve durumlardan mağduriyetinizin oluşabileceği ve bu tür olası durumlardan sorumlu olmayacağınıza ilişkin tutanak tutulmasını isteyebilir ve bu kaydı saklayabilirsiniz.
-E-devlet’i takip edin: Belirli aralıklarla e-devlet sisteminden vergi, dava, GSM aboneliği gibi kayıtlarınızı kontrol edin. Şüpheli durumda derhal polise veya savcılığa başvurun.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili olarak, “Vatandaşlara şunu tavsiye ediyorum, ‘ben de var mıyım’ diye merak edip sisteme girme yarışında olmasınlar. Oraya girmek bir tuzaktır. Sizin girmenizi istiyorlar. Oraya girerek size ait başka bilgilere ulaşmak istiyorlar” dedi.
siteye girenin kimlik bilgileri nasıl çalınıyormuş orayı kaçırdım ben...
insanlar pc ve telefonlarına ad soyad tc no adres ana/baba adı gibi bilgileri kayıt mı ediyorlar ki? biri bu kadar salaksa, bilgilerini çalmadan da dolandirirsın zaten onu!
Kendilerinden başka birinin kimlik bilgilerini arayanların bilgilerinin hacklenip bunların üzerine paravan şirket kurulup naylon fatura işi yapılacakmış.
Kesin bilgi yayalım.
Thakagiving sitesind girenlerin kimlik bilgileri çalınıyormuşmuş. Boyle de taşşak geçen bir açıklama da yaptılar ya helal olsun dedirten olay.
He amk he. Siteye girdim, teyid için kimlik fotokopimi gönderdim zaten. Ulan benim bilgisayarımda yok ki o kadar kişisel bilgim. Olmayan bilgiyi nasıl çalacaklar? Mallığınız ortada ama halen halka mal muamelesi yapıyorsunuz.
akp tabi ki suçu paralele atacaktır. yağmur yağsa onlardan biliyorlar zaten. ama böyle büyük bir sızdırma da ancak paralellerin yapabileceği bir şey gibi geliyor bana. ha bunlara bu imkanı veren de akp zaten. al birini vur ötekine amk çocuklarının.
MEHMET 1172984
FATMA 1154754
MUSTAFA 898672
AYSE 893053
EMINE 756675
AHMET 719391
ALI 663136
HATICE 659000
HUSEYIN 521240
HASAN 487906
MURAT 403178
IBRAHIM 398227
ISMAIL 382180
ZEYNEP 315503
OSMAN 282864
RAMAZAN 278871
OMER 237691
YUSUF 230069
MERYEM 214980
ELIF 203564
bazı vatandaşlarımızın ve yurt dışında ki bağlantılarımızın zaten kolayca ulaşabildiği bilgilerin, troll bir hacker tarafından nasıl kolayca ifşa edilebileceğinin göstergesidir. ayrıca hükumet, yeni kimlik sistemlerine yani beyin çipli kontrol arabirimine, halkın kendi isteğiyle geçiş yapmasını sağlamak için yapılmış bir komplo olması da ihtimaller arasında yer almakta.