son günlerde ithal öğretmene hayır kampanyaları ve söylemleri facebookta moda olmuş. önce gelenleri bi görelim ondan sonra hayır diyelim diyeceksek... belki bu yüzyılın eğitim atağı olacaktır türkiye için... sen öğretmen olarak öğrencine hiç bir şey verme, yetiştirdiğin öğrenci it puşt serseri olsun, lgs'den sıfır çeksin sonra "yooook ithal öğretmene hayır" de. "yürü git lan" derler adama...
yabancı hocalar da kpssye girecek mi,tarih-coğrafya-matematik-eğitim bilimleri-rehberlik soruları cözecek mi..bakanımız ''yok ya,ne gerek var,ingilizce öğreticek sonucta.'' diyorsa, ''e biz de onu yapacaktık, ya ne?'' diye sormak istiyorum.
onları ithal edıyolarsa bizi de ihraç etsinler yurt dışına , bu da olabilir tabii. ya da en çok açığın doğuda olduğu düşünülürse onları direkt oraya da atayabilirler... ama olur mu olmaz! birinin sürünmesi gerekiyorsa o kendi vatandaşı olmalı neden mi? burası türkiye arkadaşım!
acziyet göstergesidir. devlet suçu kendinde aramayıp, kendi eğitim sisteminin sorunları ile yüzleşmeyip bütün suçu yerli öğretmenlere yükleyip beceriksizlik sıfatını yakıştıran ve bunu yaparkende kendi vatandaşlarını yok sayan bir durumdur.
vay arkadaş. ulan herkesin ortak tepkisi bu, onca açıkta atanmayı bekleyen öğretmen varken niye ithal hoca getirirsiniz. öğretmen mi yok ülkede. nasıl bir öğretim sistemi, nasıl bir zeka. inşallah bir zamanlar ithal ettiğiniz anguslar gibi çürük çıkarlarda, geri gönderirsiniz.
bu konuya gerekçe olarak gösterilen sebeplerden biri de iki ingilizce dersi almasına rağmen konuşamayan öğrenciler ise şunu sormak istiyorum: özel okullarda ders alan ve gayet akıcı şekilde konuşabilen öğrenciler var ve oradaki hocaların da çoğunluğu türkdür o zaman buradaki yanlış öğretmen değilde devlet okulundaki eğitim sistemi, saçma müfredatlar ve 40 kişilik sınıflar değil de nedir?
sorunun çözümü de kesinlikle ithal hoca değil eğitim sistemindeki köklü değişiktir.
türkiye'de dil öğrenimindeki başarısızlık açısından yararı olabilecek uygulamadır.
yıllardır türk milleti olarak ingilizce görüyoruz. kaçımız anadilimiz gibi konuşabiliyoruz? bu soruya açık yüreklilikle cevap verenler için belki de ithal öğretmen çözüm olabilir. ama bu uygulama ingilizce öğretmenliği okuyan bizler için geleceğimizi tehlikeye sokmuyor değil. akp'nin bu konuda da bir tedbir almasını umarak habere chp muhalefeti anlayışıyla bakmıyoruz.
tam bir saçmalıktır.
normal derecede ya da anadil gibi konuşmanın eğitimle değil pratikle ilgisi vardır. ayrıca ana dil gibi ingilizceye ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. devletin öğretmenine 1.300tl ver, gelenlere 2bin dolar ver. böyle bir enayiliği başka ülkede görebilir miyiz? bir devlet halkını bu kadar mı aşşağılar bu kadar mı mağdur eder? hadi akpliler çıkın saklandığınız yerden. azıcık gerçekçi olun, kömür de makarna da artık karnınızı doyurmayacak.
atanmayı bekleyen binlerce öğretmen için facia gibi görünse de asıl facia yeni mezun bir ingilizce öğretmeninin kendisine "simple past tense" ile ilgili sorulan soruya;" biz okulda onu görmedik" cevabını vermesidir... olayı bizatihi kendim yaşadığım için "için için" üzüldüm, eğitimdeki kaliteye ve çocuklarımızın haline... öğretmen olmanın dayanılmaz hafifliği bu olsa gerek!
Onları yurda getirip, kadro bekleyen kendi öğretmenlerimizin yolunu kapatacaklarına, Türk okullarından mezun ingilizce öğretmenlerimizi yurt dışına belirli sürelerle seminere gönderseler olmaz mı ?... Olur..