şu anda uyumakta olan, yada uyumak üzere olan, yarın* kalkıp kime oy atacağını karar verme aşamasında olan amerikalıların aslında taa amerika'da yattıkları yerden benim çocuğumun* yarın nasıl bir dünyada yaşayacağına karar verme aşamasında olduğu seçimdir.*
açılan ilk* sandıktan* obama'nın galip çıktığı seçimlerdir. Dixville Notch, New Hampshire denilen yerde kullanılan 21 oyun 15'ini obama almıştır. sembolik de olsa bu sonuç obama için önemlidir çünkü bu kasaba 1968 seçimlerinden beri ilk defa oyunu bir demokrat adaya vermiştir.
mars attack diye feci komik bi film vardı. dünyalılar marslıları büyük bir coşkuyla karşılıyorlardı, sırf uzaylı oldukları için dost/kardeş olacaklarını düşünerek, sonra marslılar dünyalıların ağzına siçiyordu. ayni bizim tansu çilleri türkiye'nin ilk kadın başbakanı olduğu için bi halt zannedip sonra kendisinin gotumuze kaçması misali, obama'nın da sırf zenci diye büyük umutlarla beklenmesi sanki tez zamanda mars attcak'e dönecek gibi bi his var içimde ya hadi hayırlısı.
olay amerika birleşik devletleri'nin yeni başkanını seçecek olan 538 delegenin nasıl paylaşılacağı olayıdır.
bir eyalette birinci gelen parti, o eyaletin delegelerinin hepsine sahip olur. toplamda 538 delegenin yarısından bir fazla delegeye* sahip olan parti/aday seçini kazanır.
yapılan son anketlerde obama'ya 278 (228'i kesin, 50'si muhtemel), mccain'e 132 delege (118'i kesin, 14'si muhtemel) çıktı. peki geriye kalanlar nerede? geriye kalan 128 delege, çetin bir mücadeleye sahne olacak eyaletlerin delegeleri. bunların büyük çoğunluğundan john mccain'in galip çıkacağı düşünülse de, barack obama son bir atakla rakibinin son payını kapabilir.
anketlere ve diğer bazı kamuoyu araştırmalarına bakılırsa, barack obama'nın yeni amerika birleşik devletleri başkanı olması işten bile değil.
bo: seçilmesi halinde ermeni lobisinin sürekli gündemde tuttuğu ermeni soykırımı iddiasını içeren yasa tasarısını tartışmaya açacak.
jm: ermeni soykırımı iddiasını içeren yasa tasarısına karşı bir duruş sergiledi.
bo: rum lobisine verdiği bir demeçte türkiye kıbrıs'ta işgalci dedi. daha sonra seçim bildirisinde türkiye ile stratejik ortaklığın onarılmasının ve istikrarlı, demokratik, batıya dönük bir türkiye'nin abd ulusal çıkarları açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi ve durumu kurtarmaya çalıştı.
jm:kıbrıs konusunda abd'nin bugüne kadar dile getirdiği iki toplumlu devlet siyasetinden farklı bir önerisi bulunmuyor.
bo: seçilmesi halinde 16 ay içerisinde ırak'tan abd ordusunun çekilebileceğini söylüyor. ırak konusunda türkiye'den yardım isteyebilir.
jm: eski bir asker olan ve başından beri ırak savaşına destek veren mccain, abd ordusunun ırak'tan çekilmesi konusunda obama kadar hevesli gözükmüyor.
bo: pkk'ya karşı partisinin özelliklerini de yansıtan, daha siyasi bir açılımı destekleyip sadece işbirliği çerçevesinde destek vermesi mümkün.
jm: eski asker kimliğiyle ve teröre karşı mücadelenin bir parçası olarak gördüğü pkk ile savaş konusunda türkiye ile daha kapsamlı bir işbirliğine girebilir.
bo: başkan yardımcısını bir kenara bırakırsak, dış ilişkiler kabinesinde türkiye'yi çok iyi tanıyan ve destekleyen philip gordon ve dennis ross gibi isimlerin varlığı sözkonusu.
jm: kendisi türkiye'yi çok yakından tanısa da dış ilişkiler ekibinde bir kısmı neocon olarak da tanımlanabilecek randy scheunemann ve robert kagan gibi daha sert ve türkiye'ye çok da sıcak bakmayan isimler var.
bo: boğazı, rakı ve balığı henüz bilmiyor.
jm: boğaz, rakı ve balık keyfinin türk literatüründe ne demek olduğunu çoktan öğrendi.