cok emin degilim, ama bugun egitim sisteminin yetistirdigi cocuklar bu kadar boktansa bunun sebeplerinden birisi de 12 yil zorunlu egitim olabilir. pek cok insanin 12 yil okumaya ihtiyaci yok. okuma yazma, temel matematik, sosyal beceriler gibi seyleri hakkiyla kazandirmak yeterli bence buyuk bir kisim icin. bu da herhalde en kotu 8 yilda yapilacak bir sey gibi geliyor bana. daha sonra cocuk yonelimi dogrultusunda okula devam eder ya da etmez ve hayatini kazanacagi isleri yapmaya baslayabilir.
mevzu sadece okumak istemeyen adamlarin yasadigi vakit kaybi degil aslinda, sonucta benim problemim degil bu. asil konu bu tarz adamlarin sirf zorunlu egitim yuzunden liselerde yer isgal etmesi, devlete masraf olmasi, potansiyeli olan adamin hakkini elinden almasi. sonuc olarak devletin masraflarla ve egitim isiyle basa cikamamasi ve ozel okullara yonlendirmesi, e zaten parasi olmayan adamin da tum geleceginin anasinin sikilmesi. gecmis olsun, potansiyeli olan bir suru genci harcadiniz.
okumakta gozu olmayan adam, ite kaka liseden mezun edilince de sudan cikmis baliga donuyor. e adam zorla lisede bulunmaktan herhangi bir isle mesgul olmamis ve 18 yasindayken gunlugu 10 tl'ye is ogrenmek icin sanayide, berberde, atolyede calismaya baslayamazsiniz. madem lise mezunuyum, 3-4 sene daha kasayim da universite mezunu olayim belki is bulurum diye universiteye kasiyor. sen bu defa bu adamlari da universiteye sokayim diye, ovunerek anlattigin her sehre actigin siktiriboktan okullari aciyorsun. yetmiyor ozel okullar aciliyor, sinava girmen yuzde 50 burs icin yeten okullar bunlar. gecmis olsun, bu adami da kaybettin. bu adamdan bir cacik olmaz. universite mezunu issizlere bir adam daha dahil oldu.
su an bu gereksiz zorunlu egitim dalgasi sadece devlet okuluna giden cocuklari harciyor. ama yakinda bu ihtiyaci karsilamak icin boktan boktan ozel okullar acilacak cunku her sene ozel okula giden cocuk sayisi artiyor, ve muhtemelen var olanlarin da egitim kalitesi dusecek. sonuc olarak koca bir genclik mundar olacak gibi geliyor bana.