amacına göre değişen program. üst üare eklemeli olara ilerlediği için dağınık. autocad 3d kullanırım daha iyi bunu kullanacağıma. bunlara eğlence olsun diye yapmıştım.
öğrenmeye niyet edenlerin öncelikle bilmesi gereken autocad programını da bilmeleri gerektiğidir.
ilk başlarda organik yani insan modellemeyeceginize göre ya mekanik ya da mimari modelleme ile başlayacaksınız.
mimari bir modelleme için öncelikli olarak yapının cad planı olmalıdır.
bu plan max e aktarılır ve yapı buradan extrude edilir. birimler ayarlanır. (bkz: unit setup)
extrude etmeden önce dış duvarların iki adet ayrı kopyası çıkarılmalı tavan ve zemin diye isimlendirilmeli.
dikkat edilmesi gereken weld edilmemiş(kaynatılmamış) vertex ler olmaması. bunun için iç ve dış duvarlar seçilir modifier sekmesinden (bkz: edit spline) altında weld komutu ile yapılır.
eğer uçları kapalı dış duvarlar elde etmeyi başarabildiyseniz. sırada pencere ve kapı boşlukları vardır.
bunun için küpler uygun büyüklükde çizilir ve konumladırılır snap yardımıyla. ve boolean komutu çalıştırılarak duvarlardan küp şeklinde boşluklar çıkarılır.
daha sonra doors bölümündan kapı ve pencereler çeşidine göre bu boşluklara yerleştirilir.
sira geldi tavan ve zeminlere. daha önce ayırdığımız zemin cizimine extrude verilir uygun büyüklükte. aynı işlem tavan içinde yapılır.
artık kaba da olsa bir evimiz var.
bundan sonrasını uzatmayacağım ve aşagıya verdigim bkzlar ile ilgili adımlara ait bkz gireceğim.
Autodesk sertifika sahipli kullanıcısı olduğum programdır. SketchUp'tan sonra başlayanlara dram yaratır. Mental ray ve vray render motorlarını kullananlar çoğunluktadır.
Öğrenirken sakın ama sakın programla inatlaşmayın kazanan olmadı.
basit olarak bir küp çizin.
bu küpün her yüzü bir poligondur.
bu poligonun kenarındaki her çizgi bir segmentdir.
bu segmentin yani çizginin uçlarında ki her bir nokta vertexdir.
poligon modelleme için objeye sağ tıklanır, cıkan menüden covert to oradan edit poly seçeneği seçilir.
gelirimin bir kısmını bu programla kazandığım doğrudur. ama bu demek değildir sevilesi bir program!!! doğduğu günden beri çökmeyi kendisine adet edinmiştir her sene yeni bir isim alır ama özellik olarak çok gelişmez. benzerleri maya softimage c4d dir. maya her zaman tercihim olmasına rağmen en çok parayı max den kazanmışımdır. yapandan allah razı olsun.
3 boyutlu resimler oluşturmanızı sağlayan programın adıdır. Öğrenmek kolaydır fakat uzun sürer. *** Eğer bilgisayarınız iyi değilse başlamanız önerilmez. *
çok fazla haşır neşir olunduğunda, uykusuzlukla beraber kişide deformasyona yol açabiliyor.
geçen akşam kanepede oturmuş sevgilimin sigara içişini seyrederken, adamın üzerine edit poly almayı, vertexleriyle oynamayı ve kendisine bu şekilde sigarayı azalttırmayı planlarken yakaladım kendimi. gülmeye başladım. "aklıma iyi bi fikir geldi ama modify menün yok" dedim. anlamadı...
ama sevilmeli, eskide kaldı falan denmemelidir kendisine. daha 2009 yılı gelmeden 2009 sürümü çıkmıştır bize yaranmak için (hem de 2008 ortasında).
işin şakası iyidir, hoştur, kullanılmalı, öğrenilmelidir.
film sektöründe değil, oyun sektöründe çokca kullanılan programdır ayrıca.
türkiye'de de reklamlar ve filmlerde sıklıkla başvurulmaya başlanan programdır. ancak türkiye'de takım halinde çalışanlar yerine programın tamamı hakkında belli bir bilgi birikimine sahip kişilerin bireysel çalışmaları ile birşeyler yapılmaya çalışıldığı için çok kaliteli şeyler beklemek yanlış olur. başarılı filmlerde ise programın farklı alanlarında uzmanlaşmış 5-10 kişi tarafından kotarılan görüntüler oluşturulmaktadır. örneğin hareketlendirmeyi bir kişi, ışıklandırmayı başka birisi, kaplamaları farklı birisi yapmaktadır. bu kişiler sadece o alanda uzmanlaşmıştır.