Atatürk'ün okuduğu bilinen, saptanmış kitap sayısı 3997. Bu kitapların 1741'i Çankaya Köşkü'nde,2151 'i Anıtkabir'de,102'si istanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nde,3'ü Samsun Gazi il Halk Kütüphanesi'ndedir. Mustafa Kemal'in Sofya Ataşeliği sırasında da çok kitap okuduğu biliniyor. Ancak bunların çoğuna ulaşılamadı. Ansiklopedi ciltleri, dergiler, haritalar, atlas ve nota albümleri verilen rakamların dışındadır.Bu saptamaları Anıtkabir Derneği yapmıştır.
Çanakkale savaşlarının en şiddetli dönemlerinden birinde Mustafa Kemal'le görüşmek için cepheye giden gazeteci Ruşen Eşref Onaydın, Atatürk'ün odasını şöyle tarif eder: 'Yazıhanesi üzerinde bir Çerkeş kamasının yanı başında Balzac'ın Colonel Chabert'i, Maupassant'ın Boule de Suif i, Lavedan' in Servir'i duruyordu...' Atatürk Fransız yazarların eserlerinin çoğunu aslından okudu... Kurtuluş Savaşı sürerken iki kesim askere alınmadı: öğretmenler ve öğrenciler!
Atatürk'e göre onlar, geleceğin orduları ve geleceğin ordularını hazırlayanlardı. Atatürk Ankara'da daha Meclis'i açmadan kütüphane açtı. Yunus Nadi, Ziya Gökalp ve Veled Çelebi'den kitap bulmalarını istedi. Bulunanlarla Maarif Kütüphanesi'nin temeli atıldı.