300 spartalı

entry63 galeri3
    63.
  1. Sapan salak bir şeydir. Fantastik film istiyorsan daha iyisi, aksiyon istiyorsan en güzeli var; ama bu o kategorilerin son sıralarında bile yer alamaz. Boş.
    0 ...
  2. 62.
  3. 61.
  4. 60.
  5. Helenistik çağa gelene kadar,

    Her gün izliyoruz. Türkiye de alenen kadın alıyor 3 çocuğu hatta bırakıyor
    5 çocuklu herife gidiyor. Yetmiyor, kocadan habersiz yaşıyor bir de çocuk yapıyor. Midesizler...

    Evet
    0 ...
  6. 59.
  7. Ulan herkes bitti bi leonidas ın karısı kaldı kıskanmadık
    Pes elo pes.
    1 ...
  8. 58.
  9. 300 ıspartalı kadar özgün değildir. Belli ki çakmadır.
    0 ...
  10. 57.
  11. Olm onlar ilk çağ Helenistik medeniyetler onlarda öyle şeyler çok normal, öbüşme yoksa segz sayılmaz onlarda. Hofff!
    2 ...
  12. 56.
  13. 55.
  14. Ben azıcık baktım hemen kapattım..
    1 ...
  15. 54.
  16. piii sinemada seyretmiş olduğuma sevindiğim filmdir. hele de aşağıdaki sahneleri.

    alın ulen... hem 300 hemde (bkz: Lux Aeterna) eşliğinde.
    https://www.youtube.com/watch?v=f1iGqEnArDI
    1 ...
  17. 53.
  18. savaştan önce et suyu çorbası ve bal tüketen insanlardı. gerçekten savaşçı bir topluluktu. bu arada protein tozuyla kas yapılmaz kas çalışarak yapılır.
    1 ...
  19. 51.
  20. Tarihte 300 spartalı ve efsanevi general leonidas var olmuştur bu konu hakkinda bildiklerimi sizinle paylaşmaya çalışacağım fakst bunu yapmadan evvel öncelikle antik Yunanistan'dan bahsetmeliyim.

    Tarihte Yunanistan ve persler uzun yillar boyunca savaşmışlardir ve bu savaşlarda kazanma üstünlüğü yunanistandadir. Antik Yunanistan'da yönetim kentsel devletler seklindeydi ve bu kentsel devletler arasındaki en önemli iki devlet sparta ve atina'ydi. Spartalilar yanlis hatırlamıyorsam Krallık ile yönetiliyordu ve askeri açıdan diger devletlere karsi ciddi bir üstünlükleri vardi. Atina ise demokrasi ile yönetiliyordu( Atina'nın yillar içerisindeki güç kaybı iste tamda bu sebeptendir, içerideki yozlaşmış politikacılar sebebiyle ) ve askeri açıdan fena degildiler diyebiliriz fakat dönemine göre teknoloji ve politik konum olarak diger kent devletlerine karşı ciddi üstünlükleri vardi. Kentsel devlet oldukları icin Yunanistan'da atina ile sparta uzun yillar savaşmışlardir ve bu durum her ne kadar spartanin lehine olsada ulke içinde askeri anlamda ciddi bir zayıflamaya sebep olmuştur.

    Spartanin askeri gucunun temel sebebi Spartada erkek çocuklar doğdukları andan itibaren gozlemlenip savaşmaya uygun olup olmadıklarına göre çocukları ya şehir disinda bir noktada ölüme terk ediyorlardı yada askeri birliklerine alıp her spartalı erkek asker doğar mottosuyla özel olarsk eğitiyorlsrdi.

    Sparta askerlerine bir göz atacak olursak, ordudaki temel askeri birliğin adi "hoplite" dir, spartali hoplitelerin diger kent devletleri ordularindan en büyük farki 7 yaşında ozel olarak askeri eğitime başlamış ve uzun yıllarca askeri düzende eğitilmiş savascilardan kurulu ultra düzenli ve disiplinli bir birlik olmalarıdır.

    Kullandıkları ekipmanlardan bahsetmek gerekir ise , yuvarlak bronz bir kalkan kullanırlardı ve bu kalkanın adi "hoplon" du. Başı koruyan metal bir miğfer kullanırlardı ozel adi varsada hatirlamiyorum. Spartalilarin en önemli silahları mizraklariydi çünkü bu uzun mızraklar phalanx düzeni dediğimiz askerlerin birbirlerine yaklaşarak kalkanlardan konserve kutusu gibi bir defansif yapı oluşturmalarina ve düşmana karsi zaiyat vermeden zayıflık göstermeden karsi saldırı yapabilmelerine fırsat veriyordu. Ayrıca yakin dövüş için kullandıkları Kılıcın adi ise xiphos'tur etkili bir silahtır dengeli ve yorgunken bile rahatça savurabilmeleri icin kısa ve hafif yapılmışlardır.

    Sparta hakkinda genel manada bilinmesi gerekenler bunlardir, atinaya gelirsek atina'da hopliteler kölelerden çiftçilerden seçilirdi yani düzenli bir ordu değillerdi. Atina'nın sahip olduğu düzenli savaşçı sayısı spartanin yarısı kadardır.

    ****

    Şimdi savaşa gelecek olursak donemin pers imparatoru serhas'in babasi önceki Yunanistan pers savaslarindan birisinde katledilmiştir bu sebeple serhas ne pahasına olursa olsun Yunanistani isgal edebilmek için toplayabildigi en büyük orduyla birlikte(2.000.000 kisiden daha fazla olduğu söyleniyor gerçekte maksimum 1.500.000 askerden oluştuğu belirtiliyor) m.o. 480 yılında Yunanistan topraklarına doğru yola çıkmıştır. Ordusu büyük olduğu için lojistik ve beslenme sorunu serhas'in kontrol altında tutması gereken en büyük sorunuydu. Bu sebeple serhas denize gemileri yanyana bağlayarak büyük bir köprü kurmuştu. Bu köprü ordunun hareket mesafesini kısaltmak ve gereksiz şehir devletlerini isgal ile uğraşmamak için harika bir fikirdi üstelik dönemin teknolojileri içerisinde boyle birseyi yapan ilk komutandir.

    Bu dönemde Yunanistan şehir Devletleri hala birbirleri ile savaşıyorlardi ve oldukça güçten düşmüşlerdi. Serhas'in devasa bir ordu getirdiğini öğrenen Yunanistan devletleri savas planı hakkinda konuşmak için toplanmışlardi. Serhas'in donanması ve Kara kuvvetlerinin durdurulması neredeyse imkansiz denebilecek boyutlardaydi. Bu sebeple Atinalı temistokres ve spartali leonidas perslere karşı ortaklaşa savaşma karari vermişlerdi.

    Neyse spartanin toplam askeri gücü 3500 hoplite idi.
    Atinanin savaş gemilerinin(teririme) toplamı sadece 300 adet idi.

    Perslerin sayı usitinlgii sebebiyle savas birden fazla cepheye yayılacaktı bu sebeple atinali askerler artemision boğazını korumaya spartali askerlerde pers ordusunu durdurabilme ihtimallerinin en yüksek olduğu yani coğrafi olarak en dar ve geçilmez bölge olan termofilde karşılamaya karar verdiler.

    Artemision boğazını savaşını geçelim, spartalilar termofile hangi büyüklükte bir ordu götüreceklerdi, savaşçı sayıları yanlizca 3500 idi ve savas kaybedilirse şehirde asker olmayacaktı savunmasız kalacaktı. Bu sebeple leonidas en güvendiği en disiplinli ve korkusuz 300 askerini yanına alarak termofil geçidinde Persleri durdurmaya karar verdi.

    Spartalilar termofil geçidine girerken diğer şehir devletlerinden 7500 hoplite daha katılmıştı spartalilara fakat leonidas onları dar geçitte yanlarına savaşmak icin almamış arkada acil durum savunma duvarı olmaları için bırakmıştı.

    Ve termofilde sparta ordusu ile persler karsikarsiya gelmişlerdi. Spartalilar ilk bir kac dalgayı binlerce Pers askerini öldürüp cok az zaiyat vererek geçirmişti. Bu durum karşısında çılgına donen serhas elit pers askerleri olan ölümsüzleri spartalilarin üzerlerine sürmüştü ve ölümsüzlerde ciddi zaiyat vermişlerdi. Savaş spartanin tamda istediği gibi geçiyordu ve termofil geçidi tutulmuştu. O arada fiziksel problemleri olan hep asker olmak istemiş ve asker olanlar harafindan aşağılanmış bir Yunan çoban Yunanistan'a ihanet edip perslere gizli bir geçidin varlığını anlatmış. Bu geçit bulunduktan sonra ne yazık ki leonidas ve 300 spartali düşmüş serhas savaşı kazanmıştır.

    Leonidas ve 300 spartalinin yuzbinlerce asker öldürdüğü rivayet edilir ki bence 50.000 en az öldürmüşlerdir. Buda dünyanın gördüğü en büyük savunma savaşlarından birisidir.

    Tarihte perslerin yaptığı bu akina ikinci Pers istilası denir, 300 spartali ve leonidas termofilde kaybetmiş olabilirler fakat ikinci pers istilasi yunanistan devletlerinin ittifagi sonucunda engellenmiş ve yunanin başarısıyla sonuçlanmıştır.
    0 ...
  21. 51.
  22. Man kafa arkadaşımız bilgisizce araştırmadan bazi şeyleri yazmış. 300 spartalı savasini gece bos vaktin olduğunda anlatacağım.
    0 ...
  23. 50.
  24. savaş yunanlılar la persler arasında mı tam anlamadım ama sanırım kahraman yunanlıların ya da tutucu hristiyanların geçmişteki bir savaşı farklı bir biçimde kurgulayarak, üstün bir hayal gücüyle ve dini unsurların da katılmasıyla insanlara yunanlıların kahramanlıklarını anlatmak için yapıldığını düşündüğüm filmdir. Esasında filmde pekcok tezatlık ve gerçek dışı şey olduğunu söylemek gerek.
    Mesela kralın tek başına çıkıp persleri öldürmesi hiç gerçekçi değildi.
    çünkü 1 kişiyi öldürürken diğeri yanından geçiyor. cüneyt arkın olsa daha iyi oynardı.

    kralın canavarla dövüştüğü sahne tabii müthişti.
    Bir de, 300 spartalıda hiçbiri ölmedi mi ve
    kraliçe kralı neden aldattı onu da pek Anlamadım.
    1 ...
  25. 49.
  26. sadece bazı repliklerini beğendiğim, vasat film. tarihi gerçeklerle uyuşmadığı kesindir. ilber ortaylı da bu film için saçmalık demiştir. Frank miller'in çizgi romanından uyarlamadır. 300 spartalının perslere direndiği doğrudur fakat pers ordusunun ölümsüzler adlı Birliği, bu üç yüz spartalıyı kesip biçmiştir. filmdeki gibi ölümsüzler kolay öldürülebilen bir birlik değildir. çok ama çok sıkı eğitim alırlardı. ayrıca filmdeki gibi milyonlarca pers denilmesi de çok Abartılıdır. Bu da zaten herodot'un abartmasıdır. Sonra da persler de Yunanistan'ı yakıp yıkmıştır. perslere bayılmam fakat bu filmin bariz anti iran propagandası olduğu kesindir.
    1 ...
  27. 48.
  28. Tarihi filmden öğrenenlerin perslerle dalga geçtiği film

    Bebeyim zaten bu film tarihi olaydan değil frank miller'ın çizgi romanından uyarlama hani frank miller dediğimiz şu adam sin city (günah şehri), dark knight returns (kara şövalye dönüyor), batman:year one (batman:ilk yıl) gibi öyküleri yazan adam

    Bir çizgi romandan ne kadar tarih öğrenebilirseniz bir çizgi roman uyarlamasından da o kadar tarih öğrenirsiniz diyerek 3 evetle uğurluyoruz.

    Kaldı ki bence frank miller'ın en tırt eseridir.
    3 ...
  29. 47.
  30. Efeler jöh ve meteler Jöh e karşı 1 saat bile direnemezler. inanmayan gri ve turuncu katagoridekilere sorsun.
    0 ...
  31. 46.
  32. Filmdeki gibi 2-2.5 gun degil, bir (1) gun icin saldiriyi durdurmuslardir.

    Bu da buyuk basaridir o ayri.
    0 ...
  33. 45.
  34. 300 yunan kökenli sparta askerinin verdiği ölümüne savunma savaşını konu alan film gerçi onlara yardım edenlerde vardı ama asıl olarak 300 spartalıyı konu alıhor.
    0 ...
  35. 44.
  36. filmini severek izlemiştim vatanı'nı korumak için mücadele eden yunan askerlerini konu alıyor.
    2 ...
  37. 43.
  38. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2011869/+

    Tarihçiler, Leonidas’ın üç yüz Spartalı askerini telef ettiğini söylerler, oysa Fleinrich Leo bu konuda şöyle der: "Eleştirmenler, Leonidas geri çekilmeliydi diyor; şu kesin ki, eleştirmenler olsa geri çekilirdi."

    -Egon Friedell, Antik Yunan'ın Kültür Tarihi (Dost Kitabevi, 1999) ...
    1 ...
  39. 42.
  40. Canım gerard butler’ımın oynadığı harika film. ikincisi gerard olmadığı için o kadar nayz değildi. Birinci çok iyi.
    0 ...
  41. 41.
  42. bir savunma ve savaş filmidir.çeşitli yunanistan birlikleri ve savaşçı spartaların birlikte savaşmasını birlik olmasını ve yunanistanı binlerce düşmana karşı müdâfa etmesini konu alır.
    2 ...
  43. 40.
  44. 300 tane oduncu baltalarla ormana girse ,bu kadar ağaç kesemezdi herhalde.. pers ordusu değilde sanki mısır tarlası korkuluğuyla savaşan 300 kişi.. abartmanın da maratonda koşması böyle bir şey heralde.. sprlalıların yunan olması da yalanların tuzu biberidir.
    0 ...
  45. 39.
  46. küsküyü yemek mi?

    kazzzzzpırinski ibnesi köküne kadar yemiş.

    tarihi filmden öğrenince bu oluyor işte

    ahameniş kralı i.serhas'ın sparta kralı leonidas'ı çarmıha gerip kafasını kesmesi ile sonuçlanan bir savaş muhabbeti.

    bir de spartaküs'ün torunları demiş isim benzerliği yaptı demek ki spartaküs trak kanka spartalılar yunan iki farklı kavim yani
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük