çoğu efsanelere dayalı tarihi bir kavram. emperyalist batı medeniyetinin köklerini oluşturan eski yunan da cereyan etmiş tarihi bir olay. dönemin güçlü devletlerinden pers devletinin yunan bölgesine yaptığı seferin sparta kralı leonidas ve beraberindeki 300 adamıyla durdurulma çabasıdır (bkz: termofil savaşı). şı
gerçekliliği tartışmalı olan bir olaydır. konu üzerine yapılan filmde de (bkz: 300 spartalı) bariz şekilde görülen doğulu unsurların kötülenmesi sinemanın siyasi politikalara alet edilme alışkanlığıyla orantılıdır. kısaca seyredilir ama inanılmaması gerekilir.
hollywood'un yarattığı kahramanlandır.
velasıl önce hector, sonra makedonyalı büyük iskender, sonrasında da osmanlı'lar ağzının payını vermiştir bu oğlancıların. tarihte ve gerçekte bu işler, sinemada gösterildiği gibi karın kası ile olmaz.
yunanlıların savaş kahramanları. gaza geldikleri zaman ağu ağu ağu deyü götlerini yırtıyolar. keşke bizim malkoçoğlu'yla aynı tarihe denk gelselerdi. kayalıklardan bunların üstüne hopladımmıydı 300 ünü birden yere sererdi.
1 yaydan 4 ok fırlatma becersi olsun, 8 kılıç darbesini tek bi hamlede önlemesi olsun tüm bunlardan bahsetmiyorum bile. ağu ağuymuş. kırmızı pelerin giyip karın kası göstermekle olmuyor bu iş. mızrağı adamın gözüne sokarlar. dua etsinlerki battal gazi falan yoktu yani.
savunun ulen dedimmi altına siyerlerdi yeminle. battal bu medium değil.
şuan ki adalet ve kalkınma partisidir
tek adam olmaya çalışmanın ve senle aynı düşünmeyen herkese düşman kesilmenin sonu böyledir.
karşısındaki düşmanı ise ateist alevi sunni gerçek müslüman fetocu atatürkçü kemalist ataputçu türkçü faşist kurt fenerli beşiktaşlı marjinal sol örgütler olarak adlandırabiliriz. ama bunlar hep fotoşok diyecektir mütemadiyen.
Antik çağlarda ısparta'da eski bir köyün nüfusu 300 idi. O yüzden, Oranın yerlilerine 300 ıspartalı derlerdi. Zamanla söylene söylene 300 spartalı olarak kalmıştır.
batıyı temsil eden ve mağdur görünen adeleli ve terli bir grup hayali kahramanın, gaddar acımasız ve hep ezen taraf olan, doğuyu temsil eden tarafın boyunduruğundan kurtulma mücadelesini anlatan hayali bir hikaye,
çoktan çekilmiş olan bu filmin veriliş tarihi dikkat çekicidir, zira ne zaman doğuya bir sefer düzenleyip demokrasi getirecek olsalar öncesinde ve sonrasında böyle filmler çıkarıyorlar, sanırım blinçaltımızı hazırlamak için yapıyorlar,
"evet bu adamlar haklı ve biz buna layıkız" dememiz için yapıyorlar.