celladına aşık olmuşsa bir millet,
ister ezan ister çan dinlet.
itiraz etmiyorsa sürü gibi illet,
müstehaktır ona her türlü zillet.
-ömer hayyam-
Mhp'nin 2. Parti olarak kaybettiği yerlerde chp'nin aldığı oyları görünce, sikeyim tatavanızı demekten alıkoyamıyorum kendimi.
Cümleten göt olduğumuz seçimdir.
Çıkarılan ders ise, tüm muhalefet partilerinin liderleri bir dakika bile beklemeden siktirolup gitmelidir. Çünkü şu halde bir genel seçim olsa, tayyibin alacağı minimum oy %60 civari olacaktır.
Herşeyi geçtim, ankara'nın istanbul'un amk, hatay ve reyhanlı'da akpnin %35-40 oy alması beni bu ülkede nefes almaktan bile sogutmuştur.
% 43.94 - anamızı siksen bile oyumuz senindir uzun adam hülooğğ
% 29.21 - sen hırsız ve diktatörsün başçalan
% 16.05 - bu ülkeyi pkk'ya peşkeş çeken bir hainsin erdoğan
% 3.30 - eger bize özerklik vermezsen onanı sikerik akıllı ol
bir çok şehirden itiraz gelmektedir istanbul ve ankarada açılmayan sandıklar vardır ve bekletiliyor nedensiz bir şekilde.
hileli bir sonuç olacağı kesindir.
akp'nin hırsız olduğunu tescil eden sonuçlardır!
kim ne derse desin ankara'da yapılanları herkes gördü!
siktiğimin sandıkları akp birkaç puan öndeyken takır takır açılıyordu!
ne zamanki chp'nin üstün olduğu yenimahalle-çankaya gibi ilçelerde sonuçlar verildi ve fark kapandı ondan sonra sayımlar kaplumbağa hızı ile ilerler oldu!
hangi şerefli, namuslu insan bana 5 saatte %70'e kadar açılan sandıkların kalan kısmının sabaha kadar açılmamasını anlatabilir?
hangi onurlu insan chp'nin atbaşı olduğu illerdeki elektrik kesintilerini açıklayabilir!
akp'yi savunanlar bile söylediklerine inanmıyorlar!
neler olup bittiğinin farkındalar ancak "hileli zaferin sarhoşluğunu" yaşamak daha tatlı geliyor!
insanlar demokrasiyi hükumetten daha da kötüsü devletten korumak için sokaklara indi ise polisin karşısında güçleri yettiğince durdu ise kimse bana milli irade'den bahsetmesin!
dün milletçe "milli irade hırsızlığı" yapıldığına şahit olduk!
başka bir şeye değil!
geri kalan sonuçlar zaten bekleniyordu. iç anadolu da akp'nin gücünü koruduğunu herkes söylüyordu. güneydoğu'da zaten chp-mhp yoktu.
akp'nin 1. çıkacağı kesindi!
türkiye genelinde akp'nin kaybedebileceği 10 kadar il vardı! ki bunlar büyük şehirler! en başta da ankara!
dün fazıl say'ın dediği gibi
ankara'da yapılanlar "diktatörlerin seçimle gönderilemeyeceğini" gösterdi!
son söz: oyları kimin verdiği değil kimin saydığı önemlidir!
---------
öngörü
----------
yakın zamanda göreceğiz ki "gezi reloaded" yaşanacak!
korkum odur ki bu sefer daha kanlı olacak!
ülkemiz için hayırlısı olsun.
"Şayak Kalpaklı adam nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden güzel, rahat günlere inanıyordu..." inanmalı. Yorulmamalı. Pes etmemeli... Umutsuzluğa kapılmadan, kimseyi hor görmeden anlamaya çalışmalı, anlatmalı... Şayak kalpaklı adamın dediği gibi "ilk önce sosyalist olmalı, maddeyi anlamalı". Güç ve iktidar değildir inandığımız; özgürlük ve eşitliktir.
Şimdi herkes düşünmeli, araştırmalı, okumalı, yazmalı... Ülkeyi ve toprak üstünde yaşayan insanları tanımaya çalışmalı. Gerçeğin nasıl anlatılabileceğinin yolları aranmalı. Sana düşüyor en büyük görev genç kardeşim. Bunun yolu okumak, düşünmek ve yazmaktır. Oku, düşün, ve anlat. itmeden, ötekileştirmeden, yok saymadan, incitmeden...
Güzel günlere inan... Elbet yıkılacaktır haramilerin saltanatı. Başını eğme, yüzünü çevirme... Berkin ol, Ethem ol, Ali ismail ol, Mehmet ol... Ve her zamankinden daha fazla umutlu bak geleceğe. Sana çatallı yılan dilini uzatanlara, kucağını aç. Sevmekle, anlamakla başla yeni güne. Ötekileştirilmene, kutuplaştırılmana izin verme.
Ve şunu unutma, yarın çok daha güzel bir gün olacak.
farklı görüşlere saygı duymakla şu seçim sonuçlarına saygı duymak o kadar yabancı ki ve ben bu sonuçlara ne güveniyorum ne saygı duyuyorum. bunca oyunun, düzenbazlığın döndüğü bir seçimde hele hele bu kadar göze sokarken, birilerinin çıkıp başkanlığını pişkince ilan etmesi son derece sinir bozucu bir olay. geleceğimizi belirleyeceğiz, demokrasimizi yaşatacağız diye sandığa koşan milyonlarca insana yapılmış en büyük hakaret... oyları yakıp sandıkları dağıtmak, okullara baskın yapıp elektrikleri kesmek, pusula dağıtıp çuvallarla pusula kaçırmak... bizim neredeyse bir asırlık cumhuriyetimizin hala bu tarz yobazlarla uğraşıyor olması da cabası. karın tokluğuna beynini, oyunu satan güruhsa uyumakta ısrarlı.
yapılan onca hile hurda şaşırtmamakla birlikte hala açılmamış sandıklar olduğu görünüyor hürriyette falan doğru mu bilmiyorum ama şunu söylemek istiyorum Bugüne kadar yaşananlardan, verilen canlardan belgelerden hiç bir şeyden ders alınmadığını görmek cidden üzücü, %45 lik kesim alın götünüze sokun belediyelerinizi. bu halka her şey müstehak.
son genel seçimde akp'den kaçan 2,5 Milyon oyun önemli kısmının mhp'ye gittiği söylenebilir!
chp akp'den vazgeçen seçmen için bile cazibe merkezi olamamıştır!
insanlar geçmişin kötü propagandalarını unutmuyor! chp aynı kadro ile dsp olarak seçime girseydi bence daha fazla oy alırdı!
rte ve iletişim ekibi tek parti dönemindeki yanlış uygulamaları abartarak bugünkü chp'ye mal etmeyi sürdürüyor!
Bugün itibarıyla geçmişi chp sırtında kambur olmuş durumda.
ya kendilerini ve tek parti döneminde yapılan icraatları daha uygun anlatacaklar.
ya da yeni bir parti ile yeniden başlayacaklar!
---- alıntı -----
HiÇBiR şey hayatta başarının yerini tutamaz. Bu tespitten yola çıkarsak, önceki gün yapılan 2014 yerel seçiminin mutlak galibinin AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan olduğu gerçeğini teslim etmemiz gerekiyor. AK Parti, özellikle dört bakanının istifa etmesine yol açan yolsuzluk dosyaları ve ortalığa saçılan tapeler gibi kendisini kuşatan bütün olumsuzluklara rağmen, sandıkta rahat bir çoğunluk elde ederek ülkenin başat siyasi aktörü olduğunu bir kez daha ortaya koymuş bulunuyor. Bununla birlikte, bu başarının 2011 genel seçimine kıyasla 2 milyonun üzerinde bir oy kaybını içerdiği olgusuna da dikkat çekmeliyiz. Bu seçimin AK Parti nin siyasi yolculuğu açısından ne anlama geldiğini anlayabilmek için, bu partinin geçen 12 yıl içinde genel ve yerel seçimlerde aldığı oy miktarları ve oy oranlarına kısaca göz atmak bir fikir verici olabilir. Her ne kadar yerel seçimlerin ayrı dinamikleri olsa da, önceki günkü seçimin bir referandum gibi geçtiği dikkate alındığında, bu iki kategoriyi birlikte değerlendirmenin büyük bir mahzur taşıdığını zannetmiyoruz.
AK Parti katıldığı ilk seçim olan 2002 genel seçiminde toplam 10 milyon 808 bin seçmenin oyunu alarak ülke genelinde yüzde 34.28 lik bir oran yakalamıştı. Yaklaşık bir buçuk yıl sonra yapılan 2004 yerel seçiminde il genel meclisi için kullanılan oylarda AK Parti seçmen sayısını 13 milyon 447 bine yükselterek, toplam içindeki oranını da yüzde 41.67 ye çıkarabilmiştir.2007 seçimlerine geldiğimizde bu partinin oy toplamını 16 milyon 327 bine çıkararak yüzde 46.58 oranını yakaladığını görüyoruz. Buna karşılık, AK Parti iki yıl sonra yapılan 2009 yerel seçiminde il genel meclisinde her iki göstergede de bir düşüş yaşıyor. Oy miktarı 15 milyon 353 bin seçmene, oy oranı ise yüzde 38.39 a iniyor. AK Parti 2011 genel seçiminde ise 21 milyon 399 bin seçmenle oy oranını yüzde 49.83 e çıkarmıştır. Bu rakamlar iktidar partisinin bugüne dek gerçekleştirdiği en yüksek sandık performansını gösteriyor. Bu arada, 2002 yılında 41 milyon 407 bin olan seçmen sayısının 2011 de 52 milyon 806 bine yükseldiğini görüyoruz. Dokuz yıl içinde seçmen sayısı 11 milyonun üzerinde artarken, AK Parti hem bu artışın önemli bir kesimini sandıkta kendi oy hanesine tahvil etmiş, hem de DYP ve ANAP gibi merkez sağ partilere ait oyların çoğunluğunu da kendi bünyesinde eritme başarısını göstermiştir.
Önceki günkü seçimlerin kesin sonuçları Yüksek Seçim Kurulu tarafından henüz açıklanmadığı için nihai rakamlar üzerinden bir değerlendirme yapabilmek mümkün değil. Ancak ajansların verdikleri yaklaşık rakamlar ana yönelişleri bütün çıplaklığıyla gösteriyor.Bu rakamları baz aldığımızda, Cihan Haber Ajansı dün akşam saatlerinde -sandıkların yüzde 97 si üzerinden- AK Parti nin il genel meclisi ve büyükşehir belediye meclisleri toplamından oluşan Türkiye Geneli oy oranını yüzde 43.3 olarak gösteriyordu. Bu oran Anadolu Ajansı nda -sandıkların yüzde 99 u üzerinden- yüzde 43.6 olarak gözüküyordu. AA, iktidar partisine Türkiye Genelinde oy veren seçmenlerin toplamını 19 milyon 111 bin olarak vermişti.
Burada ilginç olan nokta, AK Parti nin sandıktaki bütün başarısına rağmen yine de yüzde olarak 2011 seçiminin yaklaşık 6.5 puan kadar gerisine düşmüş olmasıdır. (Yüzde 49.8 den, yüzde 43.3 e) Seçmen sayısında da 21.4 milyondan 19 milyona doğru bir gerileme söz konusudur. Buradan varabileceğimiz sonuç, her şeye rağmen aralarında yolsuzluk dosyalarının da önemli rol oynadığı bir dizi faktörün AK Parti açısından belirgin bir yıpranma getirdiğidir .Peki aynı tablolar üzerinde CHP nin durumu ne? Bu parti, 2002 de 6 milyon 113 bin seçmenle oyların yüzde 19.39 ünü almıştı ülke genelinde. 2004 yerel seçiminde il genel meclisinde 5 milyon 882 bin seçmenle yüzde 18.23 te kaldı. 2007 genel seçiminde 7 milyon 317 bin oyla yüzde 20.88 e çıktı. 2009 yerel seçiminde il genel meclisinde 9 milyon 229 bin oyla yüzde 23.8 e yükseldi. 2011 seçiminde CHP 11 milyon 155 bin seçmenle yüzde 25.98 e çıktı. Dünkü AA sonuçlarında il genel meclisi ve belediye meclisi toplamında, CHP nin 11 milyon 270 bin seçmenle yüzde 25.7 oranını yakaladığını görüyoruz. Bu durumda CHP nin yerinde saydığını söyleyebiliriz.
Aynı tabloları MHP açısından irdeleyelim. MHP nin rakamları şöyle: 2002 genel seçimi: 2 milyon 635 bin oy/yüzde 8.36. 2004 yerel seçimi: 3 milyon 372 bin oy/yüzde 10.45, 2007 genel seçimi: 5 milyon oy/yüzde 14.27, 2009 yerel seçimi: 6 milyon 386 bin oy/yüzde 15.97, 2011 genel seçimi: 5 milyon 585 bin oy/yüzde 13.01.MHP önceki günkü seçimde -sandıkların yüzde 99 unun sonuçlarına göre- 7 milyon 718 bin oy almış gözüküyor. Oran olarak toplamın yüzde 17.6 sına denk geliyor bu oy miktarı. Bu da neresinden bakılırsa bakılsın, MHP nin iki milyonun üstünde net bir oy artışı gerçekleştirdiğini gösteriyor. Bu durumda AK Parti den uzaklaşan seçmenlerin büyük ölçüde MHP ye yöneldiğini söylemek de bir hata olmaz. Her halükârda seçimin oransal bazda net galibi MHP dir.
---- alıntı ----- http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/26127435.asp
32 il belediyesinin chp, bdp, mhp tarafından alındığı, kalan 49 il akepe tarafından bazılarında kıl payı ve hilelerle alınmış seçimdir.2009 seçimlerine göre chp artvin ve antalya'yı kaybetmiştir. mhp ise gümüşhane, kastamonu, uşak be balıkesir'i bir önceki seçime göre kaybetmiştir.
eskişehir'de yılmazbüyükerşen chp'ye geçmiş ve kazanmıştır.
mardin akepe tarafından kaybedilmiş ve bdp destekli ahmet türk'te kalmıştır.
2009 ve 2014 seçim haritasına baktığımızda, akepe'nin mhp'den seçmen aldığını genel olarak görüyoruz. ya da kıl payı kazanımlarda bir seçim hilesi bulunuyor.
genel olarak tablo pek değişmemekle birlikte, antalya'nın ve artvin'in kaybı chp'de başarısızlık sebebi sayılmalı.
aynı şekilnde mhp'de kaybettiği illerde şapkayı önüne koyup bir düşünmeli.
buna karşın bdp'nin bölgesinde gücünü koruduğunu ve hatta yeni belediyeler aldığını da görüyoruz.
ancak doğuda bile akepe oylarında bir artış söz konusudur.
genel seçimler için tüm partilerin akepe karşısında örgütlü çalışmalarına bir an önce başlaması şarttır.
pirifaninin tıpkı 12 eylül referandumu gibi yine 12 den vurdugu tahmindir. Gel konya burda:
batı ilerinde %60 a varan oranda hayır çıkacaktır,
orta anadolu da ve karadenizde ise %70 e yakın oranda evet çıkacaktır,
doğu anadoluda boykot kısmen kırsal kesimde etkisini gösterir lakin sandıktan %60 evet çıkar,
sonuç: evet %58 hayır %42 çıkabilir.
(pirifani, 01.08.2010 14:39)
(bkz: #8859498)
Tıpkı Referandum sonuçlarında oldugu gibi ilk entry de tam isabet tuturdugum secim sonuclarıdır.
ey sozluk. pirifani oldugunu ısbatlamak icin size daha ne gibi kerametler göstersem?
(pirifani, 03.11.2013 22:10)
(bkz: #21808090)
Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde ekonomi profesörü olan Daron Acemoğlu, New York Times gazetesine protestolar üzerine yazdığı makalesinde ne güzel demiş Sandık doğru seçenekleri sunmadığında demokrasi eylemle ilerler.
ayrıca ahmet arif de şöyle bir şiir yazmış :Öyle yıkma kendini,
Öyle mahzun, öyle garip...
Nerede olursan ol,
içerde, dışarda, derste, sırada,
Yürü üstüne - üstüne,
Tükür yüzüne celladın,
Fırsatçının, fesatçının, hayının...
Dayan kitap ile
Dayan iş ile.
Tırnak ile, diş ile,
Umut ile, sevda ile, düş ile
Dayan rüsva etme beni.
--- alıntı ----
Mesela, kendi hayat tarzını modern diye niteleyen seçmenlerde CHPnin oy oranı yüzde 47dir. Bu kesimde AKPnin oyu yüzde 21de kalıyor. MHP yüzde 12.
Öbür yanda, geleneksel muhafazakâr hayat tarzını tercih eden seçmenlerde AK Partinin oyu yüzde 42ye çıkıyor, CHP yüzde 20ye iniyor. MHPnin puanı yüzde 16.
Dindar muhafazakâr hayat tarzını benimseyen kesimlerde ise AK Parti yüzde 63e çıkarken CHP yüzde 7ye düşüyor! MHPnin puanı yüzde 11.
--- alıntı ---- http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/26245936.asp
Seçimler bitti etkisi geçti artık rahatça seçimler hakkında konuşabiliriz. Bu seçimde her parti kendi açısından kazanmıştır. Bence gerçek kazananı akp olmuştur. Gerçek kaybedeni dp, anap, sp, dsp ve bbp gibi küçük partiler olmuştur. Önceki yerel seçimde kısmen varlık gösteren ve çeşitli yerleri kazanan bu partiler aday bazlı olanlar dışında hiç bir varlık gösterememiştir. Fakat bu önceki genel seçim gibi net git akp zaferi sayılmaz. Bundan sonraki cumhurbaşkanlığı seçimi çok büyük önem kazanmıştır. Ayrıca bu seçim bir nevi genel seçim havasında geçmiştir. Adayların değeri azalıp particilik ön plana çıkmıştır. Bu yüzden sonuçları genel seçim ile kıyaslamak çok yanlış olmaz. Öncelikle seçimlerle alakalı tahminlerime bir göz atın (#23227569). Partilerin il genel meclislerinde aldığı oylar:
akp: 6 puanlık bir kaybı gözüküyor. Bu kadar kasetler ve yolsuzluk operasyonları sonrası aldığı oylar bir çok kişiyi çok şaşırtmıştır. Bende bir düşüş bekleyenlerdendim fakat bunu geçen yerel seçimde aldığı 38,8 ve biraz aşağısında olması gerektiğini düşünmüştüm. Burdan anlayabileceğimiz yukarda belirttiğim sekilde akp dp, bbp ve sp gibi genel seçimlerde akpye oy vermeye alışmış olan kitleyi temelli kendisine bağlamış görünüyor. Artık akp yeni kurulmuş parti yüzüne dair hiçbir iz taşımıyor. chp, mhp, dp ve sp gibi 40 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren partilerden bu anlamda bir eksiği kalmamıştır. liberal, muhafazakar insanların geçici ittifakı değil kalıcı bir ideolojik parti olmuştur sonunda. Bugün genel seçim olsa oylarının % 45 gibi olacağını düşünüyorum. Ayrıca doğuda yükselişte olduğunu düşünüyorum çoğunluğun aksine. Hakkaride % 30 Diyarbakırda % 35 Vanda % 40 oy alabilmesi bunun göstergesidir. Kürtçülük primi zirveye ulaşmıştır. Zirveye ulaşmış olması bundan sonra düşeceğini gösterir. Hatayı kaybetmiş olması suriye politikasını gözden geçirmesi gerektiğini göstermiştir. Antalya, Balıkesir gibi büyükşehirleri ele geçirmiş olması bu seçimde kendi adlarına en büyük zaferdir.
chp: Bu seçimde bariz bir şekilde kaybeden olmuştur. Dsp'nin bitmiş olduğunu göz önüne alırsak genel seçimlerde aynı oranda kalacağını tahmin etmemiz zor olmaz. Cemaat-chp ittifakı kendi içlerinde kaynamalara sebep olmuştur. Kısa süre önce ulusalcı vekillerinin kendilerine gösterdiği eleştirilerden görmemiz üzerine kendi içerisindeki sosyal demokrat, ulusalcı (kemalist diyebiliriz), seküler liberal, aleviler gibi kesimlerin ittifakı üzerine kurulduğu anlaşılmıştır. Bu seçim sonucu kendi içerisindeki olaylara bakarak dağılmaya akpden daha yakın partidir. Antalya gibi büyükşehir kaybedilmiştir. Balıkesirde sağcı aday göstererek akpye hediye edilmiştir. Genel başkanlarının söylediği üzere ülkemizin en çok okumuş ili sayılan Artvin bile akp'ye geçmiştir. izmirde kaybettiği ilçelere bakarak kalelerinin bile çatırdağını söyleyebiriz. Mansur Yavaş gibi milliyetçi adayla girilen ve başkanının bile bozkurt işareti yaptığı Ankarada kazanamamış olmaları ayrı bir hezimettir (Ankarada seçim sonuçlarında şaibe olduğuna inanıyorum fakat sonucu birkaç bin kişilik oyla kazanılan belediye çok büyük başarı denilemez).
mhp: Seçimde kaybedenler tarafında yer alan bir diğer partidir. Oylarını yükseltmiş olması kazandığı belediye sayısının azaldığını değiştirmiyor. Adana, Mersin ve Manisa gibi büyükşehirler burun farkıyla kazanılmıştır. Kocaeli ve Sakaryada bütün ilçelerle beraber akpin alması seçim başarısızlığına en büyük örnektir. 3 büyük şehirde adeta silinmiştir. Bazı seçmenleri akp gelmesin diye chpye emanet oy vermiş olsa bile istanbulda hiçbir ilçeyi alamaması, Ankarada Beypazarı başta olmak üzere ilçeler kaybetmiş olduğunu değiştirmiyor. Akdeniz bölgesinde gözle görülür yükselişi olmuştur. Bir sonraki yerel seçimde Antalya içinde çok iddialı pozisyona gelebilir. Karadenizde gözle görülür yükseliş ile 2. parti konumuna yükselmiştir. Önemli bir seçimde cemaat gibi karanlık bir kurumla köprüyü birlikte geçme derdine düşmemiş olması yüzümüzü güldürmüştür. Genel seçimlere kadar iyi bir çalışma ile % 20 üzerine çıkması çok muhtemeldir. Belediyeciliğe özellikle büyükşehirlerde önem vererek örnek bir belediyecilik oluşturması gerekmektedir. Seçmeni partisinde daha sabit olduğu için akp ve chpye göre daha rahattır.
bdp / hdp: Etnik kimlik üzerine siyasetle alabileceği oy oranının sabit olduğu için aşırı sol söylemlerle hdpnin kuruluşu tam bir fiyasko ile sonuçlanmıştır. Tek bir belediyeyi bile alamayan hdp kuru gürültüden fazlasına sebep olmamıştır. Siyasi kürtçülük politikası ise artık tehlike altındadır. Doğuda kaybettiği oylar bir yana hüdapar gibi daha dini söylemlere sahip bir parti karşısında oyları tehlike altındadır. Radikal sol oyları hdp ile alıp kürtçülüğü bdp ile yapmak Türkiye siyasetinde çok başarılı olamayacağını düşünüyorum. Doğuda artık etnik kimliğinin yanına dinci kimliğini eklemesi artı puan olarak dönmektedir (Kutlu doğum kutlamalarına önem vermeleri v. s.). Ayrıca barajın çok altında oldukları çok açık şekilde belli olmuştur.
dp, bbp, dsp ve sp: Seçmen kitleleri erimeye devam etmiştir. Artık il kazanamadıkları gibi ilçe kazanmaları bile oldukça zorlaşmıştır. Siyaseten yedek parti olarak bulunmaktan başka bir olayları kalmamıştır.
hüdapar: Siyasi kürtçülerin yeni adresi. Genel seçimde Diyarbakır ve Batman illerinden bağımsız vekil çıkarmalarını beliyorum. Siyaseten yeni belamız diyebiliriz.
Genel olarak değerlendirmem böyledir. 2015 genel seçimleri öncesi çok önemli bir virajdı bu seçimler. Bir diğer önemli viraj cumhurbaşkanlığı seçimidir.
Cumhurbaşkanlığı seçimi: Bugünkü tablo akpnin adayının kazanma ihtimali daha yüksektir. Tayyip aday olursa çok büyük ihtimal kazanır. Mhp ve chp ortak aday çıkarırsa onlarında kazanma ihtimalleri vardır. Bu aday chp bünyesinden sosyal demokrat ve kemalist kesimden gelicekse hiç bir şansı kalmaz. Secimlerde akp-mhp arası geçişleri göz önüne alırsak ortak mhp adayının kazanma ihtimali daha yüksektir. Benim adayım dyp bakanlığı yapmış olan sağ kesimin sevdiği yüz olması yanında meclisteki sert çıkışlarıyla bilinen bayan olması sebebiyle ev kadınlarının oy verme ihtimali yüksek olan mhp millet vekili Meral Akşenerdir. Başka bir adayın akp adayı karşısında yüksek şansı olduğunu sanmıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimini akpnin kaybetmesi tarihindeki ilk yenilgi olarak geçebilir. Türk siyaseti göstermiştir ki bir defa kaybeden hep kaybedebilir.