toryum üzerine ciddi araştırmaları bulunan engin arık'la beraber 5 nükleer enerji uzmanının daha aynı uçakta hayatını kaybetmesiyle aklıllara gelen soru.
iniş hazırlığındayken 'inanılmaz' bir şekilde Isparta'da dağa çakılan ve Türkiye'yi yasa boğan uçak kazası birçok soru işareti oluşturdu.
Korkunç kazada hayatını kaybedenlerin arasında bulunan 6 bilimadamının Türkiye'nin nükleer araştırmalarında çok önemli role sahip oldukları ortaya çıktı.
Kazanın Nükleer enerji konusunun hararetli bir şekilde tartışıldığı ve Türkiye'nin nükleer güç kullanımına ilk adımlarını attığı günlere denk gelmesi soru işaretlerini artırdı.
Vefat eden yolcular arasında Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. iskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan da bulunuyor.
Bu sabah Süleyman Demirel Üniversitesinin davetlisi olarak, konferans vermek üzere Isparta'ya giden bilim adamlarının mesai arkadaşlarından gelen açıklamalar da bu şüpheleri doğrular nitelikte. Bakın yakın arkadaşları esrarengiz kazada hayatını kaybeden arkadaşlarını nasıl anlatıyor?
[ DOĞUŞ ÜNiVERSiTESi'NDEN 3 ÖĞRETiM GÖREVLiSi ]
ÇOK ÖNEMLi iŞLER YAPIYORLARDI
Prof. Dr. Şener Fatma Boydağ ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan'ın, Doğuş Üniversitesi'nde görev yaptıkları öğrenildi.
Prof Dr., Mithat Uysal, "3 öğretim görevlimiz, proje için Isparta'ya gidiyorlardı. Uçağın düştüğünü öğrendik, çok üzüldük. Çok önemli işler yapan önemli bilim adamlarıydı." diye konuştu.
Öte yandan, hayatını kaybeden Doğuş Üniversitesi öğretim görevlilerinin Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile birlikte teknoloji projesini gerçekleştirmek üzere 10 ayrı üniversiteden öğretim görevlileriyle birlikte Isparta'ya gittikleri öğrenildi. Ayrıca, yine Doğuş Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serkan Ali Çetin'in de aynı bineceği, ancak daha sonra vazgeçtiği öğrenildi. Bu arada, üniversitede yas ilan edilerek üniversitenin bayrağı yarıya indirildi.
Doğuş Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Ceranoğlu, Atlasjet uçağının Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşmesi sonucu hayatını kaybeden üniversitenin 3 öğretim üyesinin, Türk Hızlandırıcı Merkezinin Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarı Projesi'nin önde gelenleri olduğunu bildirdi.
Üniversitede basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Ceranoğlu, Ankara Gölbaşı'nda kurulacak Hızlandırıcı Teknoloji Merkezi için Türkiye'de 10 üniversitede çalışan akademisyenlerce ''Türk Hızlandırıcı Merkezinin Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarı'' projesi çalışması başlatıldığını söyledi.
Projenin yüksek teknolojiye yön veren bir çalışma olduğunu kaydeden Ceranoğlu, ''Arkadaşlarımız Türk Hızlandırıcı Merkezinin Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarı Projesinin önde gelenleriydi'' dedi.
Bu sabah başlayacak toplantının 6 ayda bir 10 üniversiteden birinde yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. Ceranoğlu, çalışmaların değerlendirilmesiyle ilgili bu toplantının, Süleyman Demirel Üniversitesinin talebiyle Isparta'ya alındığını kaydetti.
Doç. Dr. Ahmet Ceranoğlu, ''Kaderin cilvesi. Son 2-3 ay içinde toplantının yapılacağı üniversitenin değişikliği konusunda talep geldi. Süleyman Demirel Üniversitesi daha istekli ve hazırlıklı gibi görünüyordu. Bu değişiklik yapıldı. Çalışmalar arkadaşlarımızın ölümüyle yavaşlamış veya bitmiş değildir. Bu olay bu çalışmaları hızlandırıcı bir güç olacaktır'' diye konuştu.
ENGiN ARIK "CERN" ADLI MERKEZDE YÜRÜTÜLEN "ATLAS DENEYi"NDE ÇALIŞIYORDU
Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen Atlasjet uçağında ölen yolcular arasında bulunan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arık'ın, isviçre'nin Cenevre kenti yakınlarında kurulu, "European Organization for Nuclear Research (CERN)"deki "Atlas Deneyi"nde çalıştığı öğrenildi.
Avrupa ülkelerinin ortak girişimleri ile kurulan bir nükleer araştırma merkezi olan CERN'de yürütülen "Atlas" deneyine Ankara ve Boğaziçi üniversiteleri "Gözlemci" statüde katılıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Grubunun başında ise Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinde düzenlenen çalıştaya katılmak üzere Isparta'ya giderken uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybeden yolculardan Prof. Dr. Engin Arık bulunuyor. Arık başkanlığındaki grup, aynı zamanda "Karanlık madde" arayan "CAST deneyi"nde de çalışıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü yetkilileri, "Atlaj Deneyi"nin, yüksek enerji fiziği ile ilgili deneysel bir çalışma olduğunu, "Atlas"ın da bir "detektör" adı olduğunu bildirdi.
işte Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arık'ın katıldığı konferanslarda Nükleer Enerji Santralleri hakkında aktardığı kritik ve önemli bilgiler.
Toryum madeni ve gerçeği
Nükleer Enerji Santralleri'nde uranyum yerine kullanılabilecek olan toryumun 21. yüzyılın en stratejik maddesi olacağını ve Türkiye'nin dünya toryum rezervlerinde 2. sırada bulunduğunu belirten Prof. Dr. Arık, "Japonya, elinde hiç toryum bulunmamasına rağmen, toryumla çalışacak nükleer enerji santrallerine yönelik çalışma yapan üç ülkeden biri. Türkiye'de ise bu alandaki bilimsel araştırmalar desteklenmiyor."
1 ton toryum = 1 milyon varil petrol
"Eğer toryum kullanıma sokulabilirse Türkiye elektrik üretmek için petrol ya da doğalgaz satın almak zorunda kalmayacak. Isınma ihtiyacımız için yer altındaki yaklaşık 900 bin tonluk toryum ile ürettiğimiz elektriği kullanabiliriz."
"Bugün dünyada savaşlara neden olan petrolün 1 milyon variliyle elde edilebilen enerji, sadece 1 ton toryum kullanılarak üretilebilecek."
kesinlikle üzerinde durumlası gereken bir şüphedir.
Bu basit bir kaza degil! teknik bir arıza gibi de gözükmüyor, bu dış güçler tarafından bir projeyi baltalamak, projenin sonuçlanmasını engellemektir.
Türkiye'nin sahip oldugu Toryum rezervinin ileride Türkiye'ye bagımsız bir ekonomi kazandırabilecek olması bazı güçleri harekete geçirmiştir.
Fizikçi arkadaşlarımız lütfen uyanın ve buna seyirci kalmayın, bu projenin devamını getirin. keşke ben de fizikçi olsaymışım.
tam anlamıyla bir komplo teorisidir. bundan başka bir izahı olmayan durum. bunca yıllık jeoloji mühendisi olmama rağmen, toryum madenini birkaç kez duydum. bir ara internette dolanan neptünyum geyiğinden hiçbir farkı yoktur bu durumun. aynı şeyler bu maden içinde söylenmiş, son derece strajedik olduğu, yüzde 95' lik kısmının türkiye sınırları içinde olduğu yazıyordu. ama bu maden jeolojik olarak hangi ortamlarda oluşur, hangi jeolojik devirde rastlanır? bunla ilgili bir açıklama ne yazık ki yok. sonradan anlaşıldı ki bunun bir aldatmaca olup, neptünyum'un laboratuvar ortamında üretilen bir element olduğu. uçak kazasının sebebine gelince, bunun dışında yok keçiborlu'da bermuda şeytan üçgenine benzer bir manyetik kalan oluşmaya başlamışta, vırttır-zırttır türünden üçüncü sınıf komplo teorileri dolaşıyordu, anlı-şanlı haber sitelerinde. kaldıki toryum' un metalurjisi fizikçileri mi kaldı? madem bayan profesör o kadar strajedik bir konu hakkında çalışıyordu da neden yurtdışında iken başına birşey gelmedi? çeşmenin başında bulunan bu mühendisler o kadar aptal mıydı ? bunca yıldır mta ile iş yapmama rağmen, bu kurumun jeokimyacılarının bile toryum' dan haberi olduğu sanmam. kaldi ki üçüncü sınıf bir amerikan üniversitesinin fizikçisi bunu ne bilsin ?????? ya kardeşim sirada kaba metalurji, kimya, elektro metalurji var jeolojiden sonra......
buraya yazıyorum birkaç gün sonra haber sitelerinde, bu uçağı haarp düşürdü, nikola tesla çalışmaları kullanıldı geyikleri bol bol dolanacaktır, emin ol necip türk milleti !!!!.....
komplo teorilerine bayılan necip türk milletinin kafasındaki yeni muamma. zaten biz ne düşünürler, yazarlar, bilim insanları yetiştireceğiz ama dışarıda bir güç var hep tam adamlarımız palazlanmaya başladıgında öldürüyor onları.
bırakın bunları kardeşim. son birkaç yüzyıldan beri atatürk ten başka adam yetiştirememiş, bilime, sanata, teknolojiye kötü taklitlerden başka katkısı olmamış bir milletin kendini başarısızlığını irrasyonel, gerçeğe uymayan sebeplere dayandırmasından başka bir şey değildir.
ihtiyacımız olan komplo teorisi üretmek değil geri kalmışlığımızın sebeplerini ortadan kaldırmak için rasyonel çözümler ortaya koymaktır.
uçak da muhtemelen dallamanın birinin açık bıraktıgı telefon nedeniyle düşmüştür zaten.
ulan bilmeyen de türkiyeyi norveç falan sanacak. burada insanlar bütün kurallara uyarlar, ihmalkarlıktan, vurdumduymazlıktan hiç kaza olmaz bu ülkede.Mesela sigarasını yakmak için fırına girerken ölen, balkonda buzdolabı indirmeye çalışırken ölen kisme yoktur.trafikte insanlar çok duyarlıdırla kural ihlalinden olan kazalarda senede 10 bin kişi ölmez, murat 124 ün arka koltuğunda inek taşıyan , bağdaş kurabilsin diye gaz pedalına koymak için arabasında tuğla taşıyan insanlar yaşamaz burda.Birde bilimsel düşünceye araştırma geliştirmeye acaip önem verilir hersene binlerce buluş için patent verilir her yıl bir bilim adamı ya fizik ya kimya yada tıp alnında nobel alır dimi.
O yüzden uçağın düşmesi inanılamaz bir şaşkınlık yaratmıştır bu ülke halkında.O yüzden bilim adamlarının bu kazada ölmesi ço koydu bize.Mutlaka bir komplo olmalı başka türlü akıl almıyor bu işi.
öncelikle, toryum konusunda ortalıkta dolaşan 9 trilyon dolar söylencesinin daha önce neptunyum için çıkarıldığını hatırlatayım. memleketi güvende hissettirecek 9 trilyon dolara ihtiyaç var anlaşılan.
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan arkadaşlar için aşağıdaki rastgele üç örnek linki tavsiye ediyorum.
okudunuz mu? ne kadarmış rezervler? hah, geçin aşağı...
amma meraklıymışsınız ölülerden medet ummaya be! atatürk'ünkinden hala bıkmadınız, her sağken değeri bilinmeyene yapışıyorsunuz! hayır, bu insanlar idealleri ortaya koyup sizlere el veriyorlar işte, onların izinden gitmek yerine ne demeye içi boş kahramanlıklar yaratmaya çalışıyorsunuz; anlamak mümkün değil!