30 ağustos 1922 sonrası yunanistan

entry1 galeri0
    1.
  1. O günden sonra neler oldu?

    1922'nin 30 Ağustos'undan hemen sonra cephenin ve sınırın öbür tarafında, yani Yunanistan'da neler olup bittiğini hiç merak ettiniz mi?

    işte, Türkiye'yi işgal macerasının Yunanistan'a hiç yaramamış olmasının kısa öyküsü:

    Yunanistan'ın başında Kral Konsantin vardı ama asıl güç, Başbakan Elefteros Venizelos'un elindeydi. 1890'larda Girit'i Osmanlı idaresine karşı ayaklandıran, adanın bağımsızlığını kazanmasından sonra Yunanistan'a bağlayan Venizelos, ‘‘Küçük Asya’’yı işgal etmek arzusuyla dünya savaşına girmek istiyordu. Maceraya karşı çıkan Kral Konstantin'i tahtı küçük oğlu Aleksandr'a bırakmaya zorlamış, 1919'un 14 Mayıs'ında izmir'e asker çıkarmış ve böylece Anadolu'da yeni bir savaşı ateşlemişti.Venizelos, tahta kendisinin çıkarttığı genç kralın ölümü ve 1920 Kasım'ında yapılan seçimleri de kaybetmesi üzerine memleketini terkedip Paris'e sürgüne gitti ve eski Kral Konstantin, Atina'ya döndü. Venizelos'un başlattığı işi tamamlamak, işgal projesine vaktiyle karşı çıkması yüzünden tahtından olan Konstantin'e düşmüştü.Yunanistan, Anadolu'da genç bir Paşa'nın, Mustafa Kemal'in işgali sona erdirme mücadelesine gireceğini hesaba katmamıştı. 26 Ağustos günü başlayan Büyük Taarruz, savaşın sonunu getirdi, 30 Ağustos'ta zafer bizim oldu, batıya doğru ilerlemeye devam ettik ve 9 Eylül'de izmir'i kurtardık.Mağlup Yunan ordusundan arta kalan birlikler Ege'yi binbir zorlukla geçip memleketlerine döndüler ama Atina birbirine girdi.

    Türk zaferinin üzerinden daha bir ay bile geçmeden, 22 Eylül günü Plastiras adında bir albay darbe yaptı, hükümet dağıtıldı.

    Kral Konstantin sürgüne yollanıp yerine oğlu Yorgo getirildi. Genç kral tahtta sembolik olarak otururken Yunanistan'ı askeri bir cunta idare etmeye başladı.

    Sabık Kral Konstantin, sürgünün dördüncü ayında Sicilya'da bir otelde öldü.

    Artık birilerini Anadolu macerasının suçlusu olarak göstermek zorundaydılar ve suçlular hemen bulundu: Savaş zamanının başbakanı Dimitri Gunaris ile Anadolu'daki Yunan birliklerinin kumandanı General Yorgo Hatzanestis'i ve hükümetin altı bakanını (Stratigos, Protopapadakis, Baltacis, Teotokis, Gudas ve Stratos) ‘‘milli feláketten sorumlu oldukları’’ gerekçesiyle Atina'daki Averof Zindanı'nda kurşuna dizdiler.

    Yunanistan'ın başına bütün bu işleri açan Venizelos, bu sırada Paris'te sürgündeydi ve askerler yaşlı politikacıyı Lozan'daki barış görüşmelerine yolladılar.

    Lozan ile Yunanistan'ın Anadolu'daki hayalleri sona erdi

    Karaağaç, ‘‘savaş tazminatı’’ olarak Türkiye'ye verildi.

    Mübadele yüzünden, Yunanistan'ın nüfusu bir anda yüzde 20 arttı ve bu artış ekonomiyi çökertti.

    1923 Aralık'ında yapılan seçimleri kazanan Venizelos taraftarları, Yunanistan'da krallığı kaldırıp cumhuriyet ilán ettiler.

    Atina'da bu defa darbeler birbirini takip etti ve Venizelos 1928 de yeniden başbakan oldu ve ekonominin daha da fenalaşması üzerine 1932 Mayıs'ında istifa etti..

    Ama yine rahat durmadı, Paris'teki sürgün günlerinde vaktiyle Osmanlılar'dan koparttığı Girit'i bu defa Yunanistan'dan koparmaya çalıştı. Önce gıyabında idama mahkûm edildi; 1936 Mart'ında Paris'te, Bozon Caddesi 22 numaradaki evinde ölünce de milli kahraman yapıldı.

    Venizelos'tan sonra peşpeşe darbeler yeniden geldi ve generaller birbirlerini takip ettiler. Bu generallerden biri olan Kondilis 10 Ekim 1935'te ‘‘Cumhuriyetin Yunanistan'a yaramadığını’’ açıkladı, krallığı yeniden kurdu ve sürgündeki Kral Yorgo'yu tekrar tahta oturttu.

    ikinci Dünya Savaşının patlamasıyla italya ve Almanya, Yunanistan'ı işgal etti.

    iç savaşın çıkmasıyla Yunanistan'da kan gövdeyi götürdü, darbeler gene birbirini takip etti.

    Yunanistan'da iktidara, 1974'te Kıbrıs çıkartmasına kadar ‘‘Albaylar Cuntası’’ sahip olacaktı.Yunanistan'ın 1922'nin 30 Ağustos'undan sonraki 40 senelik macerası, işte böyle. Anlayacağınız, Türkiye'yi işgal hevesi, Yunanistan'a hiç yaramadı...
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük