seçimle gelen mursi nin demokratik olmayan icraatları sonucu sokaklara dökülen milyonların isteğiyle yapılan darbedir.
bu olay gelişmemiş ülkelerde demokrasinin ne kadar kolayca tahrip edilebileceğinin göstergesidir.
mursi yi destekleyen milyonlarca insanın tercihlerini hiçe saymak demokrasinin gereği değildir, ancak
demokrasiyi kullanarak demokrasiyi yok edenlerin sonu maalesef pek parlak olmaz.
orta doğu halkları dikta ya karşı çıkıyorlar ama bu onları daha baskıcı bir rejime götürüyor.
bundan sonra mısır ı çok büyük kaos bekliyor. ya her seçim de bu karışıklık artarak devam edecek ya da asker mısır a çöreklenecek.
herkesin orduyu suçladığı olaydır. ne yapsa iyi olurdu acaba, ordu? sokaktaki insanların üzerine gaz sıska, panzerleri insanların üzerine sürse, silahları ateşleyip insanları öldürse, önüne geleni boktan sebeplerle gözaltına alıp işkence etse vs. bunu mu istiyor acaba 'ordu niye sokaktaki adamları destekleyip mursiyi devirdi' diye sinirle soru soran adamlar.
elbette ordunun öncülük ettiği bir hareketi, kendine demokrat diyen insanlar destekleyemez. bu demokrasiye aykırıdır. ancak halihazırda var olan bir halk hareketini destekleyen ordu 'tukaka' değildir. Eylem bir darbe değildir. siyasi yakın tarihi bilenler, çarlık rusyasına son veren olayın potemkin zırhlısı ayaklanması olduğunu bilir. elbette hareket bu bahriyeli askerlerin başlattığı bir hareket değildi. elbette ülkede çar karşıtı birleşik unsurlar çalıştı çabaladı. elbette halk çarın saçmasapan baskısından yılıp isyana başlamıştı. ancak çarın emrindeki ordu eğer devrimci unsurların hareketini bastırmayı kabul etseydi hiçbir sikim olmazdı. potemkin zırhlısındaki askerler müdahaleyi reddetti. başka gemiler bu askerlerin isyanını bastırmakla görevlendirildi ama onlar da kendileri gibi asker olan bu gruba Ateş etmeyi reddetti. ve sonuç olarak çar devrildi. bir halk devleti kuruldu. elbette sonrası boka sardı. ancak bu durumun binlerce farklı sebebi var. yani asker destekledi diye böyle olmadı sovyetlerde. stalin denen yavşağın yaptıkları idi sovyetleri halk devleti olmaktan çıkaran.
mısırda mursiyi de destekledi o ordu. kimse konuşmuyordu o zamanlar. zira mursi laiklik değil şeriat istiyordu. yani bugün, mısırda askeri darbe oldu, diye bağıran büyük demokrasi savaşılarının istediğini yapıyordu. ne zaman ordu saf değiştirdi, o zaman lanetlendi.
bizde de farklı bir durum yok aslında. yıllardır askerleri kötüleyerek mağdur edebiyatı yapanlar, gezi olayları sırasında askerleri sokağa sürmüş ve 'asker müdahale edebilir' diye basına demeç vermiştir. yani asker benim istediğimi yapıyorsa demokrasiyi koruyor, ama karşı tarafa destek veriyorsa darbeci oluyor. mantık bu kadar sakat işte.
kısacası, mısırda birkaç yıldır halk adam gibi yaşamak istiyor. bu sebeple 40 küsür yıllık diktatörü deviriyor. ama yüzde 30 katılımla yapılan seçimlerde yüzde 52 oy alan adam yeniden diktatörlük koşullarını dayatıyor. ordu burada seçim yapmıştır. ya mursiyi destekleyip sokaktaki insanları öldürecekti ya da mubareki deviren insanların sesine kulak verecekti. sonuçta ha mubarek ha mursi. aynı bokun laciverdi.
ordu yönetime el koymadı. çatışmayı engelledi ve saldırgan tarafı görevden aldı. sonunda yönetimi de yüksek yargıya bıraktı.
hayır, halk devrimi denen şey zaten böyle yürür. tarihteki halk devrimlerinin tümü böyledir. türkiye'de bunun olmamasının tek nedeni de necdet özel'in ftö'yle içli dışlı olmasıdır.
meşru bir seçimle iktidara gelme ihtimali olmayan zavallıların desteklediği darbe. yok darbe değilmişmiş neymişmiş ülke daha fazla karışmasın diye yapılan bir eylemmiş. bu da yeni çıktı seçimi kaybeden taraf sokağa dökülüyor olay çıkarıyor seçimi iptal ettiriyor. burada mursi meselesi değil o da farksız lakin hiç mi umudunuz yok seçimle devirmeye. mursi aynı mübarek'te aynı şimdi gelecek olan da.
Mübarek'in kapalı tuttuğu gazze kapılarını açan mursi'ye yapılan darbedir bu! Umre'ye gitmek isteyen 400'den fazla gazzeliyi geri çeviren askerin yaptığı darbedir bu.
Mursi demişti, bu ülkeyi 30 aile soyuyor diye. Bu 30 aile kim, neyin nesi aceba?
günümüzün en büyük saçmalığı demokrasicilik oynamak olduğunu göstermiştir cümle aleme. işte mursinin icraatleri :
"Mübarek rejiminde 30 yılda gelinen noktaya Mursi 1 yılda vardı. Ne yaptı bu bir yılda? En çarpıcı icraatı Müslüman Kardeşlerin adamlarını devletin köşe başlarına yerleştirmek oldu. Sürekli kendi yetkilerini arttırdı. Toplumu kutuplaştırıldı. Şeriata yelken açtı. Kadını yoketmeye yöneldi. Yargı ile inatlaştı. Bozuk ekonomiyi biraz daha bozdu."
sokayım demokrasinize lan. yani demokrasiyle karanlığa gömülmektense böyle darbeler daha iyidir. darbenin demokrasiye yakışmadığını iddia edenler musrsinin anti demokratik icraatlerini niye hiç görmüyor? tabi aklı kafası seçimlere çalışan sandık kafalıların anlaması zor. çünkü seçimin iktidar mücadelesi olduğunu, seçimi kazananın uygulamalarının demokrasiyle bağdaşması gerektiğini bilmezler.
darbecilerin tarih sahnesindeki sonları hüsranla bitmiştir. mısır da da mübarek gibi, sisi'nin sonuda yakın gelecekte mahkeme koridorlarında bitecektir.
anayasa mahkemesi başkanı'nın başa geçirildiği, el ezher ve patrikhaneler başta olmak üzere tüm inanç ve kanaat önderlerinden izinlerin alındığı askeri darbe mi olur?
dar kafalıların yine amerika ve israil in oyunu diyerek büyük bir halk ayaklanmasından askeri darbeye geçişi garipsedikleri durum. halk ne isterse o olur. özgürlüğün çok olduğu yerde tatlı tatlı olur özgürlüğün olmadığı yerde direne direne halkın istediği olur. korkmayın bu kadar canım.