Çizim Programlarından parça tasarımı yapıldıktan sonra, veya hazır parça 3 boyutlu tarayıcı ile tarandıktan sonra dosya ".stl" uzantılı olarak kaydedilir ve abs veya pla malzemelerden çıktı alınabilir.
Eskişehir'de Tmmob'un açmış olduğu bir prototip atölyesi mevcuttur. Sanayiye destek olmayı amaçlayan bu atölye kar amacı gütmeden 3 boyutlu yazıcı ve 3 boyutlu tarayıcı hizmeti vermektedir.
bir arkadaşım bu işe girdi.hem satış yapıyor hem ürün tasarlayıp satıyor ve cidden baya güzel şeyler var.ama onların cihazı küçük en fazla 20*20 boyutlarında yapıyorlar.cihazın fiyatı da 9 binle 15 bin arasında değişiyor benim bildiğim.
ev, araba, mobilya, süs eşyası ve aklınıza gelebilecek bir çok şey yapılabilen yeni nesil teknoloji ürünüdür. yakın zamanda daha çok kullanım alanlarına girmesiyle teknolojik aletlerde büyük fiyat düşüşleri olacaktır. çünkü bu alet. 3 kişinin 3 günde yaptığı işi bir günde tek başına yapabilmektedir. çinliler 3 saatte tek katlı müstakil ev yapmıştır.
ticaretini yaptığım alet, farklı boylarına göre değişmekte 37 ekran tüplü tv kadar olanları 1000 liradan mevcuttur ve aslında o kadar da pahalı değildir
Sanal ortamdaki şekili çizilen bir cismi daha doğrusu herşeyi 3 boyutlu olarak gerçeğe yansıtan yazıcıdır. 2 gün önce bana da arkadaşım gösterdi bu nasıl bir icat diye bakakaldım doğrusu şimdiki teknolojiyle herşeyi yapmak mümkün.
Bu bir araba,motorsiklet,bıçak aklınıza gelebilecek herşey olabilir hatta ve hatta yiyecek bile yapılabilir bu yazıcıyla.
4 arkadaş bu işe yöneldik, ben mekanik kısım ile ilgileneceğim gidişata göre işi resmileştirip 3 boyutlu yazıcı satmaya başlayacağız zengin olursam burayı editleyeceğim.
edit: tamam lan eksilemeyin parayı bölüşürüz.
Amerika'da kafatası hasar görmüş bir hastaya,biyomalzeme ile çalışan bir 3D printer ile kafatası çıktısı alınmış ve nakli yapılmış , ameliyat başarıyla sonuçlanmıştır.
Kullanım alanı oldukça geniş, makine kalıbı, aksesuar,medikal kullanım,yapay organ gibi pek çok aşmış alan da kendisi kullanılabilir.
bilim insanlarının kendisini biyoloji alanıyla birleştirip polimerler üreterek bu polimerlerden de metanol ürettiği alet.
kısacası mantık şu şekilde işliyor: 3 boyutlu yazıcı vasıtasıyla oda sıcaklığında ve basıncında polimerler üretilir. bu polimerler ise metan yiyen metanotroflardan* alınan enzimlerle karıştırılır. sonuçta ise printlenmiş enzim gömülü polimerler ortaya çıkar. mesela bu metan monooksijenaz enzimleri bakterilerden ayrılmayıp direkt bakterilerle birlikte kullanılsa buradaki organizmaların metabolizması ve bakım için yüksek derecede enerji gerekecekti. peki böyle yapınca ne işe yaradı? bu sayede metandan daha verimli yollarla enerji üretimi sağlanmış oldu.
ayrıca bu, metanı daha değerli ürünlere çevirmede kullanılan endüstriyel tekniklerin de gelişimi anlamına gelir. çünkü normalde bu işlem yüksek basınç ve sıcaklıklarda gerçekleştiriliyor ve oldukça fazla ünit operasyon ile ekonomik olması adına yine oldukça büyük ölçekte bir üretim istiyor.
deneyimli arkadaşlardan tavsiyesi alınabilecek makine. çinden 1500 lira civarı bir şey almak mı yoksa türkiyeden daha pahalıya almak mı? türkiyede de bin küsür liraya satılanlar var acaba onlar iş görür mü? amacım hobi ve öğrenme denebilir. kendim modelleyip mekanizma tarzı şeyler yapıp arduino ile birlikte kullanmak istiyorum.
bilgisayar ortamında hazırlanmış olan üç boyutlu tasarımları farklı malzemeleri kullanarak üretmek üç boyutlu (3d) yazıcılarla artık mümkündür.
ilki charles hull tarafından 1995 yılında geliştirilen üç boyutlu yazıcılar bugün sağlık, uçak ve otomotiv sanayileri, robot teknolojileri, uzay gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. hatta yakın bir gelecekte biyoyazıcılarda üretilen böbrek ve kalp gibi organların insanlar üzerinde başarılı bir şekilde uygulanacağı bekleniyor.
sanal ortamda hazırlanan çizimleri, gerekli malzemeleri kullanarak 3 boyutlu cisimlere dönüştüren elektronik alet. her ne kadar dünya yeni yeni duyuyor olsa da, aslında temeli 80'li yıllarda atılmıştı.
bu yazıcılarda, normal yazıcılarda kullanılan mürekkepler yerine, termoplastik dediğimiz malzemeler kullanılıyor. bu malzemeler, ısıtılınca yumuşayıp şekil alan, soğutulunca katılaşan malzemeler. bu nedenle elde edilecek cismin baskısı yapılmadan önce, malzemenin bulunduğu kısmın ısınması gerekiyor.
malzeme ısındıktan sonra, baskı yapılan kısımda katman üzerine katman olacak şekilde dökülmeye başlanır. pasta yaparken üst üste bisküvi katmanları dizmek gibi düşünebilirsiniz bunu. bir katman için baskı malzemesi dökümü yapılır yapılmaz bu malzeme donar. bu esnada alet ikinci katmanı döker. tabi bu işler gayet hızlı diyebileceğimiz bir şekilde gerçekleşir. ilk kat kurusun diye saatlerce beklenmez yani.
çok fazla kullanım alanı var. giyilebilir teknolojilerden medikale kadar...
son yıllarda uzayda da bu tür makinelerin kullanılması konusu gündeme gelmiş durumda. bir başka gezegen ya da ay'a gidip orada üs kurmak fikri, buradan taşınması gereken aletler düşünülünce oldukça masraflı bir iş. bunun yerine 3 boyutlu yazıcıyı ve gereken malzemeleri götürüp bazı şeyleri orada, yerinde yapma fikri ağır basacak gibi görünüyor.