1995-96 sezonunda fenerbahçenin başında teknik direktörlük yapan carlos alberto parreria nın, o zaman fenerbahçeyi ligde şampiyon yaparken fenerbahçeye oynattığı oyun sistemidir. * fenerbahçe o sezon
34 maçta 26 galibiyet, 6 beraberlik, 2 yenilgi ile 68 gol atıp 19 gol yiyerek 84 puan toplamıştır.
fenerbahçenin o dönemde topladığı 84 puanı, ancak beşiktaş 100. yılında * 3-5-2 oynayarak geçebilmiştir. lucescu lu beşiktaş
34 maçta 26 galibiyet, 7 beraberlik, 1 yenilgi ile 63 gol atıp 21 gol yiyerek 85 puan toplamıştır. dikkat edilmelidir ki, 1995-96 daki fenerbahçe ile neredeyse aynıdır.
ayrıca scolari 2002 dünya kupasında brezilyayı bu sistemle oynamıştır. bütün maçları kazanıp şampiyon olmuşlardı. demek ki sisteme uygun futbolcular olduğu zaman takımlar 3-5-2 sistemiyle de başarılı olabilmektelermiş.
sepp piontek isimli babacan insanın kurmuş olduğu futbol sistemidir. diziliş gereğince defans 3 kişiden oluşmaktadır. bu üçlünün ortasındaki adam genelde sağ ve solundaki adamlardan bir kaç metre geride durmak sureti ile arkaya düşen toplara müdahale eder ve kendilerine "libero" denir. defansın geri kalan 2 kişisi ise sürekli rakip forvetleri ile birebir markajdadır. bu sistemin en önemli hususu sağ ve sol kanattaki futbolculardır. bu futbolcular atak halinde oldukları zaman forvet konumunda, atağa marus kaldıkları zaman sağ ve sol bek konumundadırlar. bu yüzden oturtulması zor bir sistemdir zira sağ ve sol ortasaha kanat oyuncularının pili sürekli ileri ve geri gitmekten çabuk bittiği için takımın açık verme olasılığı gayet yüksektir. fakat bu sistem oturtulduğu zaman ortasaha üstünlüğü futbolcu kalitesi göz önünde bulundurulunca* ele alınır ve rakip takıma baskı uygulanabilir. bu sistem bir zamanların en güzel sistemiydi fakat o da 4-4-2 sistemi oluşturularak yıkıldı.
galatasaray'ın mancini ile birlikte dönüş yaptığı, uygulaması zor ama en esnek, en dinamik, kaliteli stoper ve çift yönlü kanat oyuncularıyla en ölümcül olan oyun sistemidir.
bu sistemde her iki kanat oyuncusunun defansif ve ofansif yönlerinin çok güçlü olması beklenir. yani 4-4-2 gibi anadolu takımı taktiği değildir, her takım uygulayamaz, iyi kadro, alternatifi bol ve pahalı bir takım ister.
3-5-2 oynayan liberolu takımların atağa çıkışı futbolu en keyifli kılan unsurlardan biridir. zira bu takımlar diğer sistemleri uygulayan takımlara nazaran çok daha akıcı bir oyuna sahiptir, defansları sağlam, atakları ise oldukça boğucudur. 4-4-2 oynayan takımlar gibi oyunu kilitleyip defansta takılı kalmazlar. (ki bu da bir taktiktir ancak sıkıcı ve ilkeldir.)
juve ve udinese gibi takımları şaha kaldıran sistemdir. özellikle italyan patentli antrenörler başarıyla uygular. ***
güçlü ve hızlı bek oyuncuları ve sağlam stoperlerle uygulandığı zaman mükemmel sonuçlar verebilecek taktik.
italya milli takımı ve juventus bu sistemi harika uygulamaktadır.