Bu Kanun; toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller ile gerçek ve tüzelkişilerin düzenleyecekleri toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yerini, zamanını, usul ve şartlarını, düzenleme kurulunun görev ve sorumluluklarını, yetkili merciin yasaklama ve erteleme hallerini, güvenlik kuvvetlerinin görev ve yetkileri ile yasakları ve ceza hükümlerini düzenler.
Anayasanın 34. maddesiyle çelişen kanundur. Anayasanın 34. maddesi uyarınca herkes daha önceden haber vermeksizin toplanma ve silahsız, saldırısız yürüyüş ve gösteri yapma hakkına sahiptir. Anayasa bu kadar açık yetki vermişken basit bir kanuna dayandırılarak eylemlere müdahale etmek ancak işgüzarlıktır. 2911 sayılı kanun, Anayasanın 24. maddesiyle çeliştiğinden dolayı ve herhangi bir kanunun Anayasayla çelişmesi durumunda Anayasa'da yazan hükümlerin esas alınacağından mütevellit kaldırılması gereken kanundur.
Türkiye'de uygulaması şu şekildedir;
Eğer daha önceden izin vermeksizin toplanıp hükümet lehine bir gösteri ve yürüyüş yapıyorsanız 34. madde esas alınacak ve hiç kimse size dokunmayacaktır. Ancak yaptığınız eylem hükümet aleyhine olursa bu sefer işlerine geldiği gibi 34. maddeyi unutacaklardır. Yürüyüşünüzden kısa bir süre sonra karşınıza eylemci sayısının 2 katı kadar silahlı gazmaskeli çevikkuvvet ve 2-3 adet toma çıkacaktır. Elinde megafon olan komiser yanındaki iki kişiyle biraz öne çıkıp "yapmış olduğunuz eylem 2911 sayılı kanuna aykırıdır derhal dağılın aksi halde müdahale edilecektir." uyarısında bulunacaktır. Ve bu aslında bir uyarı değildir. Bu sözleri söyledikten 10 saniye sonra her tarafın su ve bibergazı olması kuvvetle muhtemeldir. Yani bu aslında "dalıyoruz kollayın götünüzü" anlamına gelmektedir.
Eylemci: Anayasanın 34. maddesinin bize vermiş olduğu demokratik hakkımızı kullanıyoruz.
Komiser: 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunun bana vermiş olduğu eyleme müdahale hakkımı kullanıyorum.