Başlık altında açılan girdilere bakan ülkemizin yakın geçmişi çok rahat yorumlanabilir. Darbeyi savunanlar, darbeyi kınayanlar, sevinenler, üzülenler. Sözlük tarihi 28 Şubat'ı da nasıl göründüğünü de ondan sonra yaşananları da yorumlamaya olanak veriyor.
Savunanların bir kısmı o dönem Samanyolu TV'den, Zaman Gazetesi'nden, Taraf Gazetesi'nden örnekler vermişler. Bu örnek verenlerin bir kısmı yazar olarak kayıtlı değil artık. Savundukları değerlerin art niyetli kişilerin eline geçtiğinde nasıl dağıldığını görüp hayal kırıklığına mı uğradılar yoksa başımıza bir hal gelir diye inceden uzadılar mı bilinmez. Özellikle genç yazarlar bu başlık altında yazılan girdilere özellikle göz atıp günümüzü yorumlayabilirler.
28 Şubat'ın kısa özeti şu olabilir: Sovyetlerin çökmesinden sonra, komünizmin birinci tehlike olarak çıkarılması ve yerine irticanın getirilmiş olması. 28 Şubat 1997 tarihinde toplanan milli güvenlik kurulu kararlarını o dönem Erbakan ve Çiller birlikte imzalamış ve cumhurbaşkanı demirel uygulamaya koymuş olmasına rağmen, bu kararları darbe diye suçlayarak bazı komutanlara verilen hapis cezaları ise hale sürüyor.
O dönem 20'li yaşlarını süren bir birey olarak artan dinci faaliyetleri çok net hatırlıyorum. Daha dört yol önce Sivas'ta yobazlar Madımak oteli'ni yakmış ve 30 küsur kişi can vermişti. Bunun dışında Sincan gibi yerlere hilafet bayrakları açılmış, istanbul'da bazı camilerde cuma namazından sonra bu yönde gösteri yapanlar çoğalmıştı. Ama asıl dikkat çekilen nokta irticai faaliyet gösteren bazı grupların devletin içine sızması çok yoğunlaşmıştı. Bundan dolayı da uyarı verdiler, gidişat iyi değil diye. Alınan kararların etkisi 5 yıl bile sürmedi.
Peki sonra ne oldu? Bu millet gerçekten ipin ucundan dönmedi mi 15 Temmuz'da. O sürece bir anda mı gelindi sanki? Bu yapılan uyarılar ciddiye alınsaydı öyle bir olay yaşanır mıydı? Yazık değil mi onca can gitti. "Haklıymışsınız" bile diyen olmadı işte.
28 Şubat sürecinin her tarafı da doğru değil tabi ki. O dönem aşırı bir türban çekincesi vardı. Türban takan kadınlarımızın, kızlarımız başka bir şekilde değerlendirililiyordu. Kamu personelinin, öğrencilerin türban takması engelleniyordu. Bu da yanlıştı ve o dönem türban takıyor diye okuldan uzaklaştırılan kız arkadaşlarımıza güvenlik güçlerine karşı destek vermiştik.
Ama şu da var. Türban takıyor diye hiçbir kadınımız dolmuşta da tekmelenmemişti. O zamanlar yaşananlardan "demokrasi nerede" diye dem vuranların bugün demokrasiyi ne hale getirdiklerini de herkesin vicdanına bırakıyorum. Ecevit iktidarında yaşanan 2001 krizinde enflasyon % 80'i buldu diye bu başlık altında bile köpürenlerin şu günlere yapacakları yorum olmamasını hayretle karşılıyorum. Bugünden bakınca 28 şubat'ın çok da bir şeyi engelleyemediği gibi halkın gözünde mazlum oluşturularak yaşayacağımız daha büyük tehlikelere giden yolu hızlandırdığı aşikar.
Aslında güç sahiplerinin elinde hangi görüşe sahip olursak olalım nasıl da kukladan farksız olduğumuzu daha net görüyoruzdur inşallah.
Kellesinden korkan erbakan hoca tarafından ipe ipe çevik bir paşa tarafından imzalattırılan kararlar ve hükümetin dağılmasıyla sonuçlanan çok önemli bir olaydır. "imam hatipler arka bahçemiz" dersen; böyle kan alırlar işte. Ulan ben meslek lisesine gidip elektronik okudum. Üniversitede doktorluk okumam saçma olurdu. Herif imam hatip okuyup da din görevlisi değil, her istediğimi olayım istiyor. O vakit demezler mi adama; ne fok yemeye imam hatip okudun, diye. Dincilik ile dindarlığı karıştırmak olmaz. Bu erbakan sülalecek her yıl hacca devletin parasıyla giderken kimsenin sesi çıkmıyordu. Birbirimizi kandırmayalım. Delikanlı olsa mgk kararlarını imzalamaz, paşa paşa kellesini koltuğuna alırdı. O vakit ben de "helal olsun!" derdim; ama işi gücü dünyalık bunların. Hem öğrencisi hem kendisi... Şimdi adada modada yaşıyor, lüks içinde günlerini gün öğünlerini öğün ediyorlar. Başörtüsü umurlarında bile değil. Hem madem kafalar kapanacak; öyleyse çarlanın, yazma bağlayın, adam gibi giyinin. Peygamber görse... Neyse... Had bilen köpeğiz, elhamdülillah. Siz gidin tapının siyasal islamınıza. Bana gerçek islam ve imanım yeter. Yetmese de olur. Allah'ı seviyorum. O'ndan korkmuyorum.
“tanklardaki askerlerin belden üstü çıplaktı, üstlerinde siyah deri pantolonlar ve ayaklarında koca postallar vardı..
Elinde altı oklu bayrak ve atatürk resmi tutan bir tanesi önüne çıkan tesettürlü bir kadını görünce "bakın şeriatçı kaltak burada beyler." diye bağırmaya başladı ve tanktan inip kadına bir tokat attı, kadın dengesini kaybedip yere düştü, tanklardan inen kalabalık grup kadının etrafını sardı, tükürmeye, tekmelemeye başladılar, "eşarplı yosma, devrim vakti geldi hepinizin kökünü kazıyacağız, hayvan pislik." şeklinde yüksek sesle hakaret ettiler, bir tanesi ‘başörtüsünü çekip alın, çekip alın.' diye bağırıyordu, etraftaki deri pantalonlu çıplaklar kadını darp etmeye devam ediyordu, bir tanesi "tüm camileri yakacağız yıkacağız." Diye bağırdı. "Önce bir şerefine bir bira içmeye gidelim." Dedi bir tanesi ve öfkeli grup tanklara geri bindiler "şeriatçilara ölüm." Sloganları eşliğinde caddeden geçtiler..
Sağcı olmama rağmen pek darbe diyemediğim vaka. Tamam dindarlar muhafazakar zulüm gördü elbet, demokrasiye rot balans ayarı verildi evet ama Erbakan da iran gibi islam cumhuriyeti yapardı Türkiye'yi.
darbe değil uyarı olduğu için o günden bu yana türkiye hep gerilemektedir, dincilere taviz verirseniz olacağı budur, aradan uzun seneler geçti ama mağdur edebiyatı hala bitmedi. bu zayıf hamlenin sonucu kimseyi korkutmamakla birlikte ordunun tamamen bitmesine yol açtı. fettulahçılar ve diğer tarikatlar da bu tarihten sonra ordu içinde yapılanmaya başladı ki bir daha tekrarı yaşanmasın. 15 temmuz'u zaten ordu yapmadı, tayyip tezgahladı.
neymiş efendim zararı 76 milyar dolarmış sonra faiziyle 300 milyar dolar oldu, sonra 267'ye düştü ve en son bir haber çıktı günümüz türkiye'sinin dış borcunu koymuşlar, var mı artıran? hepiniz mi geri zekalısınız ben anlamıyorum ki rte bile 15 senedir parayı çomarlara savurmasına, türkiye'nin yaşam felsefesini bozup üretmeyen ve sadece tüketen bir ülke yaratmasına, her tarafta fabrikalar iflas ederken avm'lerin mantar gibi çoğalmasına, yap işlet devret modeli mega projeler ile borç parayı betona gömmesine rağmen sadece 350 milyar dolar borç çıkartabildi.
3.köprünün maliyeti 6 milyar dolar, 267 milyar dolar ne demektir? buna kim inanır? nasıl bir matematik ile neye göre hesaplandı, ilginç bir ülkeyiz.
Kara Şubat, milletin iradesine vurulmuş bir balyoz.
Süleyman Demirel söylemleri ve eylemleri ile eyyamcilik yapmış, kelle derdine düşüp iradesini ortaya koyamamistir.
Gelen darbenin medya ayağını iyi yöneten Okyanus medyası, şimdilerde görüşü oynayan Fatih altayli Hilmi ozkok gibi tiplerle milletle adeta dalga gecilmis, Fethullah Gülen denen sözde cemaat ama paralel yapı lideri tarafından da tetiklenmistir.
Yazık olan ise tıpkı Özal geçmişte Adnan ile yakalanan Demokrat yapı askeri darbeler ile bir kez daha yipratilmistir.
rahmetli erbakan hoca dürüst ve vatansever bir insandı. amaaaa, bu ülkeye hiçbir zaman şeriatın gelemeyeceğini anlayamadı.
28 şubat bir darbe değil, laiklik ve şeriat ekseninde yaşanan siyasi bir gerilim ve olaylar zinciridir.
her iki tarafın da ciddi hataları vardır. bunlar tartışmakla bitmez.
neticede, olayları ve statükoyu doğru analiz ederek erbakanı terkeden tayyib, gül ve arınç iktidara gelirken, olayların baş planlamacısı org.çevik bir çükünü sallayarak gezmiştir.
Yobaz ve cahillerin utanmadan sıkılmadan savunabildigi darbedir. Konuşun da herkes görsün nasıl darbeleri, hortumculari destekleyen ikiyüzlüler olduğunuzu.
camii önlerinde şeriat isteriz diye bağıranları, Türk bayrağını indirip Hizbullah bayrağı asanları, tarikatların parayı kırdığı dönemleri. Allah ile arasına hacı hoca sokanlar ve burada şeriatçıları savunanlar.
Akabinde yaşanan ekonomik krizle(aslında banka hortumlamalari krizi tetiklemistir, kriz olağan bir kriz degildir)milli gelirin yüzde otuzu buhar olmuştur. rakamla hazinenin 1/3'ünü soymuşlar. Bu veriler yanılmıyorsam dünya bankasının verileri. Dünyada yaşanan milli gelire oranı 6. Büyük kriz. Yuh yani.
Birilerinin(bu lafım paralellere) hırsız diye lekelemeye çalıştığı erdoğan hükümetleri bu krizin borçlarını kapattı. ekonomimiz her yıl en az %4-5 büyüdü. Askerleri kışkırtarak darbe yaptıranların sonradan banka hortumladiklari ortaya çıkınca resmin bütününü anlayabildik.
işte Erdoğan'in arkasında halk bu nedenle durdu. Kimse o kasetleri sallamadi.
kapalı pide isteyenlerin bile kodese atıldığı darbedir! zulüm, zulüm... vıy vıy vıy..
gidinin şerefsizleri!.. el ele verdiğiniz abd ajanı paralellerle birlikte binlerce subayımızı, aydınımızı yılların yılı zindanlarda yatırdınız, hala zulüm diyorsunuz!.. lan 28 şubat'ta kaç kişi içeri atıldı? içeri atılanlar kaç ay içeride kaldılar?