tarih 28 mart 1930.
türkiye cumhuriyeti hükümeti 91 yıl önce bugün yabancı ülkelere ihtarname çekerek, bu tarihten itibaren türkiye'deki şehirler için türkçe adlarının kullanmalarını talep etti.
tebliğe göre bundan böyle artık, resmi yazışma ve mektuplarda constantinople yerine istanbul, angora yerine ankara, smyrna yerine izmir isimleri kullanılacaktı.
ve türkiye cumhuriyeti posta işletmeleri bu tarihten sonra üzerinde constantinople yazılı olan mektupları istanbul'a ulaştırmadı...
osmanlı dönemi, vahdettin döneminde basılan bir para ve üzerinde istanbul değil, konstantiniyye yazıyor.
neden?
çünkü osmanlı istanbul'a konstantiniyye diyordu.
vahdettin döneminde böyleydi.
abdülhamid döneminde de böyleydi.
bugünkü sözde osmanlı torunlarının ataları istanbul'a ne istanbul, ne de islambol diyordu.
onlara göre istanbul yoktu, konstantinopol vardı, konstantiniyye vardı...
ta ki 1929 ocak ayına kadar.
1929 yılı ocak ayında istanbul'a konstantiniyye denilmesi yasaklandı.
3 ocak 1929'da türkiye'nin posta telgraf ve telefon genel müdürü, merkezi isviçre'nin bern şahrinde bulunan uluslararası posta, telgraf ve telefon teşkilatı'na bir mektup yazarak bundan sonra "constantinople" yerine "istanbul" adının kullanılması gerektiğini resmen bildirmiştir."
yabancılara 1929'dan 1930'a kadar 1 yıl süre tanındı ve işte 91 yıl önce bugün istanbul'un ismi resmen istanbul oldu.
gerçekte islambol denen yerdi. meali islam dinin bol olduğu yerken atatürk bi anda bunu değiştirip istanbul yaptı bunlarda islam dinine karşı alerji var hmen kaşınmaya başlıyorlar. gerçekten çok yazık..
Konstantiniyye ifadesi islam kaynaklarında da geçer. Bu nedenle osmanlı imp zamanında da bu ifade kullanılmaya devam etmiştir.
Neticede mustafa kemal işgalcileri siktir ettikten sonra şehrin adını etimolojik kökenine göre türkçeleştirmiş ve bu kullanımın yürürlükte kalmasını sağlamıştır.