kaza için açıklanan ön rapor misali ilk resmi açıklamaya göre anormal yükselme teşebbüsü sonrası tayyare takatten düşerek yekpare denize çakıldı.
yolcu yakınlarına sabır dilemek dışında elimizden gelen birşey yok. kesin rapor sonucunda detaylı irdelemeye devam edeceğiz hatalar silsilesinde uçuş güvenliğinin geleceğine etki edecek bir durum olup olmadığını.
yerel makamlarca kara kutuların yerlerinin tespitinin yapıldığı doğrulanmıştır.
yerel saatle pazartesi sabahı cihazların bulundukları yerden çıkarılma çalışmalarına başlanacaktır.
Yerel saat ile Endonezyada 8 Ocak 2015 itibariyle elde edilen son bilgiler:
Düşen tayyarenin kuyruk numarası ile eşleşen kısmı bulundu.
Kuyruk kısmı bulunmasına rağmen kuyrukta yer alan FDR ve CVR halen bulunabilmiş değil.
Bulunan kazazede sayısı dün bulunanlarla birlikte 40a ulaştı. Kalan 122 kazazedenin cesetlerini arama çalışmaları halen sürmekte.
Arama çalışmalarında öncelik FDR ve CVRnin bulunması yönünde. Kayıt cihazları bulunduktan sonra aramalar tamamen kazazedeler ve enkaz üzerine yoğunlaşacak.
Günlerdir arama çalışmaları devam ediyor. Hava muhalefeti nedeniyle dalış yapılamadığı için Amerikan Donanması tarafından kullanılan sonar sistemleriyle su altı arama çalışmaları geniş alanda devam ederken mümkün mertebe de 40 kişilik BASARNAS dalış ekibi bölgenin müsait olan yerlerine dalışlar yapıyor.
Amerikan Donanmasının kullandığı yeni nesil bir sonar sistemi ile elde yukarıdaki fotoğraflar elde edilmiş durumda. Uzmanlar uçağın enkazına ait olduklarına neredeyse emin durumdalar bu parçaların. Üstteki fotoğrafın yüksek ihtimalle uçağın ön kısmına ait olduğu söyleniyor.
Gelinen gün itibariyle 39 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Kazazedelerden 16 kişinin kimlik tespiti yapılıp cenazeleri ailelerine teslim edildi. Geri kalan 23 kişinin kimlik tespit çalışmalarına devam ediliyor.
Kazazedelerin bir grubunun emniyet kemerleri takılı olarak bulunduğu bilgisi geçilmişti daha önce. Son 2 gündür dalgıçlar enkaz bölgesinden boş yolcu koltukları çıkarabildiler sadece. Uçağın gövde, kanat ve kayıt cihazlarının yeri halen tespit edilebilmiş değil.
enkazın yerinin tespitinden sonra tahmini 4 yıl içerisinde (fdr+cvr dahil) olayın nasıl olduğuna dair her şeyin açığa kavuşacağı bilgisi geçildi cnn international'da. tüm gövde çıkarılıp detaylıca incelenecek, verilerle karşılaştırılacak vs vs.
havacılıktaki kurallar değişecek ve yine bunun için kan akmış oldu maalesefki.
(bkz: havacılıkta kurallar kan'la yazılır)
yolcu yakınlarına sabır dilemekten öte elimizden gelen yok. umalım ki araştırmalar havacılık endüstrisine katkı sağlasın.
Endonezya donanması, büyük parçaların rastlandığı Java Denizi'nde 40'tan fazla ceset çıkarıldığını açıkladı. Ayrıca reddit'te de uçakla ilgili gelişmelerin canlı aktarıldığı şöyle bir blog var http://www.reddit.com/live/u5bkiqteljl4/
aradan geçen koca bir günde yetkililerce yapılan açıklamaya göre teyyarenin denizin dibinde olduğu netleşmiş.
(bkz: kafamda deli sorular)
yaklaşık 1 saat içinde 2. gün arama çalışmaları yeniden başlayacak.
dileyenler tomnod.com üzerinden gönüllü olarak uydu fotoğraflarını tarayarak aramalara katkıda bulunabilir.
not: fotoğraflar 2 saat gecikmeli olarak güncelleniyor sanırım.
Ulan bu nasıl bir bokluktur ? Sorunu aklıma getiren trajik bir olay . Endonezya özel havayolu şirketi AirAsiaya ait yolcu uçağı, Cava Denizi üzerinde seyrederken Belitung Adası civarında Cakarta hava trafiği kontrol kulesiyle teması kaybetmesiyle vuku bulmuş olaydır . Şimdi gelelim asıl soruna . AirAsia'nın %49 hisse sahibi malaysia airlines'a ait . malaysia airlines bu yıl kısaca 3. olayını yaşamış olmaktadır . 8 Mart 2014'te Malezya'nın başkenti Kuala Lumpurdan Çinin başkenti Pekine gitmek üzere 239 kişiyle havalandıktan sonra kaybolan Malaysia Airlines'a ait yolcu uçağı MH 370 ardından iz bırakmadan kaybolmuş, 25 ülkenin arama çalışmalarına rağmen uçağın enkazı dahi bulunamamıştı. MH 370 sefer sayılı uçak Boeing 777-200ER adlı bir modeldi . Uçak sefer halinde 270 Ton gibi bir ağırlığı 60 metre gibi bir kanat çapı , 68 metre gibi bir uzunluğu olan uçak 25 ülkenin katıldığı ve bir çok deniz aracının , uçaklarının , helikopterlerinin aramasıyla nasıl bulanamaz ? Gerçekten garip bir sorun ve garip bir durum . 9-10 ay gibi bir süre geçmiş aradan nasıl bulunamaz ? Diğer bir sorun 17 Temmuz'da ise yine Malezya Havayolları'na ait MH17 yolcu uçağı, Ukrayna'nın doğusunda vurularak düşürülmüş, uçaktaki 298 kişi hayatını kaybetmiş olması . Ulan bi dur ? Ne bu ? Nasıl bir çelişki lan ? Al işte şimdi de neredeyse %50 hisse sahibi olduğu bir uçak firmasının , tekrar bir seferi olan ve içinde 162 yolcusu olan ucağın kaybolması . yani beyler bi bana mı garip geliyor anlatsın biri ?