televizyoda ya da herhangi bir hareketli görüntü aktarım cihazında gördüğümüz görüntülerin saniyede 24 kare geçtiği gerçeğinin üzerine kurulmuş bir propaganda yöntemi. (bkz: 25th shot) Eş zaman diliminde 24 yerine 25 kare geçirilir ve bu son kareyi doğa üstü yeteneklere sahip olmayan bünyeler yakalayamaz gözler görür ama fark edilmeyecek kadar kısa bir karedir ve direkt bilinç altına sapladığı varsayılır 25. karenin. Bu yöntemin bir reklam aracı olarak kullanıldığı ama satış arttırmada çok da etkili olmadığı biliniyor.
En somut ve kanıtlanmış örnek ise rus TV 'lerinin, programlarından 5'te 1'nde bu yöntemi kullanarak kendi kanallarının zaplanmasını engellemeye çalışması.
Gördüğümüz bir anlık bir görüntü 655 satır ve frame denilen 24 küçücük kareden oluşuyor. Her 24 kare ise -bu sinemada 25 dir- bir ekran büyüklüğündeki kareyi oluşturur. Her 327.5 satırda bir de ´control-track´ denilen aralık vardır. işte bu aralıktan görüntüler kesilip aralarına başka görüntüler atılıyor. bu sayede Rus TV'lerinin yapmış olduğu reklam kampanyası oluşuyor.
Rusya Basın Bakanı Yardımcısı Valeri Sirojenko'nun açıklamasına göre,"25'inci kare"yi saptamak üzere özel bir detektör geliştirildi ve bu cihaz
ile yıl sonuna kadar tüm TV kanallarının sürekli kontrolü sağlanmış olacak.
itar-Tass'ın haberine göre, resmi olmayan bilgiler, Rusya TV programlarının 5'te 1'inin, "25'inci kare"yi içerdiğini ortaya koyuyor. insan gözünün, TV izlerken saniyede 24 kareyi algılayabildiği, 25'inci karenin ise göz tarafından fark edilmese bile doğrudan beyne etki ettiği belirtiliyor.
Uzmanlara göre bu etki, beyni "yüksek derecede ikna edici" olabileceği gibi, tahrip edici de olabiliyor. Rusya Basın Bakanlığı, bu etkiyi yayınlarında kullandığı tespit edilen TV kanallarının lisanslarının iptaline dahi gidilebileceği uyarısı yaptı.
Bakanlık kaynaklarına göre, TV'lerde yayımlanan her üç filmden birinde, 25'inci kare şeklinde, promosyon amaçlı bir slogan veya reklam yer
alabiliyor. Bu slogan veya reklamlar, "başka kanal izleme" şeklindeki anonslardan, siyasi amaçları hedefleyen sloganlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Rusya'nın geliştirdiği detektörün, dünyadaki benzerlerinin dördüncüsü olduğu kaydedildi.
Bu tekniğin kullanıldığı fight club filminde ise brad pitt bazı sahnelerde bir anda görünüp kayboluyor. işin ilginç kısmı aynı teknikle pornografik görüntülerin de filmin içine yedirilmiş olması. aşağıdaki linkten incelenebilir: