25 inci kare kısaca açıklayacak olursak bilinç altı mesajlarıdır. insan gözü saniyede 24 kare algılar. bu 25. kare genellikle reklamlarda işlenir. çünkü bilinçaltına ürünü kazımak ve ürüne teşvik etmektir. tabi her zaman bu ürün tanıtımı şeklinde olmuyor. pek çok ürün içine gizli mesajlar ekleniyor. misal bunun gibi; https://galeri.uludagsozluk.com/r/130997/+
ilk baktığınızda bir şey anlayamaya bilirsiniz. işte bu gözünüzün 24 kare algısından kaynaklanıyor. bu yüzden belirgin hale getirirsek; https://galeri.uludagsozluk.com/r/130996/+
aslında yukarda yazdığı gibi değildir.
beyin bir kareyi algılarken saniyenin 1/25 inde görür. Ama siz konu görüntüyü saniyenin 1/24 ünde gösterirseniz beyin algılar fakat görmez. Bu tür reklem vermek yasaktır. Sebebi ise müşteriyi yanıltmanızdır. Amerika da zamanında bir filme belli aralıklarla saniyenin 1/24 de mısır ye diye yazılar yazıyorlar ve mısır satışları yüzde 30 oranında artıyor. Bu buluş veya keşif 2. dünya savası sırasında Amerikalı gardaşlar tarafından bulunuyor. Amerikalılar kendi uçaklarını çok vurmaya baslayınca adamın biri ben bunu aza indirgeye bilirim diyor ve bizim bu tekniği uyguluyo ve adamlarda görme gelişiyo ve aynı zamanda bu gunnerlar yani pilotun araksında ateş eden kişiler hızlı okumaya baslıyor. Bu görme olayına görme eşiği denir.
türkiye'de dibine kadar kullanıldığına inandığım subliminal saldırı yöntemi.
bilinen şu; 25. kare yöntemi ilk kez 1950'li yıllarda kullanılıyor. reklam için kullanılıyor ve etkili oluyor. sonra bazı ülkelerde yasaklanıyor, insan hakları ihlali nedeniyle. meraklısı detaylı araştırır.
diyeceğim şu; bu tekniğin doğru olduğunu kabul edelim ve düşünelim. yıl 2010. teknoloji 1950 ile kıyaslanamaz bile. internet farkı başlı başına çağ adeta.
gelelim 'reel' bakışa: insanlar-kitleler-toplumlar üzerinde böyle bir manipülasyon gücüne sahip olan egemen güç, bunu sadece reklam için mi kullanır? asla! onları nereye yönlendirmek isterlerse, bu gücü kullanırlar.
tv'de uyarıyorlar neyse ki! sanal reklam var, işte uyardık diyorlar. ama öyle ya da böyle toplum mühendisleri, toplumsal bilinçaltına inanılmaz bir savaş açmış durumda. bunun için binlerce yolları var. www...
aynı mantık ile, dijital ses dosyalarına gizlenen işitsel yolları da vardır;
mesela, en korkunç uygulamalardan sadece biri: "amerika, irak'ı işgal etmeden önce bir yıl boyunca (daha fazla da olabilir) irak radyolarında kur'an yayınının altından, çok düşük bir titreşimde, kulakla duyulmayan, ancak dimağla algılanarak iraklıların şuur-altına gönderilen: "direnmeniz faydasız" gibi mesajlar verilmiş ve bir ülke işte bu şekilde şuuraltı mesajlar ile işgâle hazır edilmiştir.**
insanların bilinçaltlarını etkilemek için şerefsizce kullanılan bir tekniktir.
insan gözü saniyede 24 kare görür. Bundan daha fazlasını göz görmez fakat beyin algılayarak bilinçaltına atar. mesela televizyonda bir film izlerken gördüğümüz 24 kare filmle ilgili karelerdir fakat 25. kare bir coca cola resmidir. biz hiç bir şeyden habersiz filmimizi izlerken aslında bilinçaltımıza coca cola nın reklamı gömülür ve içimizde tarif edemediğimiz bir coca cola içme isteği oluşur.
bu teknik kulağımız içinde geçerlidir. işitemeyeceğimiz frekanslarda yapılan yayınları kulağımız duymaz ama beynimiz algılar. bu şekilde aslında dinlediğimiz şeylerin içinde farkına varmadığımız telkinler olabilir.
yahudiler,masonlar ve onların uşaklarının bu yolla siyasi propaganda ve de reklam yapıyor olmasıdır.iyimidir?insanları gerçekten çağdaşlığamı götürür?bunun cevabı bilimin ve teknolojinin kimlerin(iyi kimselerinmi,kötü kimselerinmi)elinde olduğuna bağlıdır.
aslında coca cola'nın ağa babası olduğu pazarlama tekniklerinden birisidir. öyle ya dünyanın marka değeri en yüksek şirketi coca cola, ismi tersten arapçaya benzetilerek okunduğunda dahi bir sübliminal mesaj vermektedir.
amaç denildiği gibi insan beyninin kanalize edilmeye en elverişli ve tahammülü en zor iki objesi olan seks ve ölüm üzerinden görüntü işleme tarzı primdir. bu safhada ölüm bünyeye menfi etki bıraktığından, seks temalı gizli görüntüler başta coca cola olmak üzere bu iş ile uğraşanlarca tercih sebebidir. bütün coca cola reklamlarında gördüğümüz mutluluk teması da bundan ileri gelir.
bu freudcu bakış açısı cinsel yönden tatmin olmuş kişilere istenilen herşeyi yaptırabilme konusundaki sosyolojik/psikolojik bilinçaltı baskısından ileri gelir. kapitalizm'de çareler tükenmez düsturu da bunu alır ve kullanır. ne demiş frud amcamız: "mutlu ve cinsel açıdan tatmin olmuş bireyler uygarlaşmanın baş etkenidir"
bu arada ülkemizde sübliminal reklamcılık yasaktır!
subiliminal mesajların bilinçaltında verilmesidir. normalde her görüntü 24 kareden oluşur, gözle göremeyeceğimiz ama bilinçaltının yakaladığı, çok hızlı akan kareler arasına 25. kare yerleştirilir. bu teknik özellikle insanların zaaflarını kullanılarak yürütülür. insanların zaafları ise ilk sırada cinsellik olmak üzere yiyecekler, ünlü insanlar olabilir. bu arada emmanuelle sarı saçlarını geriye attıp, pembe sutyenini çıkardı, üstünde tangası vardı sadece. bir kaç adım attıp gayri ihtiyari bir şeklide ve tutkuyla adamın kucağına oturdu. ateşli ve şehvetli bir öpücük kondurdu adamın dudaklarına, ıslak ıslak olmuştu dolgun dudakları. soluk soluğa nefes alıyordu, kalbi adeta yerinden çıkacak gibiydi. 25. kare tekniği normalde yasaktır. çünkü tüketicinin sağlıklı karar vermesini engeller. tüketici mantık yerine içgüdülerini kullanarak kalitatesiz ürünler alır, bu da tüketiciyi aldatmaktır.
25. kare olayı kısaca şudur...
sinema bandında, saat, dakika, saniye olarak diziliş vardır. saniyeden sonra kare gelir ve bir saniye 24 karedir. ama bazı bantlarda süre kısaltılarak 25'e uzaltılır bu kare sayısı ve o kare anlıktır. yani 1/24 olacakken, bu 1/25'e çıkar. 25 olunca bir an kaybolur. genellikle görünmez, daha doğrusu görülür ama bilinç altında kalır. mesela 25 kare'ye abd'de bir deneyde, pepsi koymuşlar, bir an görünüp, gidiyo. sinemanın arasında %60'ı pepsi, %20'si ise coca-cola almış. yani izleyenlerin %80'i kola almış... enteresandır...
son vodafone numara taşıma reklamında kullanılmıştır. reklamda flash ile anime edilmiş sayılar ortada duran yuvarlak vodafone halkası etrafında toplanıyordu. böylece numarasını vodafone'a taşıyan bazı şanslı/seçilmiş insanlar vodafone'a geçerek imtiyazlardan yararlanacaktı reklama göre.
analoji ise şudur: efem, şimdi hareketli spermlerden sadece seçilmiş olanlar yumurtaya tutunur ve döllenme gerçekleşir. işte bu ortadaki vodafone halkası yumurtayı sembolize etmekte, etrafına yaklaştıkça çarpıp yapışanlar ise şanslı spermler, yani şanslı numaralardır. https://galeri.uludagsozluk.com/r/72891/+
burada seçilen konunun neden cinsel çağrışımlar içermesi gerektiğine değinmiştim. vodafone da bunu başarmışa benziyor. en azından benim gözümden kaçmadı ya da fazla septikleştim yine..
diğer bir ihtimal ise vodafone halkasına yapışan numaraların "halkayı si*in" demek istemesi...
ilk kez 1957 yılında market araştırmacısı James Vicary tarafından kullanılmış. Kullanılan simgeler bir ürünün daha fazla satılmasını sağlamak amaçlıyken belki çok masum görünüyor. Fakat bu sistemin erkeğin kadından üstünlüğünü, öldürme eğilimini aşılamak amaçlı kullanıldığı da araştırmacılar tarafından kanıtlanmış. Ne amaçlı kullanılabileceğini düşünmek insanı ürkütmekle kalmayıp kendini 1984 kurgu romanın içinde hissetmeni sağlıyor, George Orwell’ın ileri görüşlülüğüne insan hayret etmekte.
diğer adıyla subliminal mesajdır. günümüzde insanların abazalıklarından faydalanmak için genelde cinsel unsurludur. insan beyni aynı anda sadece 24 kareyi algılayabilmektedir. zeki insanlarımızda bu süreyi kısaltarak 25.karede anlık gelip giden bir görüntüyle insanların bilinç altına istediği şeyi verebiliyor.