Adalet ve Kalkınma Partisi: % 43
Cumhuriyet Halk Partisi: %23
iYi Parti: %15
Halkların Demokratik Partisi: %10
Milliyetçi Hareket Partisi: %5
Saadet Partisi: %3
Diğer: %1
Cumhurbaşkanlığı ilk Tur:
Recep Tayyip Erdoğan: %44
Muharrem ince: %28
Meral Akşener: %14
Selahattin Demirtaş: % 8
Temel Karamollaoğlu: %5
Doğu Perinçek: %1
Cumhurbaşkanlığı ikinci Tur:
Recep Tayyip Erdoğan: %50,75
Muharrem ince: %49,25
19 Haziran'da Yurt Dışına gidecek olan seçmenlerin nasıl oy kullanabileceği merak konusu olan seçimlerdir. bilgisi olan var mı? Gittiği yerde temsilcilikte veya gümrükte oy kullanabilmesi için ne yapması, nereye başvurması gerekir? 2. Tur 8 temmuzda olacak nasılsa. En azından 8 temmuz için bir şeyler yapılamaz mı? Daha 1 aydan fazla bir zaman var sonuçta.
her halükarda soslu fıstık eşliğinde takip edeceğim seçimlerdir. gidişatı görenler kazanırsa türkiye geleceğe umutla bakar, olağan anlayışa razı olunursa da yaşanacak pişmanlığı oturur izlerim.
oy vermeyi düşündüğüm parti olan mhp nin, bugünlerdeki anket sonuçlarına bakılırsa oylarının bir hayli düşeceği seçim olması ihtimaldir. anlaşılan ülkemizde şova dayalı siyaset harici pek prim yapmıyor.
anlamadığım nokta ise şu;
kimse demezken bahçeli çıkıp fetö tehdittir kontrol altına alınmalı dediğinde ortalık ayağa kalktı bahçeli kafayı yemiş dediler,
ergenekon balyoz muhabbetlerinde bunlar kumpastır dedi, mhp chpyle bir olmuş darbeyi savunuyor dediler,
çözüm süreci çözülme sürecidir dedi, bunlar zaten faşist dediler kimse dinlemedi doğuda şehir savaşları yaşandı az daha ülke bölünüyordu,
15 temmuz oldu ülkücüler sokağa ilk çıkanlardan oldu,
mhp her defasında ülkenin yararına ve çıkarına göre hareket ederken insanların bunu görememesinin nedeni acaba şovunu iyi yapamıyor olması mıdır. muhtemelen öyle.
hele partiyi akpye yamadı tarzı eleştiriler tam anlamıyla dangalaklık. arkadaş bu adam tayyip'e bugüne kadar ne için laf söylediyse bugün haklı çıktı ve akp hepsinden dönüş yaptı. 15 temmuz sonrası tayyip de anladı ki etrafındakiler külliyen yalaka çıkarcı takımı. bu memlekette karşılıksız vatanı için mücadele edecek tek grup milliyetçiler. başkanlık sisteminin kısa süre içinde hazırlanıp getirilmesinin nedeni de budur kanaatimce. tayyip erdoğan kendi partisine bile güvenmiyor. kim kime yamandı önümüzdeki günlerde göreceğiz.
devleti bugün ayakta tutan kuruluşların içinde ne kadar gerçek milliyetçi varsa allah sizi başımızdan eksik etmesin. ne olursa olsun kim ne derse desin sandıktan 1 oy bile çıkacaksa o oy benim olsun. iktidar olsun diye değil vatanı milleti karşılıksız savunanlar mecliste güçlü olsunlar diye oyum mhp ye.
Herkesin algı kastığı seçimdir. En ucuz politik numaralar üzerinden ilerleyen, ülkenin geleceğine dair somut eylem planlarından çok dikkat çekmek vaad etmek üzerine kurulu bir süreç. Ha, telekinezi ile Erdoğan'a suikast yapılacağını iddia ettikten sonra baş danışmanlığa atananlara* ekonomi yönetimi teslim edilen ülke için fazla idealize kalıyor belki. Ama sanki tüm işler olağan gidermiş gibi ekonominin ağzına sıçan, dış politikayı sıfırlayan, faiz lobisi dedikleri yerlerden para dilenen, toprak kaybeden** toplumu ayrıştıran ve sosyal hayatı karşılıklı kışkırtma, yasak ve ağır vergilerle bitiren, torpil rüşvet ve kayırmanın had safhada yaşandığı iktidarın hala önceki yıllar düzeyinde oy alacağı gibi bir durum var. Bence en büyük abukluk burada. 5 yıl önce isyan ettiklerimiz tek tek başımıza geliyorken bugün direnişin adını anmak suç.
Bence bu seçimdeki en önemli sonuç muhalefetin yan yana gelebilmesi. Oy oranları ne olursa olsun bizim kazancımız bu olacak. Bu kadar kesin konuşma sebebim de ekonomik durum, uzun sürecek bir buhran dönemi bizi bekliyor. Bu mevcut söylem ve eylemlerini değiştirmesi mümkün olmayan AKP Seçilse de seçilmese de gidicidir.
Diğer partiler için de risk burada, çünkü ekonomik söylem olarak üretim ekonomisine geçişi, seçilmesi halinde alınacak sert tedbirleri halka bugünden anlatmayan lider ve partiler de bu kaderi paylaşacaklar. Bu noktada iktidarın değişip bozuk düzenin değişmemesi imajı oluşturacak ya da bunu eyleme dökeceklerin bir geleceği olmamalı. Olumlu bakmaya çalışıyorum ama düzene ayak uydurup insanlıktan çıkan maslahatgüzarlardan sıkıldım artık.
sanıyorum bu ülkede düzenli ve istikrarlı şekilde devam eden tek şey seçimler. sırf bu bile ülke ekonomisinin ne kadar iyi olduğunu gösteriyor. aksi halde çoktan çökmüş bir ekonomimiz olurdu diyecektim ki beni bir gülme alıyor.
ak parti'nin bariz düşüş yaşayacağını düşündüğüm seçimlerdir.
recep tayyip erdoğan'ın bu durumdan ak parti kadar düşüş yaşayacağını düşünmesem de muharrem ince ile ikinci tura kalacağını tahmin etmekteyim.
Kurdlerin ikinci turdaki rengi boykot olacak. Görünen köy klavuz istemez. Bu secmeni yüzde 10 sayarsak ilk turda 45i bulan ikinci turda herhangi bir destege gerek kalmadan götürür ki akp+mhp 45i yakalar. Yani baskan (bkz: recep tayyip erdoğan)
Mb seciminde ise bariz 7 haziran havasi var. Bu da akp ve rte'nin baskanlik sistemini istemesi ve getirmesinde ne kadar akillica davrandigini gosteriyor. Yine gorunen koy klavuz istemez ki akp mecliste cogunlugu yakalayamayacak.
Baskanin ayri parlamentonun ayri olmasi bir erken secimi gundeme getirecek. Bu secimler yerel secimlerle birlestirilecek. Akp mhp ortakligi da bitecek ve mhp bir tabela partisine dönüsecek. Iste akp bu noktada mhpnin oylarina konup mecliste cogunlugu saglamaya calisacak.
Ekonomik krizin derinlesmesi ve vadedilen sözlerin tutulup tutulmamasi seyri belirleyecek.
üzülerek söylüyorum arkadaşlar çok ciddiyim hayal kırıklığı yaşayacaksınız yine.
muharreme para yatırmayı kesin. meral akşener diye zırlamayı kesin. gördünüz kayseri'de 78 kişiye miting verdi. temel zaten gün sayıyor adamcağız gidici.
kendinizi boşuna tüketmeyin. kemal kılıçdaroğlu bir seçim daha kaybedecek ve utanmadan o koltukta oturmaya devam edecek.
vallahi üzülüyorum seçim gecesi hayal kırıklığı nedir bilirim. recep tayyip erdoğan yine çıkacak o balkona yüzünüz düşecek. yazık
Siyasete az buçuk ilgili ben bile ittifak oylarının nasıl hesaplanacağını anlayamadım:
ittifak kutucuğunda yer alacak olan partilere verilecek oyların da nasıl geçerli sayılacağı tek tek belirlendi. ittifakta yer alan partilere verilen oylar tek tek sayılacak ancak ittifak kutusu içinde yer alacak her hangi bir 'EVET'mührü de ittifaka ortak oy olarak yazılacak ve çoğunluğa göre dağıtılacak. ittifak yapılan seçimlerde aynı ittifak içerisinde yer alan siyasi partilerin bir seçim çevresinde almış oldukları geçerli oyun hesaplanma usulü belirlenmektedir. Buna göre ittifak yapan siyasi partilerin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin tek başına aldıkları oy sayısına ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecektir. ittifakın ortak oylarından gelen pay ise ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesiyle elde edilen kat sayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucunda elde edilecektir.
Hâlâ vaatle insanların kandırıldığı seçimdir. Yıl olmuş 2018 siz siyasilerin vaatlerine mi inanıyorsunuz? O koltuğa oturan pastayı yer aga. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alacaklar istisnasız her seferinde olduğu gibi.