23 yaş ergenliğin bitme ile bitmeme arasında kalınan bir yaş grubudur, daha sonra genç , olgun, orta yaş ve granny gelir. son olarak toprağa yaklaşırsınız olur biter işte.
yanaklarını mıncırarak ve sırtına pat pat vurarak çözülebilecek sorunsaldır. çoppp çoppp diye tok bir ses geliyorsa olgunlaşmıştır. çıp çıpp diye tiz ses geliyorsa hamdır.
şimdi bunu 30-35 yaş arası insana sorarsan olgun der. 35 ve üzeri insana sorarsan çocuk daha der. kimisi var 18 ini gördüğünde olgunlaşıyor. üzerine sorumluluklar biniyor. kimisi var 25 yaşını geçtiği halde hala çocuk gibi. hayat şartları yoğuruyor insanı hamur gibi şekillendiriyor.
ne yaşadığına bağlıdır. bazen hayat insanı erken olgunlaştırıyor.
ha bana sorarsanız ergenliğinin sonundadır, leyladır, pembe panjurlu ev hayal eden insandır. bir kaç yıl içerisinde hayaller hayatlar yüzleşmesi yaşayacaktır.
ben 23 yaşıma dönüp baktığımda kendisine gülümsüyorum, çünkü çok saf ve başına geleceklerden habersiz umutlu umutlu bakıyor hayata.
Kronolojik yaş , biyolojik, psikolojik yaş ve sosyal yaş farklılık gösterir. kronolojik olarak herkes doğumundan itibaren geçen süre ,yani takvim yaşınızdır. insan yaşı değerlendirilirken kronolojik, psikolojik, sosyal ve biyolojik olarak değerlendirilir. Biyolojik yaş hücre fizyolojisinden tüm organizmanın fiziksel sağlık durumuna kadar ki temel işleyişte görülen değişimleri,genetik faktörleri ifade ederken, sosyal yönden yaş; artan kronolojik yaş ile birlikte toplumsal roller ve sosyal işlevlerdeki değişiklikleri ifade eder. Psikolojik yaş ise bilişsel ve mental yönden ortalama olarak içinde bulunduğunuz toplumda nerede olduğunuzu tanımlar. içinde bulunduğunuz kronolojik yaş değişmez ama diğer yaş unsurlarınız çevresel ve genetik faktörlerle herkeste farklı farklıdır.kronolojik olarak yaşınız 23 iken, biyolojik yaşınız 45, psikolojik yaşınız 6, sosyal yaşınız da 12 olabilir.15 yaşındaki bir ergen 45 yaş olgunluğunu gösterebilirken, 45 yaşındaki bir idiotun ise ,biyolojik yaşı 60 olabileceği gibi, 6 yaş zekası ile 7 yaş sosyal davranışı gösterebilir. Dünya Sağlık Örgütünün skalalarına göre kronolojik 23 yaş verisi "genç" olarak tanımlanır. Diğer yaşların tespiti için bir dizi test ve inceleme gerekir.
Olgun dediğimiz şey yaş ile olmaz. Yaşadıkları önemlidir. 23 yaşındada olsan 30 yaşındada olgunluk seviyesine gelmemiş insanlar olabiliyor. Bu yüzden atalarımızın dediği gibi akıl yaşta değil baştadır.